Την έδρα διεκδικούσαν επίσης οι γλύπτες Θόδωρος, Τάκης Παρλαβάντζας, Ευάγγελος Μουστάκας, Ασπασία Παπαδοπεράκη, Μαίρη Παπακωνσταντίνου και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.
Σχολιάζοντας την παρούσα, δύσκολη δοκιμασία της χώρας, ο Γιάννης Παρμακέλης δήλωσε: «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, παρά τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος, να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση».
Ο Γιάννης Παρμακέλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1932. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δασκάλους τον Γιάννη Μόραλη και τον Γιάννη Παππά. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διακρίθηκε με δύο βραβεία και πέντε επαίνους στη γλυπτική, αλλά και στο σχέδιο. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του ΙΚΥ για τρία χρόνια στην «Ecole des Beaux-Arts» στο Παρίσι. Δίδαξε στο εργαστήριο γλυπτικής του Γιάννη Παππά και στη συνέχεια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Δοξιάδη και στη Σχολή Ζωγραφικής Βακαλό, καθώς και στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου ίδρυσε το Τμήμα Καλλιτεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Η γλυπτική του Παρμακέλη, με χαρακτήρα ανθρωποκεντρικό και κυρίαρχο υλικό της το μέταλλο, κινείται σε ένα ιδίωμα που, χωρίς να θυσιάζει τις καθιερωμένες παραδοσιακές διατυπώσεις, χρησιμοποιεί και τις εντελώς σύγχρονες, αφηρημένες, εξπρεσιονιστικές γεωμετρικές κ.ά., ενώ έχει δημιουργήσει αρκετά έργα σε ξύλο και σε γύψο.
Ο γλύπτης έχει διαμορφώσει με τη γλυπτική του αρκετούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους με συνθέσεις μνημειακών διαστάσεων, κυρίως σε χαλκό. Αναφέρουμε ενδεικτικά την ολόγλυφη σύνθεση του «Ερωτόκριτος και Αρετούσα», ύψους 3,20 μ., στο Ηράκλειο της Κρήτης και την ανάγλυφη σύνθεση σε αλουμίνιο-χρώμα στο Χίλτον της Αθήνας. Εργα του υπάρχουν σε διάφορα μουσεία και συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
No comments:
Post a Comment