Sunday, May 8, 2011

Ολη η μοντέρνα τέχνη «χωράει» σε μια Πινακοθήκη

  • Συνέντευξη Τύπου και παρουσίαση της συλλογής Γιώργου Οικονόμου που εγκαινιάσθηκε την Πέμπτη
Ολη η μοντέρνα τέχνη «χωράει» σε μια Πινακοθήκη



Η ιστορία της Μοντέρνας Τέχνης μέσα από έργα εμβληματικών εκπροσώπων της ξεδιπλώνεται από την Πέμπτη 5 Μαΐου ως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Ο λόγος για το δεύτερο μέρος της συλλογής Γιώργου Οικονόμου που μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του πρώτου μέρους στις 24 Απριλίου παίρνει τη σκυτάλη στο ιστορικό κτήριο του Μεταξουργείου στην καρδιά της Αθήνας.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων που έγινε την Τετάρτη 4 Μαΐου ανακοινώθηκε ότι στα εγκαίνια της έκθεσης την Πέμπτη 5 Μαΐου ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, θα απονείμει στον Γιώργο Οικονόμου το μετάλλιο Τιμής και Ευποιίας της πόλεως των Αθηνών «για τη σημαντική προσφορά του στην τέχνη και την επιλογή που έκανε να εκθέσει για πρώτη φορά τα έργα του στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων».


Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε ότι το δεύτερο τμήμα της έκθεσης που θα παρουσιαστεί περιλαμβάνει αναφορές στον σουρεαλισμό, στη σχολή του Παρισιού, στο Πορτρέτο, στο Γυμνό και τη Νεκρή Φύση, στην τέχνη της πρώτης μεταπολεμικής δεκαετίας, στην τέχνη στη δεκαετία του '60 και στους Νεοάγριους.

 Ο δημιουργός της Γιώργο Οικονόμου επέλεξε να προσεγγίσει την ιστορία της μοντέρνας τέχνης συγκεντρώνοντας έργα εμβληματικών εκπροσώπων της αλλά και λιγότερο γνωστών εικαστικών δημιουργών με σημαντική συμβολή στην πορεία και την εξέλιξή της.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για έργα των Πικάσο, Μιρό, Κίσλιγκ, Γουόρχολ, Χόκνεϊ, Κίπενμπέργκερ και πολλών άλλων. Η τέχνη της χαρακτικής παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, από τους Χόγκαρθ, Τζιακομέτι, Τεριάντ και άλλων.

Οπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η ανάγκη ταξινόμησης ενός ογκώδους υλικού προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι τάσεις, οι διαφοροποιήσεις και οι καινοτόμες διατυπώσεις των καλλιτεχνών υπαγόρευσε, εκ των πραγμάτων, μία χρονολογική καταγραφή.

Εκατόν εβδομήντα πέντε έργα, λοιπόν, παίρνουν θέση στην Πινακοθήκη, ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης έχει προγραμματιστεί μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων.

Η έκθεση πλαισιώνεται από μια έκδοση αντιστοίχου λευκώματος 536 σελίδων με εικονογράφηση των επιλεγμένων έργων και θεωρητικά κείμενα.

  • Συλλογή Οικονόμου
  • Β' Μέρος
  • 5.5.2011 - 2.10.2011
  • Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
  • Κτήριο Μεταξουργείου
  • 210 3231.841

No comments: