Wednesday, April 14, 2010

Η καλλιτεχνική γενιά του ΄30 αντεπιτίθεται

  • Ελληνες ζωγράφοι του 20ού αιώνα στο Greek Sale του οίκου Βonhams, που θα γίνει τον Μάιο στο Λονδίνο

Oι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα παίρνουν τα ηνία από εκείνους του 19ου αιώνα και την πολυσυζητημένη Σχολή του Μονάχου. Στο ανοιξιάτικο Greek Sale του οίκου Βonhams που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου στην έδρα του οίκου στο Λονδίνο, οι καλλιτέχνες της γενιάς του ΄30, όπως ο Γιάννης Τσαρούχης και ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας και οι καλλιτέχνες της «Ομάδας Τέχνη», όπως ο Κωνσταντίνος Μαλέας και ο Νικόλαος Λύτρας, δίνουν δυναμικό «παρών».

Εμφαση δίδεται επίσης στην παρουσία καθιερωμένων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα που σπανίως εμφανίζονται σε δημοπρασίες, όπως οι Γιώργος Χατζημιχάλης, Γιάννης Μπουτέας, Ιάσονας Μολφέσης, Μιχάλης Μανουσάκης κ.ά. Συνολικά, 145 έργα ελλήνων αλλά και ξένων ζωγράφων με ελληνικό θέμα θα βγουν στο σφυρί, σε μια δημοπρασία που φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το θετικό αποτέλεσμα του φθινοπωρινού (2009) sale του ίδιου οίκου: τότε, από τα 162 κομμάτια που δημοπρατήθηκαν, τα 82 πουλήθηκαν by lot και το 92% by value- και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς.

«Είμαστε αισιόδοξοι και προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές όσο γίνεται πιο χαμηλά» αναφέρει η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, υπεύθυνη της εταιρείας εικαστικών συμβούλων Αrt Εxpertise, η οποία συνεργάζεται με τον οίκο. Τα δύο ακριβότερα έργα της δημοπρασίας (τιμή εκτίμησης 200.000-300.000 στερλίνες) έχουν τις υπογραφές του Γεωργίου Μπουζιάνη και του Νικηφόρου Λύτρα, ενώ ακολουθούν (τιμή εκτίμησης 150.000-200.000 στερλίνες) πίνακες των Νίκου Εγγονόπουλου, Γιάννη Μόραλη, καθώς και «Το εκκλησάκι του Αγίου Μάρκου στην Τήνο» του Λύτρα, πίνακας που είχε επιλεγεί από την Εθνική Πινακοθήκη ως αφίσα για την αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη το 2008. Στη δημοπρασία περιλαμβάνονται επίσης αξιόλογα γλυπτά των Κώστα Κουλεντιανού, Κλέαρχου Λουκόπουλου, Φιλόλαου, Γιώργου Ζογγολόπουλου κ.ά. Οι πίνακες και τα γλυπτά θα εκτεθούν πριν από τη δημοπρασία στον πολυχώρο πολιτισμού «Αθηναΐς».

  • ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
  • Πολυχώρος πολιτισμού «Αθηναΐς», Καστοριάς 34-36, Βοτανικός
  • 4, 5 και 6 Μαΐου

No comments: