Ο Κρίστοφ Σλίντζενσιφ που πέθανε κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του έργου επιλέχθηκε «πρόσωπο» της διοργάνωσης
H Αϊνο Λαμπάρεντζ (αριστερά) χήρα του γερμανού σκηνοθέτη, θεατρικού συγγραφέα και καλλιτέχνη Κρίστοφ Σλίντζενσιφ κρατά το Χρυσό Λιοντάρι που κέρδισε μετά θάνατον ο σύζυγός της στην 54η Μπιενάλε της Βενετίας. Δίπλα της η επιμελήτρια του γερμανικού περιπτέρου Σουζάν Γκαενσέιμερ
- Βενετία. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ. ΤΟ ΒΗΜΑ: 04/06/2011
Ο σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας και καλλιτέχνης Κρίστοφ Σλίντζενσιφ _ που πέθανε από καρκίνο κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του έργου με αποτέλεσμα να το ολοκληρώσει μια ομάδα γερμανών καλλιτεχνών _ επιλέχθηκε ως το «πρόσωπο» της διοργάνωσης από την ομάδα της κριτικής επιτροπής που αποτελούσαν προσωπικότητες του χώρου της τέχνης από την Αίγυπτο, την Κίνα, την Ιταλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.
Η ανάδειξη της Γερμανίας στην πρώτη θέση αιφνιδίασε όσους ισχυρίζοντας ότι το πρώτο βραβείο θα πάρει το εθνικό περίπτερο του Ισραήλ, φημολογία που ενίσχυσε η παρουσία του Σιμόν Πέρες στην 54η Μπιενάλε.
Το έργο του Σλίντζενσιφ (1960-2010) στο περίπτερο της Γερμανίας αναφερόταν, μεταξύ άλλων, και στο πώς βίωσε την προσωπική του περιπέτεια υγείας αντανακλώντας παράλληλα τη σχέση του με τη μουσική και τις ψηφιακές τέχνες. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, το συγκεκριμένο έργο διέπνεε ένα ισχυρό προσωπικό όραμα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη δουλειά της επιμελήτριας Σουζάν Γκαενσέιμερ.
Το Χρυσό Λιοντάρι για τον καλύτερο καλλιτέχνη δόθηκε στον 56χρονο βρετανό Κρίστιαν Μάρκλεϊ για το έργο του «The Clock», («Το ρολόϊ»), ομολογουμένως ένα από τα πιο συζητημένα έργα της έκθεσης που φιλοξενήθηκε στους χώρους της Αρσενάλε. Κάνοντας συρραφή από αποσπάσματα κινηματογραφικών ταινιών με σκηνές που δείχνουν το ρολόι και τους δείκτες του, ο καλλιτέχνης παρακολουθεί το χρόνο να κυλά καθ’όλη τη διάρκεια του 24ωρου χωρίς να χάσει ούτε ένα λεπτό.
Τέλος, Αργυρό Λιοντάρι, για υποσχόμενο νεαρό καλλιτέχνη δόθηκε στον 34χρονο Χαρούν Μίρζα από τη Μεγάλη Βρετανία ο οποίος χρησιμοποίησε τον ηλεκτρισμό στις εγκαταστάσεις που εξέθεσε, τόσο στους χώρους της Αρσενάλε όσο και στα Giardini della Biennale στους κήπους της 54ης Μπιενάλε.
Δύο ειδικές αναφορές, τέλος, από την κριτική επιτροπή έγιναν στο περίπτερο της Λιθουανίας όσο και στη σουηδικής καταγωγής Κλάρα Λίντεν, ενώ βραβεία για τη συνολική προσφορά τους στην τέχνη παρέλαβαν η 81χρονη αμερικανίδα Στούρτεβαντ με έργα που εγείρουν ερωτήματα για την αυθεντία και ο 65χρονος αυστριακός Φράντς Βεστ, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες στο χώρο της γλυπτικής.
No comments:
Post a Comment