Saturday, July 25, 2009

Ολες οι όψεις του λευκού

  • Στις 8 Αυγούστου τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης αφιερωμένης στο «χρώμα των χρωμάτων» με συμμετοχή 60 ελλήνων καλλιτεχνών, στη Σαντορίνη

Εργο του Χάρη Κοντοσφύρη

Με στόχο να διερευνηθούν οι όψεις, οι τονικότητες και οι πλαστικές αξίες του λευκού μέσα από τη γραφή και τα τεχνικά μέσα που χαρακτηρίζουν το έργο του κάθε συμμετέχοντος καλλιτέχνη, το κοινωφελές Ιδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια που εδρεύει στα Φηρά της Σαντορίνης διοργανώνει ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Α Ρale Shade of White/ Οψεις του Λευκού». Εξήντα διακεκριμένοι και ανερχόμενοι καλλιτέχνες συμμετέχουν σε αυτή την έκθεση που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του υπουργείου Πολιτισμού και πραγματοποιείται σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ιριδος Κρητικού. Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 8 Αυγούστου στον εκθεσιακό χώρο του ιδρύματος και θα διαρκέσει ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ συνοδεύεται από κατάλογο έργων.

Εργο της Ελενας Παπαδημητρίου
«Το μαύρο και το λευκό είναι χρώματα; Στην ερώτηση αυτή, που αποτελεί ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα στη ζωγραφική, ο Στίβεν Γέιντραουμπ, στη μελέτη του “Τhe Color of White”, απαντά απλά ότι για έναν επιστήμονα “το μαύρο δεν είναι χρώμα,ενώ το λευκό είναι”, εάν θεωρήσουμε ότι το μαύρο είναι η απουσία του χρώματος (και γι΄ αυτό δεν είναι χρώμα), ενώ το λευκό είναι η σύμμειξη όλων των χρωμάτων (και γι΄ αυτό είναι χρώμα)» σημειώνει η Ιρις Κρητικού που, εκτός από την έκθεση, επιμελήθηκε και τον κατάλογό της.

Μέσα από επιτοίχια ζωγραφικά έργα, γλυπτά και ανάγλυφα, κατασκευές, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και video, το λευκό χρώμα ως φωτεινό ζωγραφικό στοιχείο και «χρώμα όλων των χρωμάτων» στη ζωγραφική, ως απόλυτη όψη στη γλυπτική, ως ομογενοποιητικό πεδίο έκφρασης της πλαστικότητας στις κατασκευές και στις εγκαταστάσεις, ως ποιητικό πεδίο εξερεύνησης στη φωτογραφία και στο video, το λευκό, αγαπητό εκφραστικό μέσο για την πλειονότητα των εικαστικών δημιουργών, διερευνάται σε όλες τις όψεις και τις εκφάνσεις του.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκος, Νίκος Αλεξίου, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Αγγελος Αντωνόπουλος, Χριστόφορος Ασιμής, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Αλέξης Βερούκας, Νανά Βέττα, Μαρία Βλαντή, Μαρία Γρηγορίου, Γεωργία Δαμοπούλου, Ελευθερία Δεσύπρη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Οπυ Ζούνη, Τζουλιάνο Καγκλής, Τίνα Καραγεώργη, Νίκος Κρυωνίδης, Μαριγώ Κάσση, Χάρης Κοντοσφύρης, Γιώργος Λαζόγκας, Γιώργος Λάππας, Αφροδίτη Λίτη, Μαρία Λοϊζίδου, Μιχάλης Μαδένης, Καλλιρρόη Μαρούδα, Αλίνα Μάτσα, Ναταλία Μελά, Τάσος Μισούρας, Γιάννης Μιχαλούδης, Μάρω Μιχαλακάκου, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Λίνα Μπέμπη, Ξενοφών Μπήτσικας, Χρόνης Μπότσογλου, Βάλλυ Νομίδου, Αγγελος Παπαδημητρίου, Ελενα Παπαδημητρίου, Κώστας Παππάς, Αχιλλέας Πιστώνης, Γιώργος Ρόρρης, Δημήτρης Σαρασίτης, Χρίστος Σιμάτος, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Μαγδαληνή Τουλιάτου, Θανάσης Τσίγκος, Αλεξάνδρα Τσουκαλά, Μαρία Φιλοπούλου και Γιώργος Χουλιαράς.

Η εικαστική έκθεση είναι ένας νέος θεσμός του Ιδρύματος Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια. Σκοπός της είναι να αποτελέσει βασικό πυρήνα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων στο νησί, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο επιφανείς έλληνες καλλιτέχνες και, αντιστοίχως, μεγάλο αριθμό ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Η αρχή έγινε με τις εκθέσεις των εικαστικών Οπυς Ζούνη (καλοκαίρι 2007) και Δημήτρη Δαρζέντα (καλοκαίρι 2008). Παράλληλα με τις εκθέσεις τέχνης διοργανώνονται και εκδηλώσεις- διαλέξεις, συναυλίες, προβολές, παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα- με στόχο την καλλιέργεια της σχέσης των επισκεπτών με την τέχνη και το ίδρυμα.
  • Πληροφορίες: Ιδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια, 84700 Φηρά Θήρας, τηλ. 22860 24960-2.
  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

No comments: