Friday, May 20, 2011

Αντώνης Πολυκανδριώτης: Αδικα λησμονημένος


Αυτοπροσωπογραφία, λάδι σε κόντρα πλακέ
Εκθεση έργων του σημαντικού, αδίκως ξεχασμένου ζωγράφου Αντώνη Πολυκανδριώτη (1904-1990) εκθέσεις του οποίου, όσο ζούσε, επαινέθηκαν από τον αξέχαστο τεχνοκριτικό του «Ριζοσπάστη», Νίκο Αλεξίου, παρουσιάζει (έως 10/6, καθημερινά 10πμ-2μμ, 5-9μμ) το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη». 
 
Πρόκειται για 60 περίπου έργα από όλη τη δημιουργία του (μεταξύ τους και έργα για την Κατοχή, την Εθνική Αντίσταση και το Δεκέμβρη του 1944). Η έκθεση αυτή, σε επιμέλεια της κόρης του ζωγράφου, Αλκηστης Πολυκανδριώτη, προαναγγέλλει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του Αντώνη Πολυκανδριώτη, που θα συνοδεύεται και με λεύκωμα.

Ο Αντώνης Πολυκανδριώτης σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (1920-1926), με καθηγητές τους Βικάτο, Γερανιώτη, Ροϊλό, Λύτρα και από το 1928 έως το 1932 σε Παρίσι, Μαδρίτη και Ρώμη, ως υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών. Σπουδάζοντας στο εξωτερικό εργάστηκε στο εργαστήριο του Δημήτρη Γαλάνη και στα μουσεία του Λούβρου, Πράντο και Βατικανού. Δίδαξε ως καθηγητής Τεχνικών στη Μέση Εκπαίδευση, στη Σχολή Δοξιάδη ως καθηγητής Ελευθέρου Σχεδίου και στην ABC. 

Εργα του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και σε διάφορες ξένες πρωτεύουσες. Ελαβε μέρος σε Πανελλήνιες Καλλιτεχνικές Εκθέσεις στην Αθήνα και σε αφιερώματα στην Ακαδημία Αθηνών. Διακρίθηκε με μετάλλιο στην Α΄ Πανελλήνια Καλλιτεχνική Εκθεση (1938) και με γαλλικό δίπλωμα τιμής.

No comments: