Monday, September 28, 2009

Εκφραστής του εξπρεσιονισμού


Το σύνολο της χαρακτικής δημιουργίας ενός σπουδαίου εκπροσώπου του φλαμανδικού και γενικότερα του ευρωπαϊκού εξπρεσιονισμού, του Τζέημς Ενσορ (1860 - 1949) θα παρουσιάσει το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), από 30/9 - 29/11/2009, σε επιμέλεια των Ξαβιέ Τρικό - Μάρθας Χαλικιά. Η έκθεση (έχει παρουσιαστεί στην Πόλη του Μεξικού, όπου βραβεύθηκε, στην Ιταλία, Ν. Υόρκη, ενώ μετά την Αθήνα έπεται το Παρίσι) περιλαμβάνει 113 οξυγραφίες, χαλκογραφίες μαλακού βερνικιού και βελονογραφίες, καθώς και 2 άλμπουμ με λιθογραφίες - 31 από τη σειρά «Σκηνές από τη ζωή του Χριστού» και 21 από το μπαλέτο - παντομίμα «La gamme d'amour», του οποίου τη μουσική, το σενάριο, τα σκηνικά και κοστούμια δούλεψε από το 1906 έως το 1911.

Η χαρακτική του Βέλγου καλλιτέχνη, όπως και η ζωγραφική του, αφορά σε τοπία, πορτρέτα, αυτοπροσωπογραφίες, νεκρές φύσεις, σε αλλόκοτα και φανταστικά θέματα. Ο Ενσορ χαρακτήριζε τη χαρακτική «τέχνη του σκαλίσματος, μετουσιωμένη με μυστήριο, πικάντικη τέχνη αλχημείας, τέχνη διαβολική που μοσχοβολά θειάφι και υδράργυρο, (...) τέχνη άυλων αποσταγμάτων, αντι-ακαδημαϊκή, τέχνη των ευγενών και ανδρείων στην καρδιά και τις αισθήσεις, τέχνη των "παλαβών"».

  • Σε άλλο εκθεσιακό χώρο του κτιρίου, το Μουσείο Μπενάκη θα παρουσιάσει, επίσης (29/9 - 1/11), έκθεση αρχιτεκτονικών έργων - και όχι μόνον - του καθηγητή Αρχιτεκτονικής Δημήτρη Α. Φατούρου, σε επιμέλεια Λόη Παπαδόπουλου - Σοφίας Τσιτιρίδου. Η έκθεση περιλαμβάνει εκτός από αρχιτεκτονικά σχέδια, και εκθέματα από το θεωρητικό, εκπαιδευτικό, εικαστικό και ποιητικό έργο του Δ. Φατούρου.

No comments: