Wednesday, September 22, 2010

Ενα εργαστήρι χαρακτικής για όλους

  • ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Από τα εγκαίνια
Ενα όραμα πολλών χρόνων έγινε πραγματικότητα. Το «Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής» άνοιξε χτες τις πύλες του στο κοινό και στους εικαστικούς δημιουργούς. Ο Δήμος Νίκαιας και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν στο δεύτερο όροφο των πρώην σχολών «Ηράκλειτος» μία φιλόξενη γωνιά αφιερωμένη στη χαρακτική. Πρέσα, οξειδωτήριο, πλάκες χάραξης ...τοποθετήθηκαν στο μεγάλο χώρο, ενώ σύντομα θα τοποθετηθεί και η πρέσα λιθογραφίας που παραχώρησε η ΑΣΚΤ από τα εργαστήριά της.
«Οι καιροί και οι κυρίαρχες πολιτικές δεν ευνοούν αυτές τις δραστηριότητες. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη λογική της ανταποδοτικότητας, του να δίνεις για να παίρνεις», τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παλιότερη συνεργασία του Δήμου με το ΕΕΤΕ: Στο συμπόσιο γλυπτικής με θέμα «Πρόσφυγες» που πραγματοποιήθηκε πριν τέσσερα χρόνια, αλλά και στην περσινή εικαστική έκθεση στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» για την ενίσχυση του αγώνα των εργατών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. «Παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο δήμος λόγω της κρατικής πολιτικής», κατέληξε ο Στέλιος Μπενετάτος, «εμείς αντιστεκόμαστε στην κυρίαρχη πολιτική συμβάλλοντας και στη δημιουργία υποδομών. Εργα για το λαό, για να πλησιάσει η τέχνη όλους μας».

«Η πολιτική βούληση, η αγάπη και η φροντίδα από το Δήμο Νίκαιας έκανε την επιθυμία και την ανάγκη πολλών χρόνων πραγματικότητα», ανέφερε η πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Εύα Μελά. «Η χαρακτική είναι μια τέχνη λαϊκή. Το έργο είναι πρωτότυπο χωρίς όμως να είναι μοναδικό. Η πρωτοβουλία αυτή απαντάει στην ανάγκη των καλλιτεχνών, κι όχι μόνο, να έχουν πάντα διαθέσιμο ένα εξοπλισμένο εργαστήριο δημιουργίας χαρακτικών έργων, κάτι που είναι πολύ δύσκολο ατομικά να το έχουν. Είναι μια σημαντική συμβολή της δημοτικής αρχής στην ανάπτυξη της σύγχρονης δημιουργίας. Το "Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής" είναι ένα εργαστήριο "συλλογικό". Αυτή η συλλογικότητα θα είναι και η κινητήριος δύναμη. Θα απελευθερώσει πραγματικά λαϊκές δημιουργικές δυνάμεις για έναν άλλο πολιτισμό...».

Στα εγκαίνια μίλησαν ακόμη ο επίκουρος καθηγητής της ΑΣΚΤ Γ. Γουρζής και ο Στ. Κορομπίλης, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου. Η βραδιά έκλεισε με συναυλία με σμυρναίικα και μικρασιάτικα τραγούδια στο Κηποθέατρο Νίκαιας με την Αννα Τσουκαλά. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2010]

No comments: