Wednesday, October 21, 2009

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της «Καπέλα Σιξτίνα»

  • Ένας εκπληκτικός τόμος που στην ελληνική του έκδοση θα επιτρέψει στο ευρύτερο ελληνικό κοινό που εκτιμά την ιταλική τέχνη να προσεγγίσει περισσότερο το έργο του Μιχαήλ Αγγέλου.

Με μια νέα ερμηνευτική προσέγγιση και το χρωματικό μεγαλείο της σχετικά πρόσφατης αναπαλαίωσης η εξέχουσα πολιτιστική καρδιά του Βατικανού, η Καπέλα Σιξτίνα, έρχεται να μαγέψει το ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

Ένας μεγάλος τόμος 352 σελίδων με 185 εικόνες από τις μοναδικές τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε στο μεγαλύτερο μέρος ο Μιχαήλ Άγγελος, σε συνάρτηση με τις θεολογικές ερμηνείες της εποχής τους, όπου ακόμη και τα χρώματα έχουν τον δικό τους συμβολισμό, συνθέτουν ένα μοναδικό έργο. Πρόκειται για την μετάφραση στα ελληνικά του βιβλίου «Καπέλα Σιξτίνα» (Νέα ερμηνευτική Προσέγγιση μετά την αποκατάσταση των τοιχογραφιών) που υπογράφει ο καθηγητής Ιστορίας Χριστιανικής Τέχνης κ. Heinrich W. Pfeiffer και ο εκδοτικός οίκος ΚΑΠΟΝ, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 2007 και έχει μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε 8 γλώσσες, αποτελώντας την κορωνίδα της τεράστιας βιβλιογραφίας γύρω από το διασημότερο παρεκκλήσιο του κόσμου, όπως εξήγησε η εκδότρια κα Ραχήλ Καπόν.

Ένας εκπληκτικός τόμος που στην ελληνική του έκδοση θα επιτρέψει στο ευρύτερο ελληνικό κοινό που εκτιμά την ιταλική τέχνη να προσεγγίσει περισσότερο το έργο του Μιχαήλ Αγγέλου και να εκτιμήσει το επιστημονικό περιεχόμενο αυτού, όπως είπε στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρέσβης της Ιταλίας Τζιαν Πάολο Σκαράντε.

Με δεδομένη την πεποίθηση ότι το περιεχόμενο ορίζει τη μορφή και όχι το αντίθετο, όπως εξήγησε ο ίδιος, ο κ. Pfeiffer ερεύνησε το θεολογικό περιεχόμενο των νωπογραφιών και το ερμήνευσε με το σωστό τρόπο. Ο ίδιος μέσα από μία αρκετά αναλυτική περιγραφή του έργου θέλησε να δώσει στην κατάμεστη αίθουσα μια ιδέα της ευρείας και ενδιαφέρουσας θεματικής του βιβλίου, ευχόμενος σε όλους να νοιώσουν τη χαρά που νοιώθει κανείς βλέποντας τα χρώματα και τα σχήματα των τοιχογραφιών της Καπέλα Σιξτίνα, έχοντας συνάμα και συνείδηση του πραγματικού περιεχομένου τους.

Ως μια λαμπρή έκδοση της πολύτιμης μελέτης του καθηγητή Heinrich Pfeiffer, η οποία συνοδεύεται από την φαντασμαγορία της νέας εικόνας της Σιξτίνα και την εγγύηση των εκδόσεων Καπον για διπλή απόλαυση του πνεύματος και του βλέμματος, χαρακτήρισε το βιβλίο η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης κα Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: