Saturday, November 26, 2011

Φλαμανδική ζωγραφική και… ανατομία

  • Αναδρομική έκθεση του Ντίνο Βαλς στο Μουσείο Φρυσίρα


Χαρακτηριστικό έργο του Ντίνο Βαλς που φιλοξενείται στο Μουσείο Φρυσίρα

[Κατερίνα Λυμπεροπούλου, ΤΟ ΒΗΜΑ, 25/11/2011]. Σπούδασε ιατρική και εξάσκησε το επάγγελμα του χειρουργού προτού αποφασίσει να αφιερωθεί στην πραγματικά μεγάλη αγάπη της ζωής του, τη ζωγραφική. Δεν είναι τυχαίο έτσι που ο ισπανός καλλιτέχνης Ντίνο Βαλς «παίζει» με την ανατομία του ανθρώπινου σώματος, καθώς επίσης και με τα χειρουργικά εργαλεία, ενσωματώνοντας αυτές τις επιδράσεις στις επιρροές που έχει από την παράδοση της φλαμανδικής ζωγραφικής. Αποτέλεσμα να καταφέρει να βάλει τη δική του σφραγίδα στην τέχνη της εποχής του.
Αυτό τον καλλιτέχνη φιλοξενεί από την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου το Μουσείο Φρυσίρα. Με 40 πίνακες του Βαλς, το κτίριο της οδού Μονής Αστερίου μετατρέπεται σ' έναν χώρο ανάδειξης της δουλειάς του καλλιτέχνη μέσα από την αναδρομική έκθεση που τιτλοφορείται «Ντίνο Βαλς. Ταξίδι στον ισπανικό μαγικό ρεαλισμό».


Οπως αναφέρεται στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση, πρωταρχικό γνώρισμα της ζωγραφικής του Βαλς είναι ο τρόπος με τον οποίο χειραγωγεί την έννοια του χρόνου, είτε πρόκειται για τον ιστορικό χρόνο είτε για τον φανταστικό χρόνο που συμβάλλει στον μοναδικό χαρακτήρα του έργου του. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει τον θεατή είναι ο εξαιρετικός ρεαλισμός του που συχνά, με την ακραία του αληθοφάνεια, περνά τα όρια της ίδιας της πραγματικότητας και γίνεται φαντασιακός.

Παραδόξως, πρόκειται για ζωγραφική κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου στο στούντιο, είναι τελείως εννοιολογική και σε καμία περίπτωση δεν εμπνέεται από την πραγματικότητα, δεν πρόκειται για το αποτέλεσμα της άμεσης παρατήρησής της. Ο καλλιτέχνης ενδιαφέρεται να απεικονίσει την εσωτερική ψυχική κατάσταση των προσώπων του, αλλά για να το κατορθώσει δεν διστάζει να κάνει χρήση μιας εξαντλητικά ανατομικής αναπαράστασης του ανθρώπινου σώματος ανατρέχοντας στην παράδοση της φλαμανδικής ζωγραφικής. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 26 Φεβρουαρίου του 2012.

No comments: