Saturday, June 25, 2011

Η μία από τις αυτοπροσωπογραφίες Βαν Γκογκ, πορτρέτο του αδερφού του

  • Το υποστηρίζουν ειδικοί του Μουσείου Βαν Γκογκ του Aμστερνταμ σε 600σέλιδη μελέτη τους
Η μία από τις αυτοπροσωπογραφίες Βαν Γκογκ, πορτρέτο του αδερφού του
Το περίφημο πορτρέτο, που φαίνεται να είναι του Τέο Βαν Γκογκ, ο οποίος πέθανε τον Ιούνιο του 1890 στη Γαλλία σε ηλικία 37 ετών, έξι μόλις μήνες μετά την αυτοκτονία του αδελφού του.

Μια απ' τις πολλές διάσημες «Αυτοπροσωπογραφίες» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ είναι πιθανώς ένα πορτρέτο του αδελφού του, Τέο, υποστηρίζουν ειδικοί του Μουσείου Βαν Γκογκ του Aμστερνταμ σε μια ενδελεχή 600σέλιδη μελέτη τους. Ο Λουίς Bαν Τίλμποργκ, ένας από τους εμπειρογνώμονες του μουσείου, εκτιμά ότι το έργο που φιλοτεχνήθηκε το καλοκαίρι του 1887, απεικονίζοντας έναν άνδρα που φοράει ψάθινο καπέλο και μπλε σκούρο σακάκι, είναι στην πραγματικότητα ο, κατά πέντε χρόνια νεότερος, αδελφός του ολλανδού ζωγράφου.

«Το συμπέρασμα αυτό στηρίζεται σε αρκετές εμφανείς διαφορές μεταξύ των δύο αδελφών», αναφέρει ο κ. Bαν Τίλμποργκ, υπογραμμίζοντας ανόμοια χαρακτηριστικά πως η γενειάδα και το στρογγυλό αυτί, «χαρακτηριστικά που ο Βίνσεντ δεν είχε, καθώς ήταν πυρρόξανθος και ειχε αυτιά μυτερού σχήματος, ενώ το σχήμα και το χρώμα της γενειάδας του Τέο είναι ανοιχτόχρωμη».

«Η προσωπογραφία ανταποκρίνεται όντως στις φωτογραφίες του Τέο», δήλωσε από την πλευρά του το μουσείο, το οποίο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ζωγραφικής και επιστολών του Βαν Γκογκ.

No comments: