Friday, December 2, 2011

Στον δρόμο της «Eντιμης Πενίας»... Εκθεση για τον μεγάλο εξπρεσιονιστή Γ. Μπουζιάνη στο ταπεινό σπίτι όπου έζησε

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012 θα διαρκέσει η έκθεση «Εντιμος Πενία» στο σπίτι- μουσείο του Γεωργίου Μπουζιάνη για τον εξπρεσιονιστή ζωγράφο και την εποχή του


[Κατερίνα Λυμπεροπούλου, Το Βήμα, 1/12/2011].  «Οι πόλεις χάνονται όταν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους καλούς απ' τους κακούς» λέει ο Αντισθένης, ιδρυτής της κυνικής φιλοσοφίας και μαθητής του Σωκράτη.
Kαι ποιοι είναι οι καλοί στους οποίους αναφερόταν; Αυτοί που σε δύσκολους καιρούς πορεύονται με απλότητα, σκληραγωγία και αυτοδιάθεση. Εκείνοι που προσπαθούν να είναι αυτάρκεις, απελευθερωμένοι από τις μεταβολές της τύχης και άλλων απειλητικών προς αυτούς δυνάμεων.

«Με ηθικό πρότυπο τον Μπουζιάνη, τον δρόμο αυτόν ακολούθησαν και οι 13 καλλιτέχνες της έκθεσης στη Δάφνη. Τον δρόμο της "Εντιμης πενίας"», μας λέει η κυρία Ελένη Κυπραίου, επιμελήτρια της ομώνυμης έκθεσης στο σπίτι-μουσείο του ζωγράφου στη Δάφνη που από την Τρίτη 29 Νοεμβρίου φιλοξενείται εκεί αποτελώντας συνέχεια της περσινής εκδήλωσης στον χώρο όπου έζησε ο μεγάλος εξπρεσιονιστής ζωγράφος.

Με τη νέα έκθεση δίνεται η ευκαιρία να αναδειχτεί το καλλιτεχνικό εύρος του καλλιτέχνη στην κλίμακα του σπιτιού του, μέσα από το έργο των καλλιτεχνών φίλων του. Μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης, χαράκτες, γλύπτες και ζωγράφοι όπως οι Τσαρούχης, Καπράλος, Απάρτης, Κατράκη, Διαμαντόπουλος, Βακαλό, Γουναρόπουλος, Κλουβάτος, Μαραγκοπούλου, Πικιώνης, Πολυχρονιάδη, Σικελιώτης και Τάσσος παρουσιάζονται με έργα που δεν έχουν εκτεθεί από το Μουσείο Μπενάκη, το Ιδρυμα Τάσσου, τη Συλλογή Τσακίρογλου - Εστίας Νέας Σμύρνης και ιδιωτικές συλλογές.

Στο ταπεινό, λοιπόν, σπίτι του ζωγράφου παρουσιάζονται λαμπρές πνευματικές προσωπικότητες με εξαιρετικά έργα και αναφορές στις σκέψεις τους για τον μεγάλο δάσκαλο. Παράλληλα προβάλλεται ολιγόλεπτο ντοκουμέντο για τον Μπουζιάνη _ «τον καλλιτέχνη που ποτέ δεν μείωσε και δεν ασχήμυνε την ανθρώπινη ψυχή» - και την εποχή του από μαρτυρίες της γειτονιάς καθώς και του επιστήθιου φίλου του, γιατρού κ. Θάνου Κωνσταντινίδη. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνονται ξεναγήσεις από τους επιμελητές.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Ιανουαρίου 2012.

No comments: