Sunday, October 11, 2009

Τάλεντ σόου για εικαστικούς

  • Μέχρι τώρα ξέραμε το Χ-Factor για επίδοξους τραγουδιστές, όπως όμως φαίνεται ο ιός της δημοσιότητας και της εύκολης επιτυχίας κόλλησε και στους εικαστικούς καλλιτέχνες.

Εμπνευστής αυτού του αναπάντεχου νέου τάλεντ σόου δεν είναι άλλος από τον διάσημο συλλέκτη και κυνηγό ταλέντων Τσαρλς Σαάτσι, ο οποίος οργανώνει το School of Saatchi, θέλοντας να αναδείξει το νέο αστέρι της σύγχρονης βρετανικής τέχνης. Το σόου μάλιστα θα προβληθεί από το έγκυρο BBC2!

Κι αυτή δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία έκπληξη από τον δαιμόνιο Σαάτσι: Στις 25 Οκτωβρίου συνδιοργανώνει σε ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του κόσμου, το Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη, την έκθεση «Newspeak: British Art Now», θέλοντας να μας συστήσει τους διαδόχους της Τρέισι Εμίν και του Ντάμιεν Χιρστ. Δηλαδή, τους βρετανούς καλλιτέχνες της γενιάς του 2000, που κατά την άποψή του έχουν ενδιαφέρον και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα συζητηθούν.

  • Και τηλεοπτικές «σπουδές»

Η προετοιμασία του εικαστικού σόου που θα προβληθεί σε τέσσερα επεισόδια έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Οι προθέσεις του φημισμένου συλλέκτη ήταν σαφείς: «Ψάχνω για αφανή ταλέντα. Οποιοσδήποτε με φρέσκια, δημιουργική οπτική μπορεί να πάρει μέρος. Κανείς δεν ξέρει από πού θα προκύψει ο νέος σταρ».

Ετσι, έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση επιλέχθηκαν έξι καλλιτέχνες -δεν χρειάζεται να έχουν τίτλους σπουδών, αλλά δεν πρέπει να εκπροσωπούνται από κάποια γκαλερί- οι οποίοι θα φοιτήσουν σε μια σχολή καλών τεχνών που δημιουργήθηκε για τις τηλεοπτικές ανάγκες.

Μια επιτροπή που αποτελείται από την εικαστικό Τρέισι Εμίν, τον κριτικό Μάθιου Κόλινς, τον συλλέκτη Φρανκ Κοέν, την επικεφαλής του Μπάρμπικαν Κέιτ Μπους και, ασφαλώς, τον Σαάτσι, θα επιλέξουν το νέο αστέρι. Δωρεάν στούντιο για τρία χρονια στο Τσέλσι είναι το έπαθλο, ενώ το έργο του νικητή θα συμπληρώσει την έκθεση στο περίφημο ρωσικό μουσείο, που, όπως φαίνεται, φιλοδοξεί να κάνει άνοιγμα στη σύγχρονη τέχνη.

Ο τίτλος της έκθεσης, «Newspeak: British Art Now», θέλει να διαψεύσει την προφητική νουβέλα «1984», όπου ο Οργουελ γράφει: «Η "νεογλώσσα" είναι η μόνη γλώσσα στον κόσμο που το λεξιλόγιό της μικραίνει κάθε χρόνο». Σήμερα, οι οπτικές γλώσσες που εξερευνούν και εφευρίσκουν οι καλλιτέχνες διευρύνονται και πολλαπλασιάζονται.

  • Γεννημένοι μετά το '70

Η νέα φουρνιά του Σαάτσι είναι πολυεθνική και πολυπολιτισμική. Συγκρατήστε τα ονόματά τους: Στίβεν Κλάιντον, Γουίλιαμ Ντάνιελς, Τίσα Φάρμερ, Ρόμπερτ Φράι, Μουσταφά Χουλουσί, Σκοτ Κινγκ, Ράιαν Μόσλι, Τζόναθαν Γουάτεριτζ, Σίγκριντ Χόλμγουντ κ.ά. Οι περισσότεροι είναι γεννημένοι τη δεκαετία του '70. Ο καταναλωτισμός, οι κοινωνικές τάξεις, η ταυτότητα, αλλά και το κυνήγι της επιτυχίας είναι θέματα που τους απασχολούν.

Ο Χουρβίν Αντερσον για παράδειγμα μεταφέρει στο τελάρο μνήμες από τη δεκαετία του '50, όταν οι μετανάστες από την Καραϊβική στέγαζαν στα σπίτια τους τα μικρά γραφικά τους κουρεία. Ο Πάμπλο Μπρόνσταϊν αναμειγνύει διαφορετικά αρχιτεκτονικά στιλ, όπως βυζαντινά τέμπλα, μπαρόκ καθεδρικούς, αλλά και τη μοντέρνα ματιά του Αλντο Ρόσι στα έργα του, διασταυρώνοντας εποχές και ιδέες. Ο Γκόσκα Μακούγκα, πάλι, παίρνει στοιχεία από πίνακες του Πικάσο, του Μαξ Ερνστ ή από αφίσες της Ρωσικής Επανάστασης για να συνθέσει μια προσωπική ανάγνωση της Ιστορίας.

Ο Γουίλιαμ Ντάνιελς κάνει κολάζ από ιστορικά έργα τέχνης σχολιάζοντας τις έννοιες της αυθεντικότητας και του ντοκουμέντου. Τα γιγαντιαία κύματα από σιλικόνη του Ντικ Εβανς παραπέμπουν στην οικονομική κρίση. Και τα «ποπ πορν» γλυπτά του Μπάρι Ρέιγκεϊτ με τεχνητά στήθη και σκηνές από πάρτι και καρτούν δημιουργούν ένα φετιχιστικό όσο και χιουμοριστικό αποτέλεσμα.

Το ερχόμενο καλοκαίρι η έκθεση θα παρουσιαστεί εμπλουτισμένη στην γκαλερί Σαάτσι του Λονδίνου. *

No comments: