Sunday, December 11, 2011

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ: 6,5 εκ. € για έργα στην άγονη γραμμή


  • Στο πλαίσιο της έκθεσης στο «Κυκλαδικής Τέχνης» θα στηθεί ιστοσελίδα για να επικοινωνούν οι μαθητές απομακρυσμένων νησιών με τους συνομηλίκους τους στην Αθήνα

Από την έκθεση, «Αγονη γραμμή» στο «Κυκλαδικής Τέχνης»
Από την έκθεση, «Αγονη γραμμή» στο «Κυκλαδικής Τέχνης»


Η «Αγονη γραμμή» μεταφέρεται για λίγο στην καρδιά της Αθήνας, μέσα από την ομότιτλη έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ταυτοχρόνως, οι μαθητές των απομακρυσμένων νησιών της Δωδεκανήσου θα έχουν δυνατότητα διαδικτυακής επαφής με τους συνομηλίκους τους στην πρωτεύουσα.
Η ιστοσελίδα www.agonigrammi.gr θα στηθεί ειδικά γι' αυτό, όπως είπε η πρόεδρος του Ιδρύματος Γουλανδρή Σάντρα Μαρινοπούλου σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Το αρχαιολογικό ταξίδι στο Καστελόριζο, τη Σύμη, τη Χάλκη, την Τήλο και τη Νίσυρο γίνεται μέσω περίπου 400 εκθεμάτων που αφηγούνται μικρές και μεγάλες ανθρώπινες ιστορίες. Οκτώ εκατομμύρια είναι η εμπορική τους αξία και μεταφέρθηκαν από την ΚΒ ΕΠΚΑ και την 4η ΕΒΑ του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Η μέχρι πρόσφατα έφορος αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Μελίνα Φιλήμωνος είπε πως έγινε αγώνας δρόμου γι' αυτή την έκθεση-άθλο.
Η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στα έργα που γίνονται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ: Παρεμβάσεις στο Παλαιόκαστρο Καστελορίζου, στο οχυρό της Ρω, στα τείχη της Νισύρου, στην αρχαία και βυζαντινή Χάλκη, στο μουσείο και σε μοναστήρι της Σύμης, στο Καστράκι Αγαθονησίου και στον Αγιο Γεώργιο Καστελορίζου. Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 6,5 εκ. ευρώ και τα έργα ήδη εκτελούνται. Η κ. Μενδώνη μίλησε για «μνημεία και εκκλησιές της θέλησης, της πίστης, της αφοσίωσης στην πατρίδα, στην άγονη πέτρα και στο φως».
Ο υπερήφανος διευθυντής του Μουσείου Νικόλαος Σταμπολίδης, που έχει στήσει την έκθεση με τον Γιώργο Τασούλα, άφησε στον νεότερο την ξενάγηση. Οι οραματικές συλλήψεις (σφραγίδα του κ. Σταμπολίδη) επιτρέπουν στον επισκέπτη να κάνει ένα υπέροχο ταξίδι.

No comments: