Sunday, October 16, 2011

«Έφυγε» ο γραφίστας Φρέντι Κάραμποτ


  • Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που υνδέθηκε με την καλλιτεχνική άνοιξη της δεκαετίας του 1960 και έδωσε στην τουριστική εικόνα της Ελλάδος μία ανανεωτική αύρα


Από τους σημαντικούς καλλιτέχνες της δεκαετίας '60 και '70, προικισμένος δημιουργός και γραφίστας, ο Φρέντι Κάραμποτ πέθανε σε ηλικία 87 ετών. Συνδέθηκε με την καλλιτεχνική άνοιξη της δεκαετίας του 1960 και έδωσε στην τουριστική εικόνα της Ελλάδος μία ανανεωτική αύρα. Ο Φρέντι Κάραμποτ, παρά το ξενικό όνομά του (ο πατέρας του ήταν Αγγλος) υπήρξε Ελληνας ως το κόκκαλο, πατριώτης και με αντιστασιακή δράση στην εφηβεία του, και έμεινε στην ιστορία της εικαστικής τέχνης της Ελλάδος ως ένας πολύπλυερος και οξυδερκής δημιουργός, ενεργός ως τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Είχε βρει καταφύγιο στην Ακράτα, σε ένα σπίτι μακριά από τον θόρυβο της Αθήνας. Η τελευταία του έκθεση με τίτλο «Red & Blue» είχε γίνει στην Αίθουσα Τέχνης Σκουφά τον Μάιο 2009.


Ο Φρέντι Κάραμποτ (Frederick Vincent Carabott) γεννήθηκε to 1924. Σύμφωνα με βιογραφικά στοιχεία του www.designmag.gr, «ήταν μόλις 17 ετών όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Ο πατέρας του ήταν ανώτερος υπάλληλος της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Cable & Wireless, εγκαταστημένος στην Αθήνα. Μετά την κατάληψη της χώρας συνελήφθησαν από τους Γερμανούς, εστάλησαν αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια, αυτός μαζί με τον πατέρα του, ως Βρετανοί υπήκοοι, μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο Βρετανών αιχμαλώτων στη Θεσσαλονίκη. Τον Σεπτέμβριο του 1941 πατέρας και γιος επιστρέφουν ελεύθεροι στην Αθήνα. Ο Φ. Κάραμποττ όμως, δε σκοπεύει να «καθίσει ήσυχος». Αρχές του 1942 εντάσσεται σε μια αντιστασιακή οργάνωση, τμήμα της γνωστής ομάδας «Βρετανική προκεχωρημένη δύναμις 133 (Force 133)». Το Φεβρουάριο του 1943 συλλαμβάνεται από την Γκεστάπο. Πριν εγκλεισθεί στις φυλακές Αβέρωφ, υποβάλλεται σε ανακρίσεις και ξυλοδαρμούς. Το Πάσχα του 1943 μεταφέρεται σιδηροδρομικώς σε στρατιωτική φυλακή στη Βιέννη και αργότερα σε στρατόπεδα αιχμαλώτων στη Γερμανία και στη Γαλλία.


Μετά τον πόλεμο πηγαίνει αρχικά στην Αγγλία όπου σπουδάζει στο Chelsea School of Art και στο St Martin's School of Arts and Crafts. Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1957 και γίνεται καλλιτεχνικός σύμβουλος στην εταιρεία γραφικών τεχνών «Ασπιώτη-ΕΛΚΑ» και το περιοδικό «Εικόνες». Το 1962 μαζί με το ζεύγος Μιχάλη και Αγνής Κατζουράκη ιδρύουν το «Κ+Κ -Διαφημιστικόν Κέντρον Αθηνών», ένα γραφείο-σταθμό στην ιστορία της ελληνικής γραφιστικής. Τον Ιούνιο του 1963, χάριν στο δικό τους σχεδιασμό, ο ΕΟΤ κερδίζει το Α' διεθνές βραβείο Τουριστικής Προβολής από τη Διεθνή Ένωση Διαφημίσεως στη Στοκχόλμη και το 1964 το «Κ+Κ» κερδίζει το βραβείο RIZZOLI στο Μιλάνο, για την καλύτερη διαφήμιση της χρονιάς. Την 1η Ιανουαρίου 1965 απονέμεται στους Κατζουράκη και Κάραμποττ από την ελληνική πολιτεία ο χρυσός σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος για τη συμβολή τους στο ελληνικό design και το 1968 οι δύο τους εκλέγονται μέλη της AGI. Το 2005 στο τρίο απενεμήθη το πρώτο «ΕΒΓΕ Συνολικής Προσφοράς»».

Σε συνέντευξή του στην Μαργαρίτα Πουρνάρα, στην «Καθημερινή» τον Μάιο του 2009 δήλωνε «Τα επεισόδια του Δεκεμβρίου με επηρέασαν πολύ. Ξέρω ότι κάποιοι επαίνεσαν τους νεαρούς ταραξίες για τις βιτρίνες και το κάψιμο της πόλης. Θα διαφωνήσω. Όταν ήμουν στην ηλικία τους, επί Κατοχής, είχαμε το σθένος να αντισταθούμε στους Ναζί που ήθελαν να πάρουν εργάτες δια της βίας στη Γερμανία. Αμούστακα παιδιά βγήκαμε στην Ακαδημίας και πετάγαμε νεράντζια και πορτοκάλια ενώ είχαμε απέναντί μας μυδραλιοβόλα, όχι αδρανή αστυνομία. Είμαι ένας άνθρωπος που έζησε τη βία στο πετσί του, όμως νιώθω ότι μας λείπει ένας πόλεμός και όλοι εκτονώνονται με όποιο άθλιο τρόπο βρουν, από το ξύλο στο γήπεδο μέχρι τα επεισόδια και τους βανδαλισμούς…».

Ακόμα και για το δικό του έργο (και τα αποτελέσματά του) φύλαξε μια γερή δόση αυτοκριτικής: «Έχω τύψεις πρέπει να το ομολογήσω. Ξέρω ότι οι δελεαστικές μας αφίσες του ΕΟΤ, είχαν μεν απήχηση αλλά συνεισέφεραν και στην καταστροφή του υπέροχου τοπίου του Αιγαίου. Τώρα όταν πηγαίνω διακοπές, απλώς έχω επιλεκτική όραση. Βλέπω μόνο αυτά που με ανακουφίζουν. Η μόνη μου παρηγοριά είναι ορισμένες στιγμές…».
Η κηδεία του Φρέντυ Κάραμποττ θα γίνει τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στις 3:00μμ στο Ναό του Αγίου Παύλου, Κοκκινάκη 4 & Τατοϊου κοντά στον σταθμό του ηλεκτρικού στην Κηφισιά.

No comments: