Monday, September 21, 2009

Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης Μάριος Γαρυφαλλάκης

Σε ηλικία 75 ετών πέθανε το πρωί του Σαββάτου σε νοσοκομείο, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, ο γλύπτης, Μάριος Γαρυφαλλάκης. Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στον χώρο της τέχνης. Το ταλέντο του άρχισε να εκδηλώνεται από την παιδική ηλικία και ο ετεροθαλής αδελφός του και μετέπειτα δάσκαλός του, Νίκος Σοφιολάκης, τον στήριξε σημαντικά στα πρώτα του βήματα.

Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του ΕΜΠ και αποφοίτησε το 1958. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, εγκαταστάθηκε στην Κύπρο, όπου έζησε και δημιούργησε από το 1963 μέχρι το 1974, δημιουργώντας προτομές και αγάλματα ηρώων του κυπριακού αγώνα ενώ είχε προσωπική φιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Το 1975 μετανάστευσε στις ΗΠΑ μαζί με την οικογένειά του. Τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ παρουσίασε έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, Χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς του ήταν το συμβολικό έργο «Για πάντα».

Όπως είχε σημειωθεί «το γλυπτό γυναικείο κορμί είναι τοποθετημένο μέσα στο ανδρικό κεφάλι, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι η σκέψη είναι ταυτισμένη με τη μνήμη για το αγαπημένο πρόσωπο, το οποίο συμβολίζει τον αιώνιο έρωτα και το πάθος για ζωή».

Ο Μάριος Γαρυφαλλάκης είχε βραβευτεί από καλλιτεχνικούς και ομογενειακούς φορείς, ενώ εκτός από την γλυπτική ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική. Τα έργα του έχουν έντονο κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα, με αντιπολεμικά και αντιρατσιστικά μηνύματα. Όπως ο ίδιος επιθυμούσε, θα αποτεφρωθεί και η τέφρα θα διασκορπιστεί σε αγαπημένες του περιοχές στην Κύπρο.

(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ), enet.gr, 20:41 Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

No comments: