Τον Μάιο είχαμε μείνει κατάπληκτοι μετά το νέο ρεκόρ πώλησης έργου του Γάλλου ιμπρεσιονιστή Κλοντ Μονέ. Το έργο του με τίτλο «Le pont du chemin de fer a Argenteuil» είχε καταφέρει να πουληθεί έναντι 26,4 εκατομμυρίων ευρώ. Αν αυτά τα ψηφία κατάφεραν να κερδίσουν μια καλή θέση στα φύλλα της επόμενης μέρας, τότε τα 51,7 εκατομμύρια ευρώ, τιμή στην οποία πουλήθηκε το έργο του Μονέ «Le bassin aux nympheas», προχθές, σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Λονδίνο, αξίζουν τουλάχιστον ένα ολόκληρο άρθρο...
Thursday, June 26, 2008
Ενας Μονέ για 51,7 εκατ. ευρώ
ΛΟΥΚΙΑ ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ: Ξανασμίγει με τον σύντροφό της
[Ριζοσπάστης, 27/6/2008]
Sunday, June 22, 2008
«Η TATE ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΕΡΓΩΝ»
Η δημιουργία της Tate Modern, του δημοφιλέστερου μουσείου μοντέρνας τέχνης στον κόσμο, είναι δικό του επίτευγμα. Δεν είναι το μόνο. Ο σερ Νίκολας Σερότα είναι από τους πλέον ισχυρούς ανθρώπους της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής, διότι καθιέρωσε μια νέα λογική στην παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης και στη συνολικότερη λειτουργία των μουσείων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο παλιός σταθμός υδροηλεκτρικής ενέργειας στη νότια όχθη του Τάμεση, παρότι δεν διαθέτει τόσο δυνατή μόνιμη συλλογή όσο το Κέντρο Πομπιντού ή το ΜΟΜΑ, προσελκύει 4 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, στην πλειονότητά τους κάτω από 35 ετών. Αν και ο δευθυντής της Tate και των παραρτημάτων της δίνει σπανιότατα συνεντεύξεις, δέχθηκε να μιλήσει στην «Κ», σε μια σύντομη επίσκεψή του στην Αθήνα, προσκεκλημένος του συλλέκτη Δάκη Ιωάννου και του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.
Saturday, June 21, 2008
ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
«Μην περιμένεις να έχει θεαματικότητα στα ραδιοτηλεοπτικά», μου εδήλωσε ενημερωμένος φίλος. Επομένως, δεν πρόκειται να έχει έσοδα από διαφημίσεις ούτε και υποστήριξη από πουθενά! Και δεν μου λες, φίλε: Εχουν έσοδα τα πανεπιστήμια και τα σχολεία; Εχουν έσοδα τα κρατικά θέατρα που ανεβάζουν Στρίντμπεργκ, Σίλερ ή άλλους μεγάλους και δύσκολους συγγραφείς; Εχουν έσοδα οι κρατικές ορχήστρες όταν παίζουν ξένους κλασικούς ή Ελληνες μουσικούς; Ολοι έχουν μάθει να παίζουν σκουπίδια στον ένδοξο ελληνικό λαό, που δεν έμαθε ποτέ να χαίρεται κάτι σημαντικό. Που έχει μάθει να συγχέει τη μουσική με το θόρυβο σκυλάδικου και το καλό θέατρο με τα σίριαλ της δακρύβρεχτης μετριότητας.
Ξέρω ότι μια εκπομπή υψηλού πολιτιστικού επιπέδου δεν θα έχει θεαματικότητα. Αλλά πρέπει να υπάρχουν κορυφές, να αισθανόμαστε ότι υπάρχει όραμα που σηματοδοτεί κάποιους υψηλούς στόχους. Δεν θα έχει θεαματικότητα τώρα, αλλά σε πέντε χρόνια θα έχει και σε δέκα θα έχει φτιάξει ένα κοινό που δεν του δώσαμε ώς τώρα την ευκαιρία για κάτι σωστό. Ολοι ξέρουν ότι υπάρχει Σολωμός, Κάλβος, Ελύτης, Σεφέρης, έστω κι αν ένας στους χίλιους τούς έχει διαβάσει. Εχουμε ακούσει για τον Σκαλκώτα και τον Ξενάκη και ίσως κανείς δεν τους έχει ακούσει. Το υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να διεκδικήσει αυτό το δικαίωμα για λογαριασμό του λαού μας.
* Ζωγράφος και ακαδημαϊκός
Friday, June 20, 2008
Annie Leibovitz: A Photographer's Life, 1990-2005
Photo: AP/Mary Altaffer
In addition to her magazine editorial work, Leibovitz has created influential advertising campaigns for American Express, the Gap, and the Milk Board. She has worked with many arts organizations, including American Ballet Theatre, the Brooklyn Academy of Music, and the Mark Morris Dance Group, and with Mikhail Baryshnikov. Her books include Annie Leibovitz: Photographs, Photographs: Annie Leibovitz, 1970-1990, Olympic Portraits, Women, and Annie Leibovitz: American Music.
“I don’t have two lives,” Annie Leibovitz writes in the Introduction to this collection of her work from 1990—2005. “This is one life, and the personal pictures and the assignment work are all part of it.” Portraits of well-known figures–Johnny Cash, Nicole Kidman, Mikhail Baryshnikov, Keith Richards, Michael Jordan, Joan Didion, R2-D2, Patti Smith, Nelson Mandela, Jack Nicholson, William Burroughs, George W. Bush with members of his Cabinet–appear alongside pictures of Leibovitz’s family and friends, reportage from the siege of Sarajevo in the early Nineties, and landscapes made even more indelible through Leibovitz’s discerning eye. The images form a narrative rich in contrasts and continuities: The photographer has a long relationship that ends with illness and death. She chronicles the celebrations and heartbreaks of her large and robust family. She has children of her own. All the while she is working, and the public work resonates with the themes of her life.
Photo Credit: Helayne Seidman for The Washington Post. Related Article: A Complete Picture, page C01
Annie Leibovitz Is Ready for An Intimate View of Her Life
By Bob Thompson,
ΤΑ ΑΣΑΡΚΑ ΤΟΥ ΤΖΙΑΚΟΜΕΤΙ
The Man who walks in the rain, 1948, sculpture by Alberto Giacometti. Photograph: Georgios Kefalas/Corbis
Εκθεση με γλυπτά, πίνακες και σχέδια του καλλιτέχνη του υπαρξισμού
Με την έκρηξη του πολέμου το 1939, ο Αλμπέρτο Τζιακομέτι άρχισε μια σειρά από έργα, ανθρώπινες φιγούρες, όχι σε αληθινά μοντέλα, αλλά από μνήμης. Κάθε φορά που προσπαθούσε να δημιουργήσει την εικόνα της μορφής εκείνης ενός ανθρώπου που κάποτε είχε γνωρίσει ή δει, το έργο κατέληγε όλο και μικρότερο. Το πρόβλημα χειροτέρεψε όταν έφυγε από το Παρίσι. Πίσω στη γενέτειρά του Ελβετία, ο Τζιακομέτι ξανάπιασε το ίδιο γλυπτό, μιας γυναίκας που κάποτε είχε δει στη Λεωφόρο Σεν Μισέλ, και το έβλεπε ολοένα να λιγοστεύει μέσα στα χέρια του. Τελικά, όταν γύρισε στο Παρίσι, η δουλειά που κουβαλούσε μαζί του, χώραγε σε ένα κουτί σπίρτων.
Three Men Walking II, 1949. Alberto Giacometti (Swiss, 1901–1966)
Στο Κόμπτον Βέρνε του αγγλικού Γουορκσάιρ, όπου πραγματοποιείται τώρα μία από τις σπάνιες εκθέσεις με γλυπτά, πίνακες και σχέδια του Τζιακομέτι, ο επισκέπτης μπορεί να δει 4 από τις γυναικείες αυτές εκδοχές που δεν είναι μεγαλύτερες από μια βελόνα η καθεμιά. Τοποθετημένες πάνω σ’ ένα βάθρο, σαν καρέκλα με ψηλή πλάτη, μοιάζουν να ταλαντεύονται πάνω στην άκρη ενός γκρεμού.
Οι άνθρωποι του Τζιακομέτι δεν περπατούν, οι γυναίκες στέκονται, οι άνδρες δρασκελίζουν, αλλά μέσα από τη γραμμή των σωμάτων τους μεταδίδεται ένα είδος άρρηκτης συνομιλίας. Και το σώμα τους δεν είναι παρά μια μαύρη μεταλλική γραμμή στο πάχος μολυβιού, που δεν έχει καν μέλη. Κι όμως, τα σώματα αυτά με μια αδιόρατη, ανεξήγητη, σχεδόν μαγική στροφή ή συστροφή ή απλώς μια υποδήλωση και των δύο, αποκτούν ατομικά χαρακτηριστικά. Οπως οι αληθινοί άνθρωποι, τα γλυπτά του Τζιακομέτι όσο και αν μοιάζουν στο πρώτο βλέμμα, το ένα είναι εντελώς διαφορετικό από το άλλο.
Αυτές οι ανεπαίσθητες διαφορές - παραμορφώσεις είναι το σήμα κατατεθέν του Τζιακομέτι στη σύγχρονη γλυπτική, όπως είναι οι τρύπες στα μαρμάρινα γλυπτά του Χένρι Μουρ. Αλλά, όπως γράφει η Λόρα Κάμινγκ στην «Ομπζέρβερ», οι μορφές αυτές θέτουν το ερώτημα, γιατί είναι έτσι πλασμένες, γιατί έχουν αυτό το σχήμα. Κάτι το οποίο δεν ρωτάει κανείς για τους «Αστούς του Καλαί» του Ροντέν π. χ. γιατί είναι έτσι δεμένοι μέσα στην αγωνία τους, σαν αλυσοδεμένοι από κάποια μοίρα ή γιατί είναι τόσο τεράστια κι επιβλητικά, σαν τον ωκεανό εμπρός τους, τα αγάλματα του Νησιού του Πάσχα.
Αυτές όμως οι φιγούρες, οι αποσκελετωμένες, οι σαρακοφαγωμένες, άσαρκες δίχως χέρια και πόδια, ούτε μπούστα ή πορτρέτα, ούτε τύποι, εξαϋλωμένες (παρ’ ότι από μέταλλο), αλλά βαθιά ριζωμένες στον τόπο που βρίσκονται, ίσως είναι το όραμα του δημιουργού τους για το ανθρώπινο είδος.
Ισως, αυτό να είναι υπαρξισμός. Πώς μπορεί να ξέρει κανείς τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί του; Οι άνθρωποι είναι ανερμήνευτοι, σύνθετοι και αβάσταχτα μόνοι, όπως θα έλεγε την ίδια εποχή, στην ίδια πόλη, στους ίδιους δρόμους και καφέ, ο Ζαν Πολ Σαρτρ.
Ισως, όμως, υπάρχει και κάτι άλλο που δεν χρειάζεται ερμηνείες, γιατί είναι κάτι που νιώθεται όταν βρίσκεται κανείς εμπρός στα τόσο απλά στην αινιγματικότητά τους έργα. Είναι φιγούρες σε ομάδες, φιγούρες μόνες, κεφάλια που δίνουν την εντύπωση ότι μόλις βγήκαν από τα δάχτυλα του πλάστη τους. Τόσο χλωρά μέσα στο πανάρχαιο είδος τους. «Η τέχνη είναι η κατοικία του οράματος», είχε πει ο Τζιακομέτι και αυτή είναι η βασική αλήθεια της ίδιας του της δημιουργίας. Οραμα, όπως το λέει η λέξη, είναι κάτι που βλέπει κανείς και το νόημά τους τα έργα του Τζιακομέτι το αποκτούν στην πράξη, όταν τα κοιτάζει κανείς. Αυτή η εμπειρία είναι η ουσία τους. Και να κοιτάζει κανείς τα έργα του Τζιακομέτι είναι πρώτα απ’ όλα και πέρα από κάθε αίνιγμα μια ευχαρίστηση, μια απόλαυση.
Το κεφάλι του αδελφού του Ντιέγκο, π. χ., που βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή της Τέιτ Μόντερν στο Λονδίνο. Μοιάζει με το κρανίο στους «Πρεσβευτές» του Χολμπάιν, που για να το διακρίνεις ολόκληρο, πρέπει να το κοιτάξεις από μια ορισμένη γωνία. Ομως, και τότε δεν εμφανίζεται καθαρά.
Ειδικά στην Τέιτ, και μόνος ο όγκος των επισκεπτών μπροστά στα γλυπτά του Τζιακομέτι εμποδίζει να τα δει κανείς από διαφορετικές γωνίες. Πολύ λιγότερο επιτρέπει να τα δεις από μακριά. Είναι ένας επιπλέον λόγος που η έκθεση στο Κόμπτον Βέρνε είναι επιτυχημένη. Τα έργα τόσα όσα είναι αρκετά για να συλλάβει κανείς την ουσία του Τζιακομέτι και οι αίθουσες επαρκώς άδειες για να δίνουν στις φιγούρες το αίσθημα του τοποθετημένου μέσα στον χώρο, αλλά κοιτάζοντας εμπρός το άπειρο, όπως τον ωκεανό, τα αγάλματα του Νησιού του Πάσχα.
Μολονότι ελαχιστοποιημένες οι φιγούρες του Τζιακομέτι, φαίνονται μακρινές και από κοντά. Μια από τις γυναίκες στο «Δάσος». Το σύμπλεγμα αυτό με τις φιγούρες, φυτρωμένες σαν φυτά, ψηλές και ισχνές σαν μίσχοι του Μονέ, έχουν ένα παράδοξο λίθινο βάρος.
Πράξη του βλέμματος
Στον Τζιακομέτι άρεσε να φαντάζεται τις φιγούρες του να στέκονται σε μια γωνιά του δρόμου ή να διασχίζουν μια πλατεία του πραγματικού κόσμου. Εάν τα έργα του είναι πραγματικοί άνθρωποι και όχι τύποι ή σύμβολα (φιγούρες σταματημένες σε μια στιγμή της κίνησής τους) γίνονται τέτοιοι από τους άλλους ανθρώπους που τους κοιτάζουν – τους θεατές είτε σε μια αίθουσα εκθέσεων είναι είτε έξω από αυτήν. [The Observer, Η Καθημερινή, 20/6/2008]
Thursday, June 19, 2008
ΓΚΟΓΙΑ - ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ
Εκθεση τεσσάρων διάσημων σειρών με χαρακτικά του στην Εθνική Πινακοθήκη
Η έκθεση, σε επιμέλεια της Μαρλένας Κασιμάτη, περιλαμβάνει 212 σπανιότατα, πολυτιμότατα πρωτότυπα χαρακτικά, που ανήκουν στις εξής θεματικές σειρές:
«Τα καπρίτσια» (18 χαρακτικά) ηθικοπλαστικού περιεχομένου, που αποκαλύπτουν και σαρκάζουν «τα ανθρώπινα πάθη και τις διαστροφές», όπως έγραφε ο Γκόγια. «Δεινά του πολέμου» (80 χαλκογραφίες) που αφορούν στις βαναυσότητες της επεκτατικής εισβολής του Ναπολέοντα στην Ισπανία (1808-1814) και την ηρωική αντάρτικη αντίσταση του λαού. «Ταυρομαχίες» (33 χαλκογραφίες), που εξιστορούν την προϊστορία των ταυρομαχιών και απαθανατίζουν σπουδαίους ταυρομάχους. (Ο Γκόγια στα νιάτα του υπήρξε τορέρο). «Τρέλα» (18 χαρακτικά), που ο Γκόγια φιλοτέχνησε στα γερατειά του και παρουσιάστηκαν μετά το θάνατό του. Εργα εξπρεσιονιστικού συμβολισμού, όπου κορυφώνεται η φαντασία, το όνειρο, αλλά και η πραγματικότητα, τα οποία αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης μεγάλων δημιουργών (λ.χ. του Πικάσο).
Wednesday, June 18, 2008
«Ο ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΣ ΡΕΜΠΡΑΝΤ» ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟ
ΑΡ/RΕΜΒRΑΝDΤ ΗΟUSΕ ΜUSΕUΜ
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Ισως να ήταν η ευκαιρία του αιώνα: τον αγόρασε για τρία, τελικά όμως ίσως αξίζει και 20 εκατομμύρια ευρώ! Ο λόγος για το μικροσκοπικό πορτρέτο του Ρέμπραντ (φωτογραφία) με τίτλο «Ο χαμογελαστός Ρέμπραντ», έργο το οποίο απέδιδαν σε μαθητή του εικονιζόμενου ή σε άγνωστο πλην όμως ικανότατο πλαστογράφο. Ο πίνακας αυτός είχε αγοραστεί σε δημοπρασία βρετανικού οίκου τον περασμένο Οκτώβριο αντί 2,9 εκατ. ευρώ. Μόλις πριν από μία εβδομάδα όμως οι ειδήμονες ανακάλυψαν ότι πρόκειται για αυθεντικό έργο το οποίο κοστίζει τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ παραπάνω. Ο τυχερός Βρετανός που πλήρωσε τα 2,9 εκατ. ευρώ (με τιμή εκτίμησης τα 1.500 ευρώ) ίσως δεν γνώριζε τότε ότι έπαιρνε στα χέρια του αυτοπροσωπογραφία καμωμένη από το ίδιο το χέρι του κορυφαίου ολλανδού ζωγράφου του 17ου αιώνα. Την περασμένη εβδομάδα όμως ο Ερνστ Βαν ντε Βέτερινγκ, επικεφαλής του Προγράμματος Ερευνών για τον Ρέμπραντ, δημοσίευσε μακροσκελές κείμενο στο περιοδικό του Μουσείου Ρέμπραντ (το οποίο τον τελευταίο χρόνο είχε δανειστεί τον πίνακα από τον βρετανό ιδιοκτήτη που διατηρεί την ανωνυμία του) όπου εξέθετε τους λόγους για τους οποίους ήταν βέβαιος ότι πρόκειται για αυθεντική αυτοπροσωπογραφία. Οι πινελιές, τα κοντράστα, τα υλικά και το μονόγραμμα οδηγούν όλα σε αυτό το συμπέρασμα. «Το έργο αναντίρρητα αξίζει από 19 ως 26 εκατ.ευρώ» δήλωσε ο Γουίλιαμ Νόορτμαν της Νoortman Μaster Ρaintings που ειδικεύεται στην ολλανδική και φλαμανδική ζωγραφική. Ο αγοραστής ίσως να κατάλαβε ότι πρόκειται για αυθεντικό από το μονόγραμμα RΗL, που είχε σχεδιαστεί με ειδική τεχνική και το οποίο ο Ρέμπραντ χρησιμοποιούσε περίπου έναν χρόνο. Το έργο εξετάστηκε με ειδικές ακτίνες και βρέθηκε ακόμη ένας πίνακας από κάτω, επίσης συνεπής με την τεχνική του Ρέμπραντ.
Thursday, June 12, 2008
ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ!
Τα τρία αιολικά σινιάλα του Τάκι στη Δ. Αρεοπαγίτου αποκαθηλώθηκαν τη Δευτέρα, μετά την παράλογη απόφαση του Δήμου Αθηναίων. |
Ο καλλιτέχνης |
Tuesday, June 10, 2008
ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1898-1913
Monday, June 9, 2008
ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ, ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ!
Η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Αννα Καφέτση στο Art Space του Πεκίνου, όπου και η έκθεση «Διεμπειρίες Ελλάδα 2008» |
Sunday, June 8, 2008
ONDREJ BRODY & KRISTOFER PAETAU: «ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΗΞΕΡΑΝ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ»
Οι Οντρεϊ Μπρόντι και Κρίστοφερ Πετάου, ένας τσέχος και ένας φινλανδός καλλιτέχνης που συχνά δουλεύουν μαζί, τάραξαν πρόσφατα για άλλη μια φορά τις βεβαιότητες πολλών με το έργο τους ««Dog carpets». Πρόκειται για μια σειρά από χαλιά φτιαγμένα από γούνες σκύλων, η οποία παρουσιάστηκε στο Μουσείο Tambo Quirquincho στη Λα Παζ, στην 3η Μπιενάλε της Πράγας και, τελευταία, στην γκαλερί Kressling της Σλοβακίας, προκαλώντας σκάνδαλο σε κάθε περίπτωση. Οι προσδιοριζόμενοι ως νεοντανταϊστές καλλιτέχνες μοιράζονται μαζί μας τη δική τους πλευρά, την ιστορία πίσω από ένα έργο που, ό,τι και αν είναι, σίγουρα δεν άφησε κανέναν αδιάφορο.
- Πώς συγκροτήθηκε το έργο «Dog carpets», ποιες ήταν οι σκέψεις που οδήγησαν στη δημιουργία του;
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΠΕΤΑΟΥ: «Με τον Οντρεϊ συνηθίζουμε να συζητάμε διάφορες ιδέες για έργα και να τις αναπτύσσουμε μαζί. Μου είπε κάποια στιγμή ότι είχε την ιδέα να φτιάξει ένα χαλί από γούνα σκύλου - μάλιστα σκεφτόταν τον δικό του σκύλο, για την ακρίβεια τον σκύλο των γονιών του. Αλλά θα είχε χρειαστεί να περιμένει ώσπου το σκυλί να ψοφήσει κι έτσι θα έπαιρνε πολύ καιρό η ιδέα αυτή να γίνει πραγματικότητα. Η ιδέα μού προκάλεσε το ενδιαφέρον και όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία να πάμε στη Βολιβία, αυτό ήταν ένα από τα έργα που είχαμε υπόψη μας. Ενδιαφερόμουν ιδιαίτερα για το φετίχ του κυνηγιού, υλοποιημένο σε αυτή την περίπτωση με ένα αδέσποτο σκυλί. Αφού τα έργα κλάπηκαν και καταστράφηκαν από το Μουσείο Tambo Quirquincho στη Λα Παζ και ύστερα προσκληθήκαμε να συμμετάσχουμε στην 3η Μπιενάλε της Πράγας, αποφασίσαμε να μην υποχωρήσουμε μπροστά στην αποτυχία, και έτσι ο Οντρεϊ βρήκε τρόπο να ολοκληρώσει το έργο στην Πράγα, ενώ εγώ ήμουν στο Ρίο φτιάχνοντας ένα έργο με ταριχευμένα ποντίκια».
ΟΝΤΡΕΪ ΜΠΡΟΝΤΙ: «Μιλώντας οπτικά, φαντάστηκα το ίδιο το αντικείμενο ως ευθεία αναφορά στα χαλιά από τίγρεις ή αρκούδες, στα κυνηγετικά τρόπαια. Σκέφτηκα επίσης ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα χαλί από αγελάδα ή από ζέβρα - πολύ διαδεδομένη διακόσμηση σε πολλά σπίτια - και σε ένα χαλί από σκύλο ή γάτα. Υπάρχει φυσικά διαφορά, πολιτισμική διαφορά, αλλά αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτει αυτό το έργο. Γιατί κατέχουν αυτή την προνομιούχο θέση τα σκυλιά και τα γατιά ανάμεσα σε όλα τα άλλα ζώα; Το πρόβλημα ήταν πώς να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο αντικείμενο χωρίς να ξεπεράσουμε τα ηθικά μας όρια και, συνεπώς, πώς να κάνουμε κάτι τέτοιο στο σωστό πλαίσιο»... [ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΖΕΝΑΚΟΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 8/6/2008]
ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΛΕΠΑ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ
Ενας «ενδεής πολύ πλούσιος» υπήρξε και ο Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο χρυσός του περίσσεψε στον τόπο και στο χρόνο, αλλά κάποιοι πλούσιοι ενδεείς, όπως υπήρξε πάντα αυτό το κράτος προς τη μυθιστορηματική αυτή μορφή με χαρακτηριστικά αγίου, που εξακολουθεί να συγκινεί ειδικούς, καλλιτέχνες, αλλά και ένα ευρύτερο κοινό, μένουν ασυγκίνητοι. Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης με την τεράστια αναγνώριση, την τραγική μοίρα, την τρέλα και την απομόνωση, κατέχει αναμφισβήτητα μια εντελώς μοναδική θέση στη νεοελληνική γλυπτική.
Είχε απόλυτο δίκιο ο Στρατής Δούκας στο βιβλίο του «Ο Βίος Ενός Αγίου», που γράφει «ο Χαλεπάς είναι ο νεοέλληνας καλλιτέχνης που, μ' όποιο όνομα και να τον καλέσουμε, θα 'ταν κατώτερο από τη μεγαλοσύνη του». Πράγματι «το σώμα του» και η τέχνη του «έτυχε να 'ναι γεμάτο παράθυρα» και να «χυθεί μέσα του ήλιος πολύς» και ο «χρυσός» του να μας χαριστεί. Αλλά εκεί που γεννήθηκε, εκεί που έζησε και δημιούργησε τη δεύτερη περίοδο της δημιουργίας του, εκεί που στέκεται ακόμη ορθό το «θεμέλιο» του βίου του, χάρη στη φροντίδα της κοινότητας του Πύργου, εκεί που τα ίχνη του συλλαβίζονται πόντο - πόντο, στους τοίχους, στα προσωπικά του αντικείμενα, στα ενθυμήματα που άντεξαν στο χρόνο, στα έργα και τα σχέδια, στα προπλάσματα και στα βιβλία που έχουν γραφτεί γι' αυτόν, και πωλούνται στους επισκέπτες, προκειμένου να μπορεί να συντηρηθεί αυτός ο χώρος που λέγεται Μουσείο Χαλεπά και δεν είναι άλλο από το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά, εκεί νιώθεις και αγανακτείς από την αδιαφορία του κράτους και του ΥΠΠΟ... [Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ, Ριζοσπάστης, 8/6/2008]
Wednesday, June 4, 2008
«ΕΦΥΓΕ» Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΝΙΚΗ ΚΑΝΑΓΚΙΝΗ
Δυναμική, πολυσχιδής, με αστείρευτη διάθεση πειραματισμού. Μία από τις πιο σημαντικές παρουσίες της αβάν γκαρντ τέχνης στην Ελλάδα, η Νίκη Καναγκίνη, «έφυγε» χθες σε ηλικία 75 ετών από ανεύρυσμα. Η κηδεία της θα γίνει αύριο στις 3.30 μ.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Το έργο της ήταν εξαιρετικά πλούσιο τόσο θεματικά όσο και μορφολογικά, καθώς σε ολόκληρη τη δημιουργική της πορεία υιοθέτησε διαφορετικά στυλ και τεχνικές.
Tuesday, June 3, 2008
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ
ΜΟΡΑΛΗΣ - ΜΙΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ
Ι. ΜΟΡΑΛΗΣ, Αυτοπροσωπογραφία, 1938, Λάδι σε μουσαμά
«Ι. ΜΟΡΑΛΗΣ. ΜΙΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ»
29 Ιουνίου έως 28 Σεπτεμβρίου 2008
Εικαστικό αφιέρωμα στον ζωγράφο Γιάννη Μόραλη πρόκειται να οργανώσει το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο. Μια μεγάλη έκθεση που θα περιλαμβάνει ελαιογραφίες, σχέδια και γλυπτά, τα οποία έχουν επιλεγεί από τον ίδιο και προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Η δομή της -όπως διαβάζω στη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος- θα είναι τέτοια, ώστε να προσφέρει στον επισκέπτη την δυνατότητα της ανιχνευτικής αναδρομικής προσέγγισης, του εντυπωσιακού σε πλαστικότητα αλλά και εννοιολογική πυκνότητα έργου, το οποίο αναπτύχθηκε ανάμεσα σε ένα ιδιόμορφο μετεμπρεσιονιστικό ρεαλισμό -με έμφαση στην προσωπογραφία- και την αφαιρετική σχηματοποίηση, η οποία διέπεται από μία προϊούσα γεωμετρική λογική.
Το αφιέρωμα αποτελεί μία σύνθεση της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Ι. Μόραλη, η οποία καλύπτει, όπως μας είναι γνωστό, μία μακρά περίοδο έντονης και περιεκτικής πληρότητας στον χώρο όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρύτερης εικονογραφικής ιστοριογραφίας. Και τούτο, γιατί, πέρα από την μεσογειακή του ευαισθησία και τις διαρκείς αναφορές στο ουμανιστικό αποθεματικό της παιδείας του, ο Ι. Μόραλης δεν παρέμεινε ζωγράφος του δικού του μόνο τόπου. Οι προτάσεις του, ναι μεν αποτελούν σύνθεση του παλιού με το νέο, σηματοδοτούν, όμως, ένα δυναμικό άνοιγμα προς τις πρωτοποριακές ζυμώσεις του μεγάλου ρεύματος του μοντερνισμού.
Ο εικαστικός του λόγος, επειδή ανταποκρίθηκε, προφανώς, στις απαιτήσεις του δικού του δημιουργικού χρόνου, τον ανέδειξε σε έναν από τους κορυφαίους δασκάλους του σύγχρονου εικονοποιητικού μας πολιτισμού. Παρά τα όσα, αφειδώς, προσέφερε, ως φίλος και δάσκαλος, σε μία πλειάδα διαπρεπών σήμερα ζωγράφων μας και παρά την ανανεωτική πνοή που κατάφερε να εμφυσήσει στην ζωγραφική της εποχής του, ο Ι. Μόραλης στάθηκε ικανός να παραμείνει, πίσω από την μεγάλη ζωγραφική του, ο άνθρωπος των χαμηλών τόνων.
Sunday, June 1, 2008
ΧΑΤΖΗΠΑΤΕΡΑΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ... ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
ΚΛΟΝΤ ΓΚΑΡΑΣ |