Sunday, April 11, 2010

Ποντάρουν στον Πικάσο

Η ΣΙΓΟΥΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Σταθερή αξία  αποτελεί μία έκθεση  με έργα του Πάμπλο  Πικάσο γι΄  αυτό και  αποτελεί τη σίγουρη  επιλογή μουσείων και  γκαλερί ειδικά σε  μια  εποχή οικονομικά  δύσκολη, όπως αυτή  που διανύουμε
Και μόνο το όνομά του να προφέρει κάποιος, είναι αρκετό για να σχηματιστούν ουρές. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ακόμη ένα κύμα από εκθέσεις έργων του Πικάσο κατακλύζει την εαρινή εικαστική σεζόν, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία μουσεία και γκαλερί δεν έχουν περιθώρια για πειράματα. Ποντάρουν στις σίγουρες και οικονομικές λύσεις. Γι΄ αυτό και οι περισσότερες εκθέσεις Πικάσο παρουσιάζουν χαρακτικά και όχι λάδια.

Τα «άπαντα» του δημιουργού που άλλαξε τον ρουν της τέχνης τον 20ό αιώνα θα έχουν την ευκαιρία να δουν όσοι ταξιδέψουν μέχρι τη Νέα Υόρκη, καθώς το Μητροπολιτικό Μουσείο ετοιμάζεται να ανοίξει μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του. Θα παρουσιάσει για πρώτη φορά (27 Απριλίου) 300 έργα- πίνακες, σχέδια, γλυπτά και κεραμικά- αποκλειστικά από τις συλλογές του. Ετσι όχι μόνο θα προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες στις αίθουσές του, αλλά και χωρίς να δαπανήσει πολλά χρήματα, καθώς η έκθεση δεν επιβαρύνεται με κόστος μεταφοράς και ασφάλειας των έργων.

Οι φίλοι της τέχνης του Πικάσο δεν θα απολαύσουν έργα μόνο της μπλε και της ροζ αλλά και της κυβιστικής περιόδου, μνημειακά κεφάλια, γυμνές γυναίκες που ονειροπολούν, περί τα 200 χαρακτικά που αποκτήθηκαν τα τελευταία 60 χρόνια από το μουσείο, μαζί με έργα σε χαρτί που δεν έχουν εκτεθεί σχεδόν ποτέ.

Η «επίθεση» Πικάσο όμως δεν γίνεται μόνο με την έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου. Σε απόσταση μόλις τεσσάρων τετραγώνων, οι φιλότεχνοι της Νέας Υόρκης μπορούν να δουν 327 χαρακτικά του: 123 χαρακτικά- παραλλαγές πάνω σε 20 θέματα (γυμνά, ζώα και μυθικά τέρατα) φιλοξενεί το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Και τέσσερις δρόμους πιο πάνω, η Γκαλερί Μάρλμπορο παρουσιάζει τις γυναίκες του Πικάσο. Ανώνυμα μοντέλα, μυθολογικές μορφές, ερωμένες και σύζυγοι ποζάρουν στα 204 έργα της έκθεσης που χρονολογούνται από το 1905 έως το 1968. Στη Βρετανία, φως στον ακτιβιστή της ειρήνης και της ελευθερίας Πικάσο ετοιμάζεται να ρίξει η έκθεση που ανοίγει στις 21 Μαΐου στο παράρτημα της Τέιτ Μόντερν στο Λίβερπουλ. Θα εκτεθούν 150 έργα και σχέδια στην πρώτη διοργάνωση η οποία θα ερευνήσει σε βάθος τη μεταπολεμική δράση του. Οσοι μάλιστα αποφασίσουν να κάνουν μια βόλτα μέχρι το Σόμερσετ, 60 χαρακτικά και λιθόγραφα του Πικάσο θα εκτίθενται σε τοπική γκαλερί.

Ούτε η Κωνσταντινούπολη έμεινε εκτός κλίματος Πικάσο. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, φιλοξενείται έκθεση χαρακτικών του στο Μουσείο του Πέρα.

Η έκθεση «Πικάσο και δάσκαλοι» στο Γκραν Παλέ στο Παρίσι είχε 7.270 επισκέπτες ημερησίως (8/10/08-2/2/09)

Λινοτυπίες στην Αθήνα

Σε ρυθμούς Πικάσο κινείται και η Αθήνα। Οι φίλοι της τέχνης μπορούν να πάρουν μια καλή πρόγευση από τους πειραματισμούς του- λινοτυπίες- στην Γκαλερί Γκαγκόζιαν της οδού Μέρλιν έως τις 30 Απριλίου, κατόπιν ραντεβού। Τα έργα που εκτίθενται στην Αθήνα είναι καμωμένα την περίοδο 1959-1963 με μια τεχνική που ανακάλυψε ο Πικάσο: αντί να χρησιμοποιεί μία ξεχωριστή επιφάνεια από λινόλαιο για κάθε χρώμα, άρχισε να ξαναχαράζει την ίδια επιφάνεια. Και ξανατύπωνε, ανάλογα με τον αριθμό των χρωμάτων που ήθελε να χρησιμοποιήσει σε κάθε έργο.Της

  • Μαίρης Αδαμοπούλου, TA NEA: Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

No comments: