Friday, July 17, 2009

Στο φως και στο σφυρί ένας χαμένος Γύζης


Τις 350.000 ευρώ αναμένεται να  αγγίξει το έργο του Νικολάου  Γύζη «Διαβάζοντας τη μοίρα»  που θα βγει στο σφυρί τον Νοέμβριο από τον οίκο Sotheby΄s

Χαμένος για περισσότερο από μισό αιώνα, ένας από τους ωραιότερους πίνακες του Νικολάου Γύζη ετοιμάζεται να αλλάξει χέρια τον Νοέμβριο. Το έργο «Διαβάζοντας τη Μοίρα»- τυπικό δείγμα ελληνικής ζωγραφικής, που φιλοτεχνήθηκε στο Μόναχο τη δεκαετία του 1880, εποχή κατά την οποία ο Γύζης δημιούργησε μερικά από τα γνωστότερα έργα τουθα βγει στο σφυρί από τον οίκο Sotheby΄s στις 9 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο δημοπρασίας με ελληνικά έργα τέχνης.

Ο «πατέρας της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα» αιχμαλωτίζει στον καμβά του μια ανύπαντρη κοπέλα να αποστρέφει κοκκινίζοντας το πρόσωπό της από μία γριά που της λέει τη μοίρα, ενώ είναι περιτριγυρισμένη από τους νεαρούς φίλους που την παρατηρούν και γελούν. Το έργο εκτιμάται πως θα πωληθεί προς 230.000 έως 350.000 ευρώ.

«Αυτός ο πίνακας αντιπροσωπεύει μια εξαιρετικά συναρπαστική επανανακάλυψη από το έργο του Γύζη και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα τον φέρουμε στη διεθνή αγορά το φθινόπωρο. Δεδομένου ότι το έργο δημιουργήθηκε στη Γερμανία και παρέμεινε “κρυμμένο” σε μια αμερικανική συλλογή για σχεδόν μισό αιώνα, η επερχόμενη δημοπρασία προσφέρει μια συναρπαστική ευκαιρία σε συλλέκτες και ιδρύματα να αποκτήσουν ένα σπουδαίο τυπικό παράδειγμα του έργου του καλλιτέχνη», υποστηρίζει μιλώντας για τον πίνακα ο Senior Director και επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικής Τέχνης του Οίκου Sotheby΄s, Κωνσταντίνος Φράγκος.
  • TA NEA: Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

No comments: