Tuesday, October 11, 2011

Πέθανε η ζωγράφος Ντιάνα Αντωνακάτου


  • Γιάννης Ζουμπουλάκης
  • Από τα πιο δραστήρια μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
  • ΤΟ ΒΗΜΑ: 10/10/2011
Πέθανε η ζωγράφος Ντιάνα Αντωνακάτου
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Εικαστικών τεχνών της Ελλάδας έφυγε από την ζωή η Ντιάνα Αντωνακάτου, ζωγράφος-συγγραφέας-ιστορικός-ιστοριοδίφης-λαογράφος.

Η Αντωνακάτου γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1921. Σπούδασε στην Αθήνα, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική και χαρακτική, με δασκάλους τον Κωνσταντίνο Παρθένη, τον Γιάννη Κεφαλληνό και τον Παντελή Πρεβελάκη. Πήρε δίπλωμα ζωγραφικής και θεωρητικών μαθημάτων το 1949.

Στην αγωνιστικότητα και επιμονή της Ντιάνας Αντωνακάτου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ότι σήμερα το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος έχει το δικό του «σπίτι». Η εικαστικός υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα για την προσφορά τους και πιο δραστήρια μέλη του ΕΕΤΕ. Υπήρξε οργανωτής και εισηγήτρια πολλών συνεδρίων του ΕΕΤΕ. Ανάμεσά τους: «Oρθόδοξη Εκκλησιαστική Τέχνη», «Για την Τοιχαγραφία στον Ελλαδικό χώρο και στις περιοχές Ελλαδικών Επιδράσεων», «Γλώσσα Ελληνική Γραφή και Τέχνη», Συνέδρια Εικαστικών Τεχνών.

Η Αντωνακάτου έλαβε μέρος σε πολλές Πανελλήνιες Εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα τελευταία 25 χρόνια, παρουσίαζε κάθε χρόνο την καλλιτεχνική δουλειά της στο πατρικό της σπίτι στα Βιλατώρια Κεφαλονιάς.

Δίδαξε για μια 12ετία ως καθηγήτρια καλλιτεχνικών μαθημάτων σε Γυμνάσια της Αθήνας και εικονογράφησε ημερολόγια, εξώφυλλα βιβλίων, περιοδικά, εφημερίδες. Τέλος, σκηνογράφησε το έργο «Ανταρσία» στο νέο θέατρο του Διαμαντόπουλου όπου και εκεί ανέβασε και το θεατρικό έργο της «Χρύσα».

No comments: