Wednesday, October 15, 2014

Ανοιχτή ρήξη ανάμεσα στο Δ.Σ του ΕΜΣΤ και την Διευθύντρια Αννα Καφέτση

Ανοιχτή και δημόσια είναι πλέον η ρήξη ανάμεσα στο Δ.Σ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και την Διευθύντρια κυρία Αννα Καφέτση αναφορικά με το θέμα της - διαρκώς αναβαλλόμενης- έναρξης λειτουργίας του ΕΜΣΤ στο Φιξ. Με ανακοίνωσή του την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου που κοινοποιήθηκε από δικηγορικό γραφείο η επικεφαλής του οποίου κυρία Κατερίνα Καφτάνη είναι νομική σύμβουλος του Μουσείου,  το Δ.Σ καταλογίζει στην κυρία Καφέτση ( δεν την κατονομάζει, ας σημειωθεί, την αποκαλεί απλώς "Διευθύντρια" ) συμπεριφορές και αντιδράσεις που κατά την άποψη των υπογραφόντων δημιουργούν σοβαρή δυσλειτουργία.
«Κατ' επανάληψη η Διευθύντρια του Μουσείου έχει υποστηρίξει ότι "το Μουσείο είναι εκείνη" αρνούμενη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Διοικητικού οργάνου του ΕΜΣΤ που είναι το Δ.Σ» αναφέρει η ανακοίνωση η οποία φέρει την γενική υπογραφή «Το Δ.Σ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» προκαλώντας ερωτηματικά ως προς το αν υιοθετείται από το σύνολο των μελών του οργάνου.  Αξιοσημείωτο είναι, εξάλλου,  ότι η ανακοίνωση κοινοποιήθηκε εν τη απουσία της κυρίας Καφέτση η οποία βρίσκεται στο Λονδίνο για λόγους επαγγελματικούς. 
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, αναφορικά με το θέμα της ανάθεσης των μελετών, η Διευθύντρια, χωρίς να έχει προβεί στην αναγκαία προεργασία εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο την ανάθεσή τους. Εντυπώσεις προκαλεί, πάντως, η επόμενη παράγραφος της ανακοίνωσης σύμφωνα, με την οποία, «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, το Δ.Σ με δυσάρεστη έκπληξη διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των έργων τέχνης είναι με εντολή της Διευθύντριας καταγεγραμμένα στο Γενικό Βιβλίο Εισαγωγής Εργων του ΕΜΣΤ με μολύβι, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ακόμη, έχουν απορριφθεί δωρεές φιλότεχνων προς το Μουσείο για άγνωστους λόγους χωρίς μάλιστα να έχει ενημερωθεί γι΄αυτό κανένας ούτε καν το Διοικητικό Συμβούλιο».

Η εν λόγω ανακοίνωση έρχεται σε μια στιγμή που αναμένονται εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Μουσείο. Κύκλοι του Υπουργείου Πολιτισμού σχολιάζουν σχετικά ότι ναι μεν η ανακοίνωση αφορά σε εσωτερική διαμάχη, υπενθυμίζουν, όμως τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος  σύντομα θα προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις και, πιθανώς, αλλαγές προσώπων. Σε κάθε περίπτωση, τα κύρια ερωτήματα παραμένουν τα ίδια: Ποιός πραγματικά εμποδίζει το άνοιγμα του ΕΜΣΤ, για ποιούς λόγους  και πότε θα γίνουν, επιτέλους, τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια;

No comments: