Διακεκριμένες προσωπικότητες του πολιτισμού στην παρουσίαση της 10τομης έκδοσης «Ελληνομουσείον»
Στην εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη συμμετείχαν εικαστικοί δημιουργοί όλων των ηλικιών, συλλέκτες, συγγραφείς, φοιτητές της ΑΣΚΤ και οι επικεφαλής των δύο μεγάλων χορηγών της σημαντικής εκδοτικής πρωτοβουλίας του Ελεύθερου Τύπου. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Αγγελος Φιλιππίδης.
Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν επίσης ο διακεκριμένος ζωγράφος κ. Βλάσης Κανιάρης και ο ζωγράφος και πρύτανης της ΑΣΚΤ κ. Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης. Ολοι τόνισαν πως η έκδοση αποτελεί μια από τις πλέον ποιοτικές προσπάθειες ελληνικής εφημερίδας στο χώρο της τέχνης. «Το βιβλίο είναι σημαντικό καθώς ο συγγραφέας έχει ψάξει πρόσωπα και ημερομηνίες και σέβεται αντικειμενικές αλήθειες», σημείωσε ο κ. Βλάσης Κανιάρης. «Ευχάριστη έκπληξη», χαρακτήρισε ο κ. Πατρασκίδης την προσφορά «της μνημειώδους έκδοσης».
Ο κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ τόνισε πως «το Ελληνομουσείον είναι απόθεμα γνώσης, πολιτισμού και παιδείας που πρέπει να υπάρχει σε κάθε ελληνικό σπίτι» και πρόσθεσε ότι το έργο μάς βοηθάει «να θυμηθούμε το πολιτιστικό γίγνεσθαι όπως διαμορφώθηκε στους αιώνες». «Εξαιρετικά σημαντική» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Ελεύθερου Τύπου ο κ. Αγγελος Φιλιππίδης, που μετέφερε την εμπειρία του από το εξωτερικό. «Οταν σπούδαζα στην Αμερική μ’ ενοχλούσε που όταν μιλούσαν για ελληνική τέχνη αναφέρονταν μόνο στην αρχαιότητα. Η ελληνική τέχνη συνεχίζει και σήμερα να προοδεύει με αξιόλογους καλλιτέχνες». Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων οι Γιώργος Λαζόγκας, Κωστής-Ηρακλής Γεωργίου, Αγγελος Σπαρτάλης κ.ά.
- Είπαν για το «Ελληνομουσείον»...
«Είναι μια πολύτιμη έκδοση για τον πολιτισμό των Ελλήνων. Το τελευταίο πλέον πράγμα που έχει σημασία, καθώς ζούμε σε μια εποχή ανατριχιαστικής ευτέλειας»
Νίκος Κούνδουρος, σκηνοθέτης
«Εργα σαν την έκδοση του “Ελληνομουσείου” είναι πάντα εποικοδομητικά, προάγουν τον πολιτισμό και προσδίδουν ποιότητα στη ζωή μας»
Χρόνης Μπότσογλου, ζωγράφος, πρώην πρύτανης της ΑΣΚΤ
«Η αξία του βιβλίου είναι η δυναμική προσωπικότητα του συγγραφέα του. Είναι ένα έργο απαραίτητο για κάθε ελληνική βιβλιοθήκη»
Αγγελος Παπαδημητρίου, εικαστικός
«Ξεδιπλώνει την ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής, η οποία αποδίδεται με ποιοτικά εκλαϊκευμένο τρόπο»
Γιώργος Αριστηνός, συγγραφέας
- Επτακόσια χρόνια ζωγραφικής, χίλιοι μεγάλοι δημιουργοί, τέσσερις χιλιάδες φωτογραφίες
Η πολυτελής έκδοση, ανανεωμένη και εμπλουτισμένη με ειδικά λήμματα, βιογραφικά στοιχεία και γλωσσάρι με τους όρους της διεθνούς τέχνης, ξεκινάει την αφήγησή της από την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 και φτάνει μέχρι τις ημέρες μας και την επιθετική τέχνη των δρόμων, τη street art. Παρακολουθεί και καταγράφει τα ρεύματα της τέχνης και τους εκπροσώπους της ανά τους αιώνες. Από τον Γύζη, τον Ιακωβίδη και τον Θεόφιλο έως τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα και τον Παρθένη. Παράλληλα μας προσφέρει άπλετη «θέα» στο διεθνή κόσμο της ελληνικής ζωγραφικής, φωτίζοντας το σημαντικότατο καλλιτεχνικό έργο των Ελλήνων της διασποράς που έδρασαν στα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα και την Αμερική. Οπως είναι ο Γιάννης Κουνέλης, ο Τάκις, η Χρύσα, ο Νίκος Κεσσανλής, ο Κώστας Τσόκλης… Μέσα από 4.000 έγχρωμες φωτογραφίες και αναφορές σε 1.000 καλλιτέχνες, αρκετοί από τους οποίους δεν ήταν γνωστοί στο ευρύ κοινό και ο εντοπισμός και η μελέτη του έργου τους αποτελούν προϊόν εμπεριστατωμένης έρευνας, το «Ελληνομουσείον» ανοίγει διάπλατα ένα παράθυρο στην πολιτιστική μας ιστορία, την εκπαίδευση και την αισθητική απόλαυση.
Ο συγγραφέας με διεισδυτική ματιά αφηγείται την πρόσφατη και την παλαιότερη Ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής με στόχο να την εντάξει ισότιμα στην Ιστορία της ευρωπαϊκής τέχνης. Η αναζήτηση και η συγκέντρωση του πλούσιου αρχειακού φωτογραφικού υλικού απαίτησαν την επίμονη και πολύχρονη δουλειά του κ. Στεφανίδη, που ουσιαστικά «όργωσε» όλα τα μεγάλα μουσεία της χώρας και μελέτησε σε βάθος τα έργα ιδιωτικών και δημόσιων συλλογών. Σε πολλές περιπτώσεις κατέφυγε στους ίδιους τους καλλιτέχνες που του παραχώρησαν σπάνια έργα τους, τα οποία παρατίθενται στις σελίδες της έκδοσης.
Ο πρώτος τόμος «Ελληνομουσείον. Επτά Αιώνες Ελληνικής Ζωγραφικής. Τα κάτοπτρα του Παραδείσου», που θα διανεμηθεί μαζί με τον ΕΤ μεθαύριο Σάββατο 2 Μαΐου, επιχειρεί μια ουσιαστική αφήγηση των διαδρομών της ελληνικής ζωγραφικής μέσα από τα Φαγιούμ, τα νεκρικά πορτρέτα των εξελληνισμένων Αιγυπτίων κατά την ύστερη ρωμαιοκρατία, τις αγιογραφίες, τη μεταβυζαντινή τέχνη, τη θρησκευτική ζωγραφική μετά την Άλωση, ενώ παράλληλα ο συγγραφέας σχολιάζει τα επιτεύγματα της δυτικής ζωγραφικής με άξονα σύγκρισης τον Γκρέκο. Ολα αυτά σε άμεση συνάρτηση με τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα κάθε εποχής.
- Το «Ελληνομουσείον» θα διανέμεται κάθε Σάββατο μέχρις ότου ολοκληρωθεί το δεκάτομο έργο, στην έκδοση των 3 ευρώ.
- ΤΖΕΒΕΛΕΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΦΑΡΑΖΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, Πέμπτη, 30.04.09