Thursday, May 26, 2011

Βαρώτσος στην Ελβετία

  • ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ «TENSION - ENERGY», ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΓΛΥΠΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Τη βούληση των Ελβετών να επενδύσουν στο μέλλον και την τεχνολογική έρευνα σηματοδοτεί από την προηγούμενη εβδομάδα ένα γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου, το μεγαλύτερο γλυπτό δημόσιου χώρου στην Ελβετία.
Ημισφαίριο από μπετόν βάρους 28 τόνων και διαμέτρου 4,5 μ.: ο δεύτερος πόλος του έργου. Τους συνδέει συρματόσχοινο ειδικά κατασκευασμένο, μήκους 140 μ.  

Τοποθετήθηκε στο καντόνι της Λουκέρνης, σε μια περιοχή παραδοσιακού χαρακτήρα, που φιλοξενεί όμως εταιρείες έρευνας και τεχνολογίας.

«Οι Ελβετοί θέλουν να κάνουν αυτή την περιοχή τη δική τους Sillicon Valey», λέει ο Κώστας Βαρώτσος. Το έργο του, που έχει τίτλο «Tension - Energy», καταδεικνύει τη σύνδεση της παράδοσης με την ισχυρή οικονομία και τη δυναμική των επιχειρηματιών, μέσω ενός συρματόσχοινου υψηλής τεχνολογίας.

Ο «Άγιος Σεβαστιανός» του Γ. Τσαρούχη σε δημοπρασία


Η καλοκαιρινή δημοπρασία έργων τέχνης του Οίκου «Πέτρος Βέργος», θα διεξαχθεί στο Ζάππειο Μέγαρο στις 9 Ιουνίου 2011. Με τιμές εκτίμησης που κυμαίνονται από 1.000 μέχρι 50.000 ευρώ θα δημοπρατηθούν 154 συνολικά έργα.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα άγνωστα μέχρι σήμερα «Σπουδή ναύτη» και «Άγιος Σεβαστιανός» του Γιάννη Τσαρούχη, τα εξαιρετικά «Κεφάλι νέου» και «Κεφάλι νέας» του Διαμαντή Διαμαντόπουλου, το «Τοπίο με βουνό» του Κωνσταντίνου Μαλέα και η κλασσική «Ύδρα» του Παναγιώτη Τέτση.
Θα δημοπρατηθούν επίσης έργα των Σπύρου Βασιλείου, Θανάση Τσίγκου, Νίκου Εγγονόπουλου, Συμεών Σαββίδη, Δημήτρη Μυταρά, Αλέκου Φασιανού, Γεράσιμου Στέρη, Γιάννη Σπυρόπουλου, Γιάννη Μόραλη, Παύλου Διονυσόπουλου, Αλέξη Ακριθάκη, Χρόνη Μπότσογλου, Μιχάλη Μακρουλάκη, Θεόδωρου Μανωλίδη, Νικολάου Γαβριήλ Πεντζίκη κ.ά.
Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στο Ζάππειο Μέγαρο την Πέμπτη 9 Ιουνίου (έναρξη 7.00 μ.μ.). Τα έργα θα εκτεθούν στον ίδιο χώρο την Δευτέρα 6 Ιουνίου (εγκαίνια 7.00 μ.μ. -10.00 μ.μ.], την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 8 Ιουνίου [10.00 π.μ. έως 10.00 μ.μ.).
Τους καταλόγους των δημοπρασιών μπορείτε να δείτε online και σε μορφή pdf στο site www.vergosauctions.com.

Friday, May 20, 2011

Ενα κόσμημα για την ΑΣΚΤ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΤΗΡΙΟ - ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΕΙΣ»
  • Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ, Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 18 Μαΐου 2011
Η ιδέα της δημιουργίας ενός μεταπτυχιακού προγράμματος στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια. Η γνωστή ελληνική καχυποψία, που αρνείται πεισματικά κάθε εξέλιξη, αντιμετώπιζε μέσα στην ΑΣΚΤ με δισταγμό και επιφυλάξεις τη δημιουργία του. Τη στιγμή που αντίστοιχα προγράμματα λειτουργούν, επιτυχώς, εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Το χρώμα είναι το σημαντικότερο στοιχείο στη ζωγραφική της Χαράς Θάνου, όπως βλέπουμε και στο έργο που δείχνει στην έκθεση των αποφοίτων  

Το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών (ΜΕΤ) της ΑΣΚΤ διανύει, αισίως, τον έβδομο ακαδημαϊκό χρόνο της πορείας του. Χθες ήταν μια ιδιαίτερη μέρα για τους ανθρώπους που πίστεψαν και δούλεψαν για τη δημιουργία του, για να αναφέρουμε μόνο τον επιστημονικό υπεύθυνο του ΜΕΤ, Τάσο Χριστάκη. Στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» εγκαινιάστηκε επίσης η έκθεση ΜΕΤατοπίσεις των 23 αποφοίτων των 3 τελευταίων ετών του προγράμματος (2008, 2009, 2010), ενώ παρουσιάστηκε και το ολοκαίνουργιο κτήριο-κόσμημα που δημιούργησαν με έμπνευση και έγνοια, για τις ανάγκες των μεταπτυχιακών φοιτητών, οι αρχιτέκτονες Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη.

Μάχη Ξενάκη: «Ο πατέρας μου ένιωθε πληγωμένος, μου το μετέδωσε»

  • Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 20 Μαΐου 2011, Της ΕΛΕΝΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο ήλιος από τα μεγάλα παράθυρα του Γαλλικού Ινστιτούτου την εμπόδιζε να φωτογραφηθεί χωρίς να κλείσει τα μάτια της. Μπροστά μας απλωνόταν όλη η Αθήνα, στο βάθος η Ακρόπολη. Σπάνια επισκέπτεται τη χώρα καταγωγής της η Μάχη Ξενάκη, κόρη του κορυφαίου Ελληνα μουσικού Ιάννη και της Γαλλίδας συγγραφέως Φρανσουάζ Ξενάκις.

Οι φωνές των έγκλειστων γυναικών «αντηχούν» στο γλυπτό της «Στην κόλαση της Σαλπετριέρ», που έδωσε την αφορμή για το ομότιτλο κείμενό της 

Τις προηγούμενες φορές με αφορμή το εικαστικό της έργο. Αυτή τη φορά για να μας αποκαλύψει το συγγραφικό της. «Δεν έχω ισχυρούς δεσμούς. Νομίζω πως οφείλεται στο ότι ο πατέρας μου ένιωθε πληγωμένος και μου το μετέδωσε. Εχω ελληνικό όνομα αλλά δεν μιλάω ελληνικά. Ξέρω μόνο τη λέξη "καληνύχτα", που έλεγε πάντα ο πατέρας μου πριν κοιμηθώ. Δεν είπε ποτέ, όμως, τη λέξη "καλημέρα". Ακόμη απορώ γιατί».

ΔΕΣΤΕ τη νέα γενιά εικαστικών


Οι 6 υποψήφιοι για το βραβείο θα εκθέτουν τα έργα τους από την επόμενη Τετάρτη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Θεωρείται το ελληνικό βραβείο «Turner». Είναι το βραβείο «ΔΕΣΤΕ», η μοναδική στο είδος της εικαστική διάκριση στην Ελλάδα, που απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε νέο καλλιτέχνη, μικρότερο των 40 ετών.
 
Οι έξι φετινοί υποψήφιοι για το 11ο βραβείο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε μια έκθεση που θα φιλοξενηθεί για δεύτερη φορά στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από την ερχόμενη Τετάρτη έως και τις 30 Οκτωβρίου. Οι τέσσερις από τους έξι ζουν και εργάζονται εκτός Ελλάδας, ενώ όλοι τους έχουν σημαντική παρουσία στο εξωτερικό, γεγονός που προβάλλει το διεθνή χαρακτήρα της νέας ελληνικής τέχνης.

Διεθνής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους Δάκη Ιωάννου (πρόεδρος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ), Madeleine Grynsztejn (διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Σικάγο), Κάσπερ Κένινγκ (διευθυντής του Μουσείου Ludwig Koln, στην Κολονία), Τζέσικα Μόργκαν (Tate Modern), Σάρα Θόρντον (δημοσιογράφος) και Andro Wekua (εικαστικός), θα επιλέξουν το νικητή, που θα ανακοινωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου. Το βραβείο συνοδεύεται από 10.000 ευρώ. Ας τους γνωρίσουμε:
*Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Β. Σοφίας και Ηροδότου 1

Το κουκλόσπιτο μιας γυναίκας

  • Το έργο της Κατερίνας Ζαχαροπούλου «Petronella OOrtman», θα εγκαινιασθεί στις 26 Μαΐου
Το κουκλόσπιτο μιας γυναίκας



Ενα κουκλόσπιτο στήνεται αυτές τις μέρες στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά ο Παράδεισος) της Θεσσαλονίκης, εικαστική εγκατάσταση στην πραγματικότητα με βιντεοσκοπημένες περφόρμανς, που λαμβάνουν χώρα στα δωμάτια των λουτρών ενσωματώνοντας τα αρχιτεκτονικά μέλη του οθωμανικού μνημείου στο σύγχρονο έργο τέχνης. Πρόκειται για το έργο της Κατερίνας Ζαχαροπούλου «Petronella OOrtman», μία σπονδυλωτή, οπτική αφήγηση σκηνών από τη ζωή μιας γυναίκας σε ένα κατασκευασμένο οικιακό περιβάλλον, που θα εγκαινιασθεί στις 26 Μαΐου.

Αντώνης Πολυκανδριώτης: Αδικα λησμονημένος


Αυτοπροσωπογραφία, λάδι σε κόντρα πλακέ
Εκθεση έργων του σημαντικού, αδίκως ξεχασμένου ζωγράφου Αντώνη Πολυκανδριώτη (1904-1990) εκθέσεις του οποίου, όσο ζούσε, επαινέθηκαν από τον αξέχαστο τεχνοκριτικό του «Ριζοσπάστη», Νίκο Αλεξίου, παρουσιάζει (έως 10/6, καθημερινά 10πμ-2μμ, 5-9μμ) το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη». 
 
Πρόκειται για 60 περίπου έργα από όλη τη δημιουργία του (μεταξύ τους και έργα για την Κατοχή, την Εθνική Αντίσταση και το Δεκέμβρη του 1944). Η έκθεση αυτή, σε επιμέλεια της κόρης του ζωγράφου, Αλκηστης Πολυκανδριώτη, προαναγγέλλει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του Αντώνη Πολυκανδριώτη, που θα συνοδεύεται και με λεύκωμα.

Thursday, May 19, 2011

Η σκληρή δεκαετία του ΄40 μέσα από φωτογραφίες

  • Ολη η σκληρή ιστορία της Κατοχής όπως καταγράφηκε μέσα στα αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού
Η σκληρή δεκαετία του ΄40 μέσα από φωτογραφίες
Το βιβλίο «Η Δεκαετία του 1940. Αναπαραστάσεις της ιστορίας», παρουσιάσθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Γιορτή του Βιβλίου στο Ζάππειο



Η πείνα, οι πρόσφυγες, το ολοκαύτωμα στο Δίστομο, οι καταστροφές των χωριών και οι διωγμοί των Εβραίων της Ελλάδας, όλη η σκληρή ιστορία της Κατοχής αλλά και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων όπως καταγράφηκε μέσα στα αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Η Δεκαετία του 1940. Αναπαραστάσεις της ιστορίας», που παρουσιάσθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Γιορτή του Βιβλίου στο Ζάππειο από τον εκδοτικό οίκο Μέλισσα. Ομιλητές ήταν ο ιστορικός κ. Σπύρος Ασδραχάς, η ιστορικός φωτογραφίας κυρία Φανή Κωνσταντίνου και η συγγραφέας του βιβλίου, ιστορικός κυρία Τασούλα Βερβενιώτη, η οποία αναδίφησε στο ιστορικό και φωτογραφικό αρχείο του ΔΕΣ προκειμένου να αντλήσει το ανέκδοτο υλικό που περιλαμβάνεται στην έκδοση.

Η τέχνη είναι όπλο του λαού!

  • 5η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

  • Εγκαινιάζεται στις 27/5 η έκθεση φωτογραφίας και εικαστικών τεχνών «Ανθρωποι - Χρώμα + Σίδερο» μέσα στη Ζώνη
«Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του», είναι το σύνθημα της έκθεσης φωτογραφίας και εικαστικών τεχνών «Ανθρωποι - Χρώμα + Σίδερο» (27/5 - 5/6, 12 μ. - 9 μ.μ.), που για πέμπτη χρονιά διοργανώνουν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος οι φορείς: Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων και Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών.

Δημιουργοί από όλο το φάσμα της τέχνης (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, video, μουσική, τραγούδι, θέατρο) εμπνέονται από την εργατική τάξη, τους χώρους παραγωγής του πλούτου και τους αγώνες της και μετατρέπουν αυτή την έμπνευση σε έργα τέχνης. Αναφέρεται στο δελτίο Τύπου: «Στο Πέραμα, η τέχνη προσπαθεί να εμπνευστεί και να εμπνεύσει, να διαμορφώσει συμπεριφορές, στάση και δράση. Σε αυτή την αλληλεπίδραση καλλιτέχνες και εργαζόμενοι συντονίζουν το βήμα τους».

Sunday, May 8, 2011

Βερολινέζικο δωμάτιο με άρωμα Βαλκανίων

Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη καλλιτεχνών από τη νοτιοανατολική Ευρώπη
  • Της Γιωτας Mυρτσιωτη, Η Καθημερινή, Kυριακή, 8 Mαϊου 2011
Το γκράφιτι-σχόλιο πάνω στο γυναικείο πορτρέτο καθηλώνει τον θεατή μόλις περάσει το κατώφλι του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: «NO TEETH..? A MUSTACHE..? SMEL LIKE SHIT..? BOSIAN GIRL!»

Το έργο «Βosnian girl» είναι της Σέιλα Κάμεριτς από το Σεράγεβο και η εικονιζόμενη στην επαναλαμβανόμενη αφίσα, η ίδια η καλλιτέχνις. Τι κουβαλούσε στις αποσκευές της ψυχής της η δημιουργός μετατρέποντας ένα προκλητικό γκράφιτι σε έργο τέχνης, για να γίνει σημείο αναφοράς της καλλιτεχνικής της ταυτότητας το 2003 στη Δυτική Ευρώπη;

Τις τραγικές μνήμες του ακατανόητου πολέμου στη Βοσνία, που βίωσε στην τρυφερή της ηλικία, είναι η απάντηση. Εντόπισε το γκράφιτι σ’ ένα ολλανδικό τάγμα στρατιωτών της δύναμης του ΟΗΕ στο Ποτοτσάρι, στην περιοχή της Σρεμπρένιτσα κι από τότε την ακολουθoύσε πάντα. Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον μετουσιώθηκε σε έργο για να μεταφέρει όχι μόνο τη σοβινιστική στάση των στρατιωτών απέναντι στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και την απεικόνιση των γυναικών -μέσω των Βόσνιων- της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στα μάτια των Δυτικών.

Αντί 29,2 εκατ. δολαρίων πουλήθηκε «Η συνάντηση του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας»

Ο βικτωριανός πίνακας πωλήθηκε προς 29,2 εκατ. δολάρια στη Νέα Υόρκη.

Στα 29,2 εκατομμύρια δολάρια πωλήθηκε το έργο «Η Συνάντηση του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας: 41 π.Χ.» του βικτωριανού καλλιτέχνη Σέρ Αλμα Ταντέμα (Sir Alma-Tadema) στη δημοπρασία ευρωπαϊκής τέχνης 19ου αιώνα του Οίκου Σόθμπυς, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οίκου, δυο πλειοδότες οδηγούσαν τον ανταγωνισμό πάνω από οκτώ λεπτά, μέσω τηλεφώνου, για τον συγκεκριμένο πίνακα, ανεβάζοντας την τελική τιμή στο ποσό των 29.202.500 δολαρίων, σχεδόν έξι φορές πάνω από την αρχική υψηλή εκτίμηση των 5 εκατ. δολαρίων!

Συνολικά, η χθεσινή δημοπρασία συγκέντρωσε 44,6 εκατ.δολάρια.

Φόρος τιμής στον Γ. Μόραλη από την Εθνική Πινακοθήκη

  • Παρουσιάζονται 113 έργα που καλύπτουν 6 περιόδου της διαδρομής του
Φόρος τιμής στον Γ. Μόραλη από την Εθνική Πινακοθήκη
Εργα του Γ. Μόραλη στην Εθνική Πινακοθήκη από τις 11 Μαΐου έως τις 29 Αυγούστου



Τιμή στον Γιάννη Μόραλη, μία εμβληματική μορφή δημιουργού, που προσδιόρισε με το έργο του και με τη διδασκαλία του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών την ταυτότητα της νεότερης ελληνικής τέχνης αποδίδει η Εθνική Πινακοθήκη με την έκθεση που οργανώνει στις 11 Μαΐου, ενάμισι χρόνο μετά από το θάνατό του. Τα 113 έργα που δώρισε ο ίδιος ο Μόραλης στην Πινακοθήκη αποτελούν το πολύτιμο υλικό αυτής της έκθεσης, που στοχεύει να αφηγηθεί εκ νέου τη διαδρομή του στην τέχνη. Είναι έργα ζωγραφικής, σχέδια και χαρακτικά, που καλύπτουν έξι δημιουργικές δεκαετίες της ζωής του: Από το 1930 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν έγινε η δωρεά. 
Αυστηρό, γοητευτικό, βαθιά ελληνικό αυτό το έργο τον έχει κατατάξει άλλωστε στους «κλασικούς» του 20ού αιώνα. «Ο Μόραλης ήταν κλασικός και όχι κλασικιστής», επισημαίνει μάλιστα η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, «γιατί με το έργο του συναντά οργανικά τους νόμους της κλασικής μορφής από εσωτερική αναγκαιότητα, τους εφευρίσκει από άποψη και τους επαληθεύει πάνω στα μεγάλα πρότυπα».

Ολη η μοντέρνα τέχνη «χωράει» σε μια Πινακοθήκη

  • Συνέντευξη Τύπου και παρουσίαση της συλλογής Γιώργου Οικονόμου που εγκαινιάσθηκε την Πέμπτη
Ολη η μοντέρνα τέχνη «χωράει» σε μια Πινακοθήκη



Η ιστορία της Μοντέρνας Τέχνης μέσα από έργα εμβληματικών εκπροσώπων της ξεδιπλώνεται από την Πέμπτη 5 Μαΐου ως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Ο λόγος για το δεύτερο μέρος της συλλογής Γιώργου Οικονόμου που μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του πρώτου μέρους στις 24 Απριλίου παίρνει τη σκυτάλη στο ιστορικό κτήριο του Μεταξουργείου στην καρδιά της Αθήνας.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων που έγινε την Τετάρτη 4 Μαΐου ανακοινώθηκε ότι στα εγκαίνια της έκθεσης την Πέμπτη 5 Μαΐου ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, θα απονείμει στον Γιώργο Οικονόμου το μετάλλιο Τιμής και Ευποιίας της πόλεως των Αθηνών «για τη σημαντική προσφορά του στην τέχνη και την επιλογή που έκανε να εκθέσει για πρώτη φορά τα έργα του στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων».

Τα καπνισμένα πρόσωπα του Γιάννη Κουνέλλη

  • Eκθεση με δέκα απροσδόκητες λιθογραφίες του διεθνούς φήμης εικαστικού
Τα καπνισμένα πρόσωπα του Γιάννη Κουνέλλη
Η έκτη από τις δέκα συνολικά λιθογραφίες του Γιάννη Κουνέλλη που εκτίθενται στον Χώρο Τέχνης William James, με τίτλο Fumo di Pietra



«Fumo di Pietra». Ήτοι, «Καπνός της πέτρας». Ετσι ονόμασε τις λιθογραφίες που φιλοτέχνησε τον Φεβρουάριο του 1992 ο Γιάννης Κουνέλλης. Μια απροσδόκητη ονομασία για μία σειρά από έργα που επίσης προέκυψαν απροσδόκητα. Εργα που πριν πάρουν τη μορφή τους με το λιθογραφικό μελάνι πάνω στην πέτρα, ήταν στιγμιαίες φιγούρες που ο διάσημος καλλιτέχνης εμπνεύστηκε πάνω σε καπνισμένα παράθυρα.

«Στην αρχή ήταν ο καπνός πάνω στο τζάμι του παραθύρου μιας εξοχικής κατοικίας, και πίσω διακρίνονταν το τοπίο και τα σπίτια του μικρού χωριού» λέει ο ίδιος ο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης. «Ετσι σκέφτηκα ν’ αφαιρέσω με τα δάχτυλα τον καπνό που κάλυπτε σχεδόν τελείως το τζάμι του παραθύρου και να σχεδιάσω, μ’ αυτό τον τρόπο και με μεγάλη ταχύτητα, πρόσωπα» διευκρινίζει. «Με την ίδια διαδικασία και με υγρό μελάνι, πάντοτε χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα, σχεδίασα πάνω στην πέτρα τα φαντασμαγορικά πρόσωπα που θυμόμουν από την εποχή εκείνου του καπνισμένου παραθύρου στην εξοχή» συμπληρώνει αποκαλύπτοντάς μας τον τρόπο που προέκυψαν οι ιδιόμορφες λιθογραφίες του που από σήμερα, 4 Μαίου (και ως τις 31 Μαίου) εκτίθενται στον Χώρο Τέχνης William James.