Friday, July 24, 2009

«Γνωριμία» με την οικογένεια Πικιώνη

Εικαστικό αφιέρωμα με τίτλο «Η οικογένεια Πικιώνη - μια γνωριμία» παρουσιάζεται έως 10/8 στον Πύργο του Μάρκελλου, στην πόλη της Αίγινας. Πρόκειται για μια αναπάντεχη δημιουργική συνεύρεση τριών διαφορετικών γενεών, καθώς παρουσιάζονται έργα του Δημήτρη Πικιώνη, καθώς και των Ιωνα, Τάσου και Μαίρης Πικιώνη, αλλά και των Αθηνάς και Γιώργου Πικιώνη, που, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα και παππού τους, αντίστοιχα, επέλεξαν την Αίγινα ως αγαπητό τόπο προορισμού και έμπνευσής τους.

Αφετηρία του αφιερώματος και κύρια αναφορά στο σύνολο της έκθεσης αποτελεί ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης, για τη ζωγραφική του οποίου ο Γιάννης Τσαρούχης σημειώνει: «...Αυτές οι σπουδές με λάδι εκ του φυσικού δίνουν την δυνατότητα στον Πικιώνη να ζήσει το δράμα της σύγχρονης ζωγραφικής. Είναι συγχρόνως τα σχέδια ενός αρχιτέκτονα τα οποία θα συμπληρωθούν από μια αρχιτεκτονική ανάλογη. Ξεκινάει από το Τοπίο για να φθάσει στην Αρχιτεκτονική και η Αρχιτεκτονική γι' αυτόν είναι Ποίημα στο οποίο οι πρακτικές ανάγκες και λύσεις στοιχειωδώς εξυπηρετούνται».

Τα λιτά ζωγραφικά αιγινήτικα τοπία του Δημήτρη Πικιώνη διαδέχονται εκείνα των παιδιών και της νύφης του: Τα γεωμετρικά δομημένα πολύχρωμα πανοράματα με τις μεταβυζαντνές μνήμες του Ιωνα Πικιώνη και τα εξπρεσιονιστικά τοπία του Τάσου Πικιώνη συνδιαλέγονται αρμονικά με τα αφαιρετικά θαλασσινά τοπία της Μαίρης Πικιώνη. Τέλος, το αφιέρωμα συμπληρώνεται με τα σύγχρονης έκφρασης έργα της νεότερης γενιάς: Τα ποπ αισθητικής ζωγραφικά πεδία, με τα φολκλόρ στοιχεία της Αθηνάς Πικιώνη συνυπάρχουν με τις ζωηρόχρωμες έθνικ αφηγήσεις με τα ένθετα υλικά του Γιώργου Πικιώνη. Η οργάνωση ανήκει στην «γκαλερί της Ερσης» και η επιμέλεια στην Ιριδα Κρητικού.

No comments: