Monday, April 6, 2009

Ματιές στον κόσμο

 • Αβανα. Μπιεναλε

 • Bienal de la Habana

 • www.bienalhabana.cult.cu

Η δέκατη Μπιενάλε της Αβάνας εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Wilfredo Lam και θα διαρκέσει ώς τις 30 Απριλίου. Το κεντρικό θέμα φέτος -«Ενσωμάτωση και αντίσταση στην εποχή της παγκοσμιότητας»- διερευνά την ένταση ανάμεσα στην παγκοσμιοποίηση και την επιθυμία να διατηρήσουν οι λαοί την πολιτισμική ιδιαιτερότητα και αυτονομία τους. Παρότι η λατινοαμερικανική τέχνη πρωταγωνιστεί (εδώ ένα έργο του Κουβανού ζωγράφου Βιλφρέδο Λαμ), παρουσιάζεται μια μεγάλη ποικιλία έργων καλλιτεχνών από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθώς και έργα από την Ευρώπη, την Αυστραλία, αλλά και τις ΗΠΑ - για πρώτη φορά, Νεοϋορκέζοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στην μπιενάλε, με το αφιέρωμα «Chelsea visita La Habana».

 • National Portrait Gallery

 • www.npg.org.uk

«Constable Portraits: The Painter and his Circle». Ο Τζον Κόνσταμπλ (1776-1837) υπήρξε ένας από τους μεγάλους τοπιογράφους της Αγγλίας και συγκαταλέγεται στους προδρόμους του γαλλικού ιμπρεσιονισμού. Επιδόθηκε όμως και στην προσωπογραφία, ζωγραφίζοντας δεκάδες πορτρέτα μελών της οικογένειας και φίλων του, τα οποία προσφέρουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την εποχή του, τη ζωή και την τέχνη του. Η έκθεση παρουσιάζει πάνω από 50 πορτρέτα και αυτοπροσωπογραφίες (εδώ μια του 1800) μαζί με πίνακες που απεικονίζουν το οικείο περιβάλλον του. Ως τις 14 Ιουνίου.

 • Νεα Υορκη. Εκθεση

 • Onassis Cultural Center

 • www.onassisusa.org

«Worshiping Women: Ritual and Reality in Classical Athens». Διοργανωμένη σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, η έκθεση παρουσιάζει ένα σύνολο 115 αρχαιολογικών εκθεμάτων, μέσω των οποίων επανεξετάζεται η ευρύτατα διαδεδομένη πεποίθηση ότι, αν και οι θηλυκές θεότητες λατρεύονταν ως ισότιμες με τους άνδρες θεούς, οι κοινές θνητές ήταν αποκλεισμένες από τη δημόσια ζωή στην αρχαία Αθήνα. Η ιστορία που αφηγούνται αυτά τα έργα -αγάλματα, ανάγλυφα, παραστάσεις σε αμφορείς, επιτύμβιες στήλες κ.ά.- είναι διαφορετική, καθώς δείχνει ότι, μέσω της συμμετοχής τους σε θρησκευτικές τελετές και σε άλλες εκδηλώσεις, οι Αθηναίες όχι μόνο έβγαιναν ενεργά στον δημόσιο χώρο αλλά αποκτούσαν και ταυτότητα ως πολίτες. Ως τις 9 Μαΐου.

 • Παρισι. Εκθεση

 • Grand Palais

 • www.grandpalais.fr

«Le Grand Monde d’ Andy Warhol». Ο Γουόρχολ είχε πει κάποτε πως οτιδήποτε ζωγράφιζε -ακόμα και οι κονσέρβες Κάμπελ- έπρεπε να θεωρείται πορτρέτο. Τώρα, λοιπόν, το Μουσείο του Γκραν Παλέ διοργάνωσε τη μεγαλύτερη έκθεση πορτέτων του Γουόρχολ που έχει παρουσιαστεί ποτέ (από τη Μέριλιν και τη Λιζ Τέιλορ μέχρι τον πρόεδρο Μάο και τον σάχη του Ιράν), επιχειρώντας μια «ανατρεπτική» ερμηνεία του Αμερικανού καλλιτέχνη και καλώντας τους θαυμαστές του να παραμερίσουν την εμμονή με την ποπ αρτ και να τον δουν ως έναν σπουδαίο προσωπογράφο, έναν ιδιόρρυθμο συνεχιστή της παράδοσης των μεγάλων αναγεννησιακών. Παρουσιάζονται πάνω από 250 έργα -πίνακες, μεταξοτυπίες, φωτογραφίες πολαρόιντ, εικόνες από κινηματογραφικά φιλμ κλπ. Ως τις 13 Ιουλίου.

 • Σαν Φρανσισκο.

 • San Francisco Museum of Modern Art

 • www.sfmoma.org

«William Kentridge: Five Themes». Το έργο του Ουίλιαμ Κέντριτζ έχει κατακτήσει περίοπτη θέση στη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή. Εστιάζοντας σε αιχμηρά θέματα όπως το απαρτχάιντ και η αποικιοκρατία, ο Νοτιοαφρικανός καλλιτέχνης συνδυάζει με μοναδική ευστοχία το πολιτικό με το ποιητικό, ενώ συχνά διαποτίζει την τέχνη του με ονειρικούς τόνους και σαρκαστικό χιούμορ (εδώ το έργο του «Ο Φέλιξ κλαίει», 1999). Η έκθεση ανατρέχει στην καλλιτεχνική παραγωγή του των τελευταίων τριών δεκαετιών, αναδεικνύοντας την εκπληκτική ποικιλία του έργου του: σχέδια, γλυπτά, κολάζ, χαρακτικά, κινούμενα σχέδια, θεατρικά σκηνικά. Ως τις 31 Μαΐου.

 • Ο Βαν Γκογκ και η νύχτα

Παρουσιάζοντας έργα που απεικονίζουν τοπία της νύχτας και του δειλινού, η έκθεση «Ο Βαν Γκογκ και τα χρώματα της νύχτας», στο Μουσείο Βαν Γκογκ του Αμστερνταμ, δίνει έμφαση στη μυστικιστική διάθεση του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου και την απομάκρυνσή του από τον νατουραλισμό. Είναι έργα που εξηγούν γιατί ο Βαν Γκογκ θεωρείται ένας μεγάλος προπομπός της τέχνης του 20ού αιώνα: του εξπρεσιονισμού και γενικά των τάσεων που θυσιάζουν την εξωτερική περιγραφή στην έκφραση εσωτερικών οραμάτων. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται μερικοί από τους πιο φημισμένους πίνακές του, όπως η «Αστροφώτιστη νύχτα», που ανήκει στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 7 Ιουνίου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 05/04/2009

No comments: