Tuesday, June 28, 2011

48 έργα Χιρστ, Αισώπου μύθοι και γελοιογραφίες

Αντι Χόλντεν, Μανώλης Χάρος, Νίκος Χουλιαράς και αναδρομική του Αγήνορα Αστεριάδη στις εκθέσεις του Μουσείου για το β' εξάμηνο του 2011

48 έργα Χιρστ, Αισώπου μύθοι και γελοιογραφίες

Οσοι δεν είδαν την πρώτη έκθεση στην Ελλάδα του δημοφιλούς και προκλητικού Ντάμιεν Χιρστ, στη Θεσσαλονίκη, θα έχουν την ευκαιρία να τη δουν στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη. Η Αθήνα όμως θα έχει την πρωτιά σε έκθεση ενός άλλου Βρετανού καλλιτέχνη, του Αντι Χόλντεν, που κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Το Μουσείο Μπενάκη ανακοίνωσε το εκθεσιακό του πρόγραμμα για το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Ενα πρόγραμμα συγκρατημένου προϋπολογισμού, λόγω κρίσης, χωρίς εκπλήξεις αλλά αξιοπρεπές, όπως αρμόζει σε ένα σοβαρό και δραστήριο μουσείο. Την αρχή κάνει στο κεντρικό κτίριο (Κουμπάρη 1) ο Μανώλης Χάρος και οι "Αισώπου Μύθοι" του, μια ενότητα ζωγραφικών έργων και χαρακτικών, εμπνευσμένων από τους διασημότερους μύθους της αρχαιότητας. Η ιδιαιτερότητα της δουλειάς του Χάρου είναι οι αναφορές του στον τρόπο που οι Μύθοι του Αισώπου εικονοποιήθηκαν εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια, μεταφέροντας μηνύματα ανάλογα με τις ιστορικές εποχές. (6 Σεπτ. - 16 Οκτ.).


Το Μουσείο Μπενάκη ανοίγει τις πύλες του (Πειραιώς) στους γελοιογράφους, οι οποίοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει κρίση στο χιούμορ. Μαζί με τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων διοργανώνεται η έκθεση "Με το (Μ) πενάκι των γελοιογράφων", μια εκθεσιακή εγκατάσταση την οποία υπογράφουν 30 γελοιογράφοι (21 Σεπτ. - 2 Οκτ.).
Μια μεγάλη αναδρομική ετοιμάζεται για τον Αγήνορα Αστεριάδη (1898-1977), έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Γενιάς του '30. Κι αυτός όπως και οι υπόλοιποι της περιλάλητης γενιάς συνδύασε τα διδάγματα των ευρωπαϊκών πρωτοποριών με αναφορές στην ελληνική παράδοση.
48 έργα Χιρστ, Αισώπου μύθοι και γελοιογραφίες
Το λεξιλόγιό του διακρίνεται για την καθαρή σύνθεση, την εμμονή στο χρώμα, τη μετωπική απόδοση, την απλοποίηση των μορφών, τη χρήση στοιχείων από τη λαϊκή και βυζαντινή τέχνη. Η έκθεση, σε επιμέλεια Ειρήνης Οράτη, θα παρουσιάσει 150 περίπου έργα, ανέκδοτα σχέδια και ακουαρέλες, καθώς και ανέκδοτο υλικό από το αρχείο του (Πειραιώς, 22 Σεπτ. - 20 Νοεμ.).
Ημερολόγια της ΑΓΕΤ
Προ μηνών είχε ανακοινωθεί η παραχώρηση στο Μουσείο Μπενάκη της συλλογής έργων τέχνης της ΑΓΕΤ Ηρακλής για 19 χρόνια. Το ερχόμενο φθινόπωρο όμως θα δούμε για πρώτη φορά μια αναδρομική παρουσίαση έργων από όλα τα ημερολόγια που εξέδιδε η ΑΓΕΤ από το 1956 έως το 2009. Θα εκτεθούν έργα σημαντικών ζωγράφων (Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Μόραλης, Τσαρούχης, Βασιλείου, Σπυρόπουλος, Τέτσης, Βαρλάμος, Μυταράς, Φασιανός κ.ά.) (κεντρικό κτίριο, 25 Οκτ. - 4 Δεκ.).
48 έργα Χιρστ, Αισώπου μύθοι και γελοιογραφίες

Σε μια ιδιαίτερη περίπτωση πολυτάλαντου δημιουργού, του ποιητή, στιχουργού, συνθέτη και ζωγράφου Νίκου Χουλιαρά, θα αφιερώσει τους χώρους του το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς, 15 Νοεμ. 2011 - 15 Ιαν. 2012). Τριακόσια έργα (100 ζωγραφικά και 200 σε χαρτί), μαζί με εξώφυλλα βιβλίων, βινιέτες, χειρόγραφα, εξώφυλλα δίσκων και φωτογραφίες, θα συνθέσουν την αναδρομική πορεία του Χουλιαρά, σε επιμέλεια Ελισάβετ Πλέσσα.

"New Religion" τιτλοφορείται η έκθεση του Ντάμιεν Χιρστ, αποτελούμενη από 44 μεταξοτυπίες και τέσσερα γλυπτά τα οποία λειτουργούν σαν μια κυκλική τοιχογραφία, ξεκινώντας από τη Δημιουργία του Κόσμου και φτάνοντας μέχρι την Τελική Κρίση. Εως τα τέλη Ιουλίου παρουσιάζεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Πειραιώς. Εκεί, παράλληλα σχεδόν, από τέλη Σεπτεμβρίου έως τέλη Νοεμβρίου, θα απολαύσουμε και τον επίσης Βρετανό Αντι Χόλντεν, γνωστό από τον τεράστιο πλεκτό βράχο που είχε εκθέσει πέρυσι στην Tate Britain στο Λονδίνο.

Ηταν ένα μεγεθυμένο αντίγραφο ενός θραύσματος που είχε κλέψει μικρός από την πυραμίδα του Χέοπα στην Γκίζα και το επέστρεψε μεγάλος και γεμάτος ενοχές. Το παράλογο έργο της μετανοίας συνομιλούσε με άλλα έργα της Tate, ενώ το νέο έργο, σαν μια προσωπική αρχαιολογία, θα έρθει σε διάλογο με αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη.
  • Τράπεζα της Ελλάδος
Τα κτίρια της Τράπεζας της Ελλάδος, που ιδρύθηκε το 1928, αποτελούν το υλικό για μια ιδιαίτερη έκθεση αρχιτεκτονικής στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς, 14 Σεπτ. - 27 Νοεμ.). Σημαντικοί αρχιτέκτονες του Μεσοπολέμου συμμετείχαν σε τρεις σημαντικούς διαγωνισμούς για το κεντρικό κατάστημα και για τα υποκαταστήματα Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Οι συμμετοχές αυτές, καθώς και τα σχέδια μαζί με φωτογραφίες (εποχής και πρόσφατες) και των 27 υποκαταστημάτων που κτίστηκαν κατά τη διάρκεια μισού περίπου αιώνα σε όλη τη χώρα, θα παρουσιαστούν στην έκθεση, σε επιμέλεια Μάρως Αδάμη-Καρδαμίτσα. Από το κεντρικό κατάστημα της Πανεπιστημίου θα μεταφερθούν στην έκθεση ενδεικτικά έπιπλα εποχής.
  • Γενιά του '30
    Το μεγάλο όμως γεγονός για το Μουσείο Μπενάκη αναμένεται να είναι η έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Χατζηκυριάκου-Γκίκα ή της Γενιάς του '30, στην οδό Κριεζώτου, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν, όπως έχει αναγγελθεί, έως το τέλος του έτους.
Δήμητρα Ρουμπούλα, ΕΘΝΟΣ, 28/6/2011

No comments: