Wednesday, November 2, 2016

Η σπουδαία συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. στην Αθήνα.

Την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 στις 20.00 θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, η έκθεση «Η σπουδαία συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. στην Αθήνα. Η πρώτη της παρουσίαση.» Αντιπροσωπευτικοί πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά σημαντικών Ελλήνων δημιουργών όπως των Καντούνη, Κουτούζη, Γύζη, Ιακωβίδη, Βολανάκη, Πανταζή, Αλταμούρα, Γαλάνη, Παρθένη, Μαλέα, Κόντογλου, Αστεριάδη, Στέρη, Σπυρόπουλου, Εγγονόπουλου, Διαμαντόπουλου, Τσίγκου, Γαΐτη, Βενετούλια, Γεωργιάδη, Μυταρά, Σόρογκα, Τζομπανάκη, Πατσόγλου, Καμπαδάκη, Νικολαΐδη και άλλων θα παρουσιαστούν στην Αθήνα αποκαλύπτοντας το εύρος των αισθητικών επιλογών των ιδρυτών της πολυσυζητημένης συλλογής Νέστορα και Αλίκης Τέλλογλου.

ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΦΩΤΗΣ
ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΦΩΤΗΣ
Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από τον 19ο έως τον 20ό αι. που οι επιλογές τους σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με την προσωπικότητα των συλλεκτών που έθεσαν σκοπό ζωής τους την προσφορά στην παιδεία και τον πολιτισμό. Δώρισαν δε ολόκληρη τη συλλογή τους με τα 7000 έργα τέχνης και την περιουσία τους στο Α.Π.Θ. και το Τελλόγλειο Ίδρυμα.
 ΜΥΤΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΜΥΤΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Η διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στο Α.Π.Θ., Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, επισημαίνει: «Η συλλογή του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου αποτελεί πλούσια συγκομιδή μακροχρόνιας αναζήτησης που έγινε με πάθος, ένστικτο και κυρίως «αγάπη για τον άνθρωπο». Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι η ανθρώπινη μορφή κυριαρχεί αριθμητικά στα έργα της συλλογής. Οι Τέλλογλου, επιθυμώντας να συμβάλλουν στην παιδεία του τόπου και στην καλλιέργεια του καθημερινού ανθρώπου, δώρισαν τη συλλογή τους, καθώς και ολόκληρη την περιουσία τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κύριος πυρήνας της συλλογής Τέλλογλου είναι τα έργα νεοελληνικής τέχνης.»
 ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
Ο επιμελητής της έκθεσης και Διευθυντής εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, Τάκης Μαυρωτάς, τονίζει στον πολυσέλιδο κατάλογο της έκθεσης: «Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη έχει ως μακροχρόνιο στόχο του πολιτιστικού του προγράμματος, την παρουσίαση των σημαντικών εκείνων ελληνικών συλλογών που άμεσα συνέβαλαν στη στερέωση της φυσιογνωμίας της νεοελληνικής τέχνης. Έτσι, μετά τις εκθέσεις «Τα Αριστουργήματα της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα – Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα» το 2011 και «Νεοελληνική Τέχνη: Θησαυροί από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ» το 2013, τώρα εκτίθεται μέρος της συλλογής Αλίκης και Νέστορα Τέλλογλου, με τον δηλωτικό τίτλο: «Η σπουδαία συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. στην Αθήνα. Η πρώτη της παρουσίαση».
ΠΑΡΘΕΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΑΡΘΕΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα, μετά από το σκληρό τριανταπεντάχρονο αγώνα της Αλίκης Τέλλογλου, εδραιώνει στην Ελλάδα το μοναδικό Ίδρυμα, το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου σε Πανεπιστήμιο και διακρίνεται για το μέτρο, τον αισθησιασμό, την ευαισθησία, τη σαφήνεια και το βάθος της ξεκινώντας από την κλασική ζωγραφική για να φτάσει στην τέχνη της εποχής μας. Οι Τέλλογλου, με το γόνιμο και μόνιμο έργο τους, έχεις την αίσθηση ότι πάλεψαν με το θάνατο, απόκτημα της μοίρας και του χρόνου, κερδίζοντας την ελευθερία του εκλεπτυσμένου πνεύματος και την ελπίδα ότι συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στο να προβάλλουν καθετί ωραίο, καθετί που αξίζει να αναμετρηθεί με την αιωνιότητα και τον λεπτεπίλεπτο καθρέφτη της πραγματικότητας, μιας καθαρής πραγματικότητας την οποία όλοι μπορούν να αισθανθούν, αφού εκφράζει μια ουσιαστική πτυχή της ανθρωπότητας αφήνοντάς μας τις συλλογές τους, που αντανακλούν το πνεύμα της μεγάλης τους προσφοράς στο έθνος.»
ΡΕΓΚΟΣ ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ
ΡΕΓΚΟΣ ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ
Την έκθεση συνοδεύει πολυτελές πολυσέλιδο λεύκωμα με τίτλο «Συλλογές Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. Νεοελληνική Τέχνη: Ζωγραφική, Χαρακτική, Γλυπτική» (εκδ. Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.) με κείμενα των Αλίκης Τέλλογλου, Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά και Τάκη Μαυρωτά.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  • Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς
  • Διάρκεια έκθεσης: 10 Νοεμβρίου 2016–5 Φεβρουαρίου 2017
  • Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00 και Πέμπτη: 10:00-20:00
************************************************************************
ΣΠΟΥΔΑΙΑΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Η πρώτη της παρουσίαση
«Δημιουργία σημαίνει πάνω απ΄όλα ελευθερία»
Κριστιάν Ζερβός, Τετράδια Τέχνης
Το Ίδρυμα Β. &Μ. Θεοχαράκη έχει ως μακροχρόνιο στόχο του πολιτιστικού του προγράμματος, την παρουσίαση των σημαντικών εκείνων ελληνικών συλλογών που άμεσα συνέβαλαν στη στερέωση της φυσιογνωμίας της νεοελληνικής τέχνης. Έτσι, μετά τις εκθέσεις «Τα Αριστουργήματα της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα – Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα» το 2011 και «Νεοελληνική Τέχνη: Θησαυροί από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ» το 2013, τώρα στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη εκτίθεταιμέρος τηςσυλλογής Αλίκης και ΝέστοραΤέλλογλου, με τον δηλωτικό τίτλο: «Η σπουδαίασυλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. στην Αθήνα. Η πρώτη της παρουσίαση.»
Γνώριμο στοιχείο των τριών συλλογών είναι αφενός η συγκέντρωση εμβληματικών έργων, κυρίως ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, τα οποία σηματοδοτούν την εξέλιξη της ελληνικής τέχνης και αφετέρου η αγωνιώδης προσπάθεια των ιδρυτών τους να συγκροτήσουν, ο καθένας με τη δική του ματιά, το φανταστικό τους μουσείο με όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικά έργα σημαντικών δημιουργών από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα. Επίσης, μερίμνησαν με όραμα και τόλμη, όχι μόνον να δωρίσουν τις πολύτιμες συλλογές τους στο έθνος, αλλά και να τις στεγάσουν σε υπέροχα αυτόνομα κτήρια, τα οποία λειτουργούν ως κυψέλες αισθητικής και πνευματικής καλλιέργειας.
Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ λειτουργεί στο Μέτσοβο από το 1988, δύο χρόνια πριν από το θάνατο του μεγάλου πολιτικού και διακόνου του πνεύματος,  ο οποίος ευτύχισε να ζήσει την πραγμάτωση του οράματός του. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας–Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα άνοιξε τις πύλες της πέντε χρόνια μετά το θάνατο του διακεκριμένου γιατρού και φωτισμένου συλλέκτη. Το Τελλόγλειο Ίδρυμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετά από το σκληρό τριανταπεντάχρονο αγώνα της Αλίκης Τέλλογλου,εδραιώνει στην Ελλάδα το μοναδικό Ίδρυμα, το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου σε Πανεπιστήμιο. Το βαρύμοχθο έργο των Ευάγγελου Αβέρωφ, Γιώργου Ι. Κατσίγρα και Νέστορα και Αλίκης Τέλλογλου επεκτείνεται και στη δωρεά σημαντικών αρχείων, βιβλιοθηκών, ακόμη και επίπλων,όπως τα περίφημα έπιπλα του Ερρίκου Σλήμαν ή του Ανδρέα Συγγρού μεταξύ των άλλων. Οι παρατηρήσεις του Γ. Π. Σαββίδη, αν και βρισκόμαστε στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, παραμένουν χρήσιμες αφού το 1990 επισήμανε: «Όταν κάποιος από τους ιστορικούς της Νεότερης Ελληνικής Τέχνης στρωθεί να ερευνήσει συστηματικά το θέμα των ιδιωτικών συλλογών μας – κάτι που έχει γίνει σε άλλες χώρες, διακρινόμενος για προωθημένη αυτογνωσία – είμαι βέβαιος πως η έρευνά του θα φωτίσει ουσιωδέστατα πολλές πτυχές της νεότερης καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως εξελίχθηκε στον τόπο μας (με λίγο – πολύ εφήμερες μόδες και μια ντουζίνα δυνατούς δασκάλους) μα και τους επίμονους διαμορφωτές του καλαίσθητου γούστου στο Ελλαδικό κράτος». Παρ’ όλα αυτά μια τέτοια προσπάθεια δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί, ούτε της αντιπαράθεσης των συλλογών (Ευριπίδη Κουτλίδη, Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade, Βασίλη καιΕλίζας Γουλανδρή – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου, Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, ΠινακοθήκηςΚουβουτσάκη, ΜουσείουΦρυσίρα, Συλλογής Ζαχαρία Πορταλάκη, Συλλογής Σωτήρη Φέλιου, Συλλογής ΔημήτρηΔασκαλόπουλουκ.ά.)με τις τεράστιες αρχαιολογικές συλλογές (Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου του ομώνυμου μουσείου, Νικολάου και Ντόλλης Γουλανδρή – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κ.ά.). Οι συλλέκτες αυτοί με άμετρη ευφροσύνη και ενθουσιώδη έμπνευση, δημιούργησαν και δώρισαν τη συλλογή τους σε όλους τους Έλληνες, αφού αυτό που ιδιαίτερα τους απασχολούσε ήταν η μετάδοση της πίστης στις αξίες που οι ίδιοι με πάθος ενστερνίζονταν για την τέχνη.  Οι ιδιωτικές συλλογές που διακρίνονται για την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά τους πέρα από κάθε σχέση εμπορευματοποίησης, έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του νεοελληνικού πολιτισμού παρέχοντας το δικαίωμα σε όλο τον κόσμο να απολαύσει την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η προσφορά των συλλεκτών αυτών, με αρχοντιά και ταπεινοφροσύνη, εκφράζει την καταβολή του χρέους τους απέναντι στο οικουμενικό ελληνικό πνεύμα.
Οι τρεις αυτές συλλογές μαρτυρούν το οξύ ενδιαφέρον, όχι μόνο των ιδρυτών τους για την αμάλαγη ελληνική ομορφιά, αλλά και των συνεχιστών τους – Τατιάνας Αβέρωφ – Ιωάννου, Βικτωρίας Λύτρα και Αλεξάνδρας Γουλάκη – Βουτυρά – αφού με περίσσεια φροντίδα μερίμνησαν στο να εμπλουτιστούν με έργα σύγχρονων δημιουργών προασπιζόμενες τη συνέχεια της διαχρονικότητας και της εξελικτικής πορείας της τέχνης. Αισθητικές αντιλήψεις και ζωηρές ιδέες, εμπειρίες ζωής και γνώσης έδωσαν προτεραιότητα στη συνέχειά της, βασιζόμενες στο μέτρο και την αρμονία, στο κάλλος και το ήθος, βιώνοντας την ελληνική ιστορία ως ένα διηνεκές παρόν. Στο χώρο των Καλών Τεχνών, εξάλλου, πάντα ένα αόρατο νήμα, συνδέει το παλιό με το καινούργιο, το γνώριμο με το άγνωστο, στοχεύοντας στην ουσία της δημιουργίας, της πνευματικής της κορύφωσης και της διαφύλαξης του άφθαρτου της ομορφιάς.
Εκατό και πλέον επιλεγμένοι πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά σημαντικών Ελλήνων δημιουργών όπως των Λάντσα, Γύζη, Ιακωβίδη, Βολανάκη, Αλταμούρα, Χατζή,  Πανταζή,Ροϊλού, Παρθένη, Μαλέα, Ιθακήσιου, Λύτρα, Μπουζιάνη, Γουναρόπουλου, Κόντογλου, Γκίκα, Εγγονόπουλου,Τσαρούχη, Μαυροΐδη,Σπυρόπουλου, Τσίγκου, Κανιάρη, Κεσσανλή, Μυταρά, Σόρογκα, Σακαγιάν, Ρέγκου, Βενετούλια, Χαλεπά, Απάρτη, Καπράλου, Σκλάβου, Παρμακέλη,Τζομπανάκηκαι άλλων, θα παρουσιαστούν στο Ίδρυμα Θεοχαράκη αποκαλύπτοντας το εύρος των αισθητικών επιλογών των ιδρυτών της πολυσυζητημένης συλλογής Νέστορα και Αλίκης Τέλλογλου. Η εμπνευσμένη Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στο Α.Π.Θ., Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, επισημαίνει: «Η συλλογή του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου αποτελεί πλούσια συγκομιδή μακροχρόνιας αναζήτησης που έγινε με πάθος, ένστικτο και κυρίως «αγάπη για τον άνθρωπο». Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι η ανθρώπινη μορφή κυριαρχεί αριθμητικά στα έργα της συλλογής. Οι Τέλλογλου, επιθυμώντας να συμβάλλουν στην παιδεία του τόπου και στην καλλιέργεια του καθημερινού ανθρώπου, δώρισαν τη συλλογή τους, καθώς και ολόκληρη την περιουσία τους, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κύριος πυρήνας της συλλογής Τέλλογλου είναι τα έργα νεοελληνικής τέχνης. Το μεγαλύτερο μέρος τους αγοράστηκε και αποκτήθηκε στην Ελλάδα, πολλές αγορές έγιναν όμως και στο εξωτερικό. Ιδιαιτερότητες της συλλογής Τέλλογλου οφείλονται κυρίως στην προσωπικότητα και στις αρχές των δημιουργών της. Αντιληπτή είναι μια προτίμησή τους για έργα καλλιτεχνών με τους οποίους είχαν προσωπική επαφή και φιλία. Έτσι, ένα χαρακτηριστικό της συλλογής είναι τα απρόσμενα έργα, η ιδιότυπη, κάποτε ενστικτώδης σχέση με καλλιτέχνες Έλληνες και ξένους, με αποτέλεσμα να επιλέγουν έργα όπου η ποιότητα, η ασυνήθιστη έκφραση, οι πολύ προσωπικές αναζητήσεις ενός καλλιτέχνη πολλές φορές εντυπωσιάζουν ή ξαφνιάζουν».
Σπουδαίοι πίνακες της Επτανησιακής Σχολής του 18ου– 19ου αιώνα (Κουτούζης, Καντούνης κ.ά.), των κορυφαίων δημιουργών της Σχολής του Μονάχου (Γύζης, Ιακωβίδης, Βολανάκης, Ροϊλός κ.ά.), μεγάλοι εκφραστές του 19ου αιώνα του ελεύθερου ελληνικού κράτους (Προσαλέντης, Γιαλλινάς, Μποκατσιάμπης κ.ά.), μεγάλοι εκφραστές της ελληνικού μοντερνισμού (Παρθένης, Μαλέας, Λύτρας, Αστεριάδης, Στέρης, Γουναρόπουλος, Κόντογλου, Εγγονόπουλος, Διαμαντόπουλος, Μπουζιάνης κ.ά.), μεγάλοι εκφραστές της αποκαλούμενης Γενιάς του ’60 (Μυταράς, Καράς, Κεσανλής, Κανιάρης, Σόρογκας κ.ά.) ολοκληρώνουν τον πολυφωνικό χαρακτήρα της συλλογής. Παράλληλα, η Συλλογή Τέλλογλου περιλαμβάνει εξαίσια έργα ευρωπαϊκής ζωγραφικής τωνBoucher, SalvatorRosa, RobertHubert, IvanAjvazovskij, Soutine, Dufy, Cocteau, Marini, HenriFélixEmmanuelPhilippoteauxκ.ά.,καθώς και σημαντικά γλυπτά των Σώχου, Απάρτη, Σκλάβου, Καπράλου, Κουλεντιανού, Τζομπανάκη, Νικολαΐδη, Παρμακέλη, Ρόκου κ.ά. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εκπροσωπούνται με θαυμάσια έργα όπως οιΡέγκος, Πεντζίκης, Σαχίνης, Λεφάκης, Βενετούλιας, Λογοθέτης, Λούστας κ.ά. Χάρη στις άοκνες πρωτοβουλίες της διευθύντριας του Τελλογλείου Ιδρύματος, Αλεξάνδρας Γουλάκη – Βουτυρά και την πλούσια δεκαοκτάχρονη εκθεσιακή του δραστηριότητα, το Τελλόγλειο Ίδρυμα παρεμβαίνει καίρια στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.Η πλούσια συλλογή του Ιδρύματος με τα 7.000 έργα τέχνης συνεχώς εμπλουτίζεται. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της διευθύντριάς του «Μεγαλύτερη και σημαντικότερη από όλες τις δωρεές στο Τελλόγλειο Ίδρυμα είναι η δωρεά του Τώνη και της Ιωάννας Σπητέρη, που ξεκίνησε με το πολύτιμο αρχείο του Τ. Σπητέρη, ακολούθησε η δωρεά της βιβλιοθήκης του, περισσότεροι από 10.000 τόμοι, ίσως η πιο σημαντική ως σύνολο βιβλιοθήκη τέχνης στην Ελλάδα, η δωρεά ολόκληρου του έργου γλυπτικής της Ιωάννας Σπητέρη και, τέλος, η δωρεά της συλλογής έργων τέχνης τους: ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική. Μεγάλη δωρεά από τον Γιάννη Μουρέλο αποτελεί το αρχείο και η βιβλιοθήκη του πατέρα του, του Γιώργου Μουρέλου, δημιουργώντας νέες προϋποθέσεις για την έρευνα της αισθητικής και της φιλοσοφίας στο Ίδρυμα. Οι Παύλος και Ανδρέας Καλλιγάς δώρισαν ένα σημαντικό μέρος από τη βιβλιοθήκη του Μαρίνου Καλλιγά, συνεισφέροντας στο να ολοκληρωθεί μία από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες ιστορίας της τέχνης στην Ελλάδα».
Η Συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος, από τη ματιά της Αλίκης Τέλλογλου έως της Αλεξάνδρας Γουλάκη – Βουτυρά, μπορεί να προσεγγιστεί λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν μας τη συγκίνηση και την ευθύνη που τους προκαλεί η τέχνη, αφού τα πολυάριθμα επιλεγμένα έργα διακρίνονται για το μέτρο, τον αισθησιασμό, την ευαισθησία, τη σαφήνεια και το βάθος τους ξεκινώντας από την κλασική ζωγραφική για να φτάσουν στην τέχνη της εποχής μας με τις ευρηματικές και αυθόρμητες διατυπώσεις. Και οι δυο τους αδιαπραγμάτευτα παθιασμένες απέναντι σε καθετί ωραίο ξεπερνούν το επίπεδο της γοητείας για να αγγίξουν την ελευθερία και την ουσία της τέχνης, αφού σε όλη τους τη ζωή υποστηρίζουν με σθένος την άποψη ότι η τέχνη πάντα ξυπνά τη φαντασία.
Οι Τέλλογλου, με το γόνιμο και μόνιμο έργο τους, έχεις την αίσθηση ότι πάλεψαν με το θάνατο, απόκτημα της μοίρας και του χρόνου, κερδίζοντας την ελευθερία του εκλεπτυσμένου πνεύματος και την ελπίδα ότι συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στο να προβάλλουν καθετί ωραίο, καθετί που αξίζει να αναμετρηθεί με την αιωνιότητα και τον λεπτεπίλεπτο καθρέφτη της πραγματικότητας, μιας καθαρής πραγματικότητας, την οποία όλοι μπορούν να αισθανθούν, αφού εκφράζει μια ουσιαστική πτυχή της ανθρωπότητας αφήνοντάς μας τις συλλογές τους, που αντανακλούν το πνεύμα της μεγάλης τους προσφοράς στο έθνος.
Θερμές ευχαριστίες εκφράζω για την παρουσίαση των αντιπροσωπευτικών έργων της νεοελληνικής τέχνης από τη συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Α.Π.Θ. στον κύριο Περικλή Μήτκα, πρύτανη του Α.Π.Θ., πρόεδρο του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., στην κυρία Λιλίκα Ζέρβα, αδελφή της Αλίκης Τέλλογλου και δυναμικό μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, στην κυρία Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. και Γενική Γραμματέα του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. και τέλος στο ζεύγος Θεοχαράκη για την ουσιαστική και πολύτιμη συμπαράστασή  του.
Τάκης Μαυρωτάς
Διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη

No comments: