Η "art athina", αυτή η “λαμπερή και μοναδική νησίδα τέχνης” -έτσι τη βαφτίζουν οι διοργανωτές της-, θα είναι και φέτος συνεπής στο ραντεβού της. Από 13 έως 16 Μαΐου θα φιλοξενηθεί για δεύτερη χρονιά στα Ολυμπιακά Ακίνητα του Φαληρικού Δέλτα και συγκεκριμένα στο γήπεδο TaeKwonDo. Παρά τους χαλεπούς καιρούς, στην εμφάνιση των οποίων σημειώνουμε παρεκβατικά ότι συνέβαλλε όσο μπορούσε η ισχυρή Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, των εγκαταστάσεων συνακόλουθα, η φετινή “φουάρ” με προνομιακή μεταχείριση από κρατικά κονδύλια -έτσι λένε οι κακές γλώσσες τουλάχιστον- καλείται να αποδείξει τη στερεότητα ενός θεσμού, που από το 1993 μέχρι σήμερα ευημερεί μόνο στην προβολή από τα δελτία Τύπου των διοργανωτών.
Όμως ας είμαστε επιεικείς: Αυτή η ανούσια δημοσιότητα είναι που καταξιώνει και ωφελεί τη σημερινή τέχνη, χάρη σ' αυτή λάμπει, το μέσο και η προβολή είναι η πρόκληση και όχι τα ίδια τα έργα τέχνης. Οι διοργανωτές επιμένουν ότι είναι ένας θεσμός που όχι μόνο αντέχει, αλλά συνεχίζει την ανοδική και καταξιωμένη πορεία του στον διεθνή εικαστικό χάρτη. Αν λέγοντας διεθνή εικαστικό χάρτη εννοούμε το αμιγώς εμπορικό του μέρος, τότε ίσως τα πράγματα να είναι έτσι, αν όμως θεωρούμε ότι η ελληνική τέχνη μέσω της “art Athina” κατακτά τους αιθέρες του διεθνούς στερεώματος, τότε απλώς κάνουμε την πρόθεση ή την επιθυμία μας πραγματικότητα. Να φανταστείτε ότι από τη μεγάλη έγνοια για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής τέχνης το Εικαστικό Επιμελητήριο δεν συμπεριελήφθη καν στους φορείς που εκλήθησαν να τιμήσουν με την παρουσία τους την τετραήμερη γιορτή της “φαληρικής” τέχνης.
Αντίθετα (όπως διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου), στο πρόγραμμα της φιλοξενίας Vip έχουν ήδη ανταποκριθεί πολλοί συλλέκτες και προσωπικότητες της τέχνης από το εξωτερικό, οι οποίοι, εκτός από την art Athina θα επισκεφθούν ιδιωτικές συλλογές και μουσεία όπου θα ανταλλάξουν ιδέες για τα καυτά ζητήματα της τέχνης και κυρίως για τις... πωλήσεις της. Και κάτι ακόμη που αντιγράφουμε από το δελτίο Τύπου: “Φέτος η art Athina πάει και στο Αttica! Στο μεγάλο πολυκατάστημα που εμπνέεται από την τέχνη και πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά δημιουργώντας μια αποκλειστική βιτρίνα όπου η μόδα και η τέχνη συναντιούνται σε ένα μοναδικό window display που θα προκαλέσει τόσο τους απαιτητικούς fashionistas όσο και τους λάτρεις της σύγχρονης τέχνης”.
Τελειώνοντας τον σχολιασμό θα πούμε πως στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 58 γκαλερί από 11 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Κύπρος, Αγγλία, Ολλανδία και Τουρκία) με έργα 300 περίπου καλλιτεχνών και 42 φορείς που σχετίζονται με τη σύγχρονη τέχνη, αλλά και μια παράλληλη έκθεση με βιβλία Ελλήνων καλλιτεχνών.
Δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε καλή επιτυχία στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) και κυρίως στην εταιρεία D.art, η οποία έχει αναλάβει το βάρος και τη... φαντασμαγορία της όλης διοργάνωσης.
- Στ.Μ. Η ΑΥΓΗ: 28/04/2010
No comments:
Post a Comment