Thursday, September 23, 2010

Άγνωστος πίνακας του Μπρέγκελ ανακαλύφθηκε σε ιδιωτική συλλογή

  • Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα αριστούργημα του Φλαμανδού ζωγράφου του 16ου αιώνα Πέτερ Μπρέγκελ ανακάλυψαν Ισπανοί συντηρητές έργων τέχνης, ανακοίνωσε σήμερα η πινακοθήκη του Μουσείου Πράδο.

 Μετά από πολλούς μήνες αποκατάστασης του πίνακα οι ειδικοί αποκάλυψαν την υπογραφή του καλλιτέχνη στο έργο που απεικονίζει δοκιμή του νέου κρασιού στη γιορτή του Αγίου Μαρτίνου, στην οποία συμμετέχουν περίπου 100 άτομα.

"Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο γεγονός, είναι απίθανο να βρεθεί ξανά ένα άλλο έργο του Μπρέγκελ με τόσο αναπάντεχο τρόπο. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μόλις 40 έργα του", δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Άνχελες Γκονζάλεθ-Σίντε. 

Ο πίνακας δόθηκε στο μουσείο για συντήρηση από τους Ισπανούς ιδιοκτήτες του οι οποίοι σκόπευαν να τον πουλήσουν, χωρίς να γνωρίζουν ότι πρόκειται για έργο του Μπρέγκελ, του πατριάρχη μιας φλαμανδικής οικογένειας ζωγράφων που έγινε γνωστός για τα τοπία του και τις απεικονίσεις της ζωής των χωρικών. 

Το μουσείο Πράδο έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αγορά του έργου. Η υπουργός Πολιτισμού απέφυγε να διευκρινίσει πόσα χρήματα είναι διατεθειμένο να δώσει το κράτος για τον σπάνιο πίνακα.
Η εφημερίδα Ελ Παΐς έκανε λόγο για 7 εκατομμύρια ευρώ αλλά είναι βέβαιο ότι στην ελεύθερη αγορά το έργο θα μπορούσε να πουληθεί για τουλάχιστον 25 εκατομμύρια.

No comments: