Friday, September 4, 2009

Στην Αθήνα ανοίγει παράρτημα η διάσημη γκαλερί Γκαγκόζιαν

Η διάσημη αμερικανική γκαλερί Γκαγκόζιαν, που εκπροσωπεί από τον Γουόρχολ μέχρι τους Χιρστ και Κουνς, βάζει την Αθήνα στον παγκόσμιο εικαστικό χάρτη ανοίγοντας παράρτημα. Τα εγκαίνια είναι προγραμματισμένα για τις 25 Σεπτεμβρίου.

Είναι ο πιο ισχυρός άνδρας στην παγκόσμια αγορά της τέχνης. Έχει αναδείξει μεγάλα και ακριβοπληρωμένα ονόματα, όπως ο Τζεφ Κουνς και ο Ντάμιεν Χιρστ, και εκπροσωπεί μύθους, όπως ο Αλμπέρτο Τζακομέτι και ο Άντι Γουόρχολ. Και τώρα ετοιμάζεται να ανοίξει ακόμη μία γκαλερί του- την όγδοη- στην καρδιά της Αθήνας. Ο λόγος για τον «βασιλιά της τέχνης», τον αινιγματικό Λάρι Γκαγκόζιαν.

«Είμαι πανευτυχής που εγκαινιάζω έναν νέο χώρο στην ιστορική πόλη των Αθηνών. Προσδοκία μου είναι να συμμετάσχουμε ενεργά στην ανερχόμενη σκηνή σύγχρονης τέχνης σε αυτήν την εξαίσια πόλη» δηλώνει ο άνθρωπος που ξεκίνησε πουλώντας αφίσες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες (UCLΑ), για να φτάσει να ανακηρυχθεί το 2004 ο πιο ισχυρός άνδρας στον κόσμο της τέχνης.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το αθηναϊκό παράρτημα της Γκαλερί Γκαγκόζιαν -που εκπροσωπεί όχι μόνο μεγάλα ονόματα της σύγχρονης εικαστικής σκηνής, αλλά και σπουδαίες μουσειακού επιπέδου εκθέσεις, με χαρακτηριστικότερη την πρόσφατη για τον Πικάσο, που προσείλκυσε 10.000 επισκέπτες μέσα σε δέκα εβδομάδες στη Νέα Υόρκη- βρίσκεται στην οδό Μέρλιν 3.

Καταλαμβάνει 90 τ.μ. στο ισόγειο του κτιρίου και αυτή τη στιγμή είναι ακόμη εργοτάξιο, καθώς τις εργασίες ανάπλασης έχει αναλάβει η αρχιτέκτων Μισέλ Μπάλαρντ.


Γιατί όμως μια γκαλερί, όπως εκείνη του Λάρι Γκαγκόζιαν, επιλέγει να ανοίξει αίθουσα σε μια πόλη που ανήκει στην περιφέρεια της διεθνούς εικαστικής σκηνής και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης;

«Υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά της γκαλερί για την ευρωπαϊκή αγορά, απόδειξη πως πρόσφατα άνοιξε και παράρτημα στη Ρώμη. Όσο για την οικονομική κρίση, όσοι έχουν σταθερή παρουσία και εκπροσωπούν τόσο μεγάλα ονόματα, δεν επηρεάζονται. Αντιθέτως, αντιμετωπίζουν την κρίση πολλές φορές και ως μια ευκαιρία» εξηγούν γνώστες του εικαστικού χώρου.

Οι Έλληνες καλλιτέχνες προς το παρόν απουσιάζουν από την ατζέντα της Γκαλερί Γκαγκόζιαν. Οι υπεύθυνοι της γκαλερί, όμως, δεν αποκλείουν στο μέλλον να εντάξουν στο πρόγραμμά τους και Έλληνες δημιουργούς. [Το Βήμα, 02/09/2009]

2 comments:

Antoine said...

Επιτέλους ξανά καλλιτεχνική ενημέρωση!
Αλλά κι εγώ ενημερώνω για την έκθεση Μιρό στο Τελλόγλειο!

Τα χαιρετίσματά μου μετά από αρκετούς μήνες!

Νίκος Λαγκαδινός said...

Χαίρε!