Σημαντικά έργα από τις συλλογές του, εφήμερες δράσεις και νέες παραγωγές σε πάρκα και δρόμους στην Αθήνα, θα παρουσιάσει τo Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχοντας στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού, από τις 8 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2011, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων.
Από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την πλατεία Κοτζιά και την πλατεία Ομονοίας και από το Άλσος Παγκρατίου μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος, θα παρουσιάζονται διαδοχικά εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτά, οπτικοακουστικά και ηχητικά έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει έργα από τις συλλογές του Μουσείου και το πρόγραμμα Οκτωβρίου νέες παραγωγές από νέους Έλληνες καλλιτέχνες.
Εναρκτήρια δράση, στις 8 Σεπτεμβρίου, είναι η βραδινή προβολή του βίντεο ''Δημόσιος διάλογος'' του Γιόζεφ Μπόις, στο πλάτωμα της εισόδου του Πληροφοριακού Κέντρου στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στο έργο αυτό ο καλλιτέχνης αναπτύσσει μέσα από εκτεταμένες συζητήσεις με το κοινό τις ιδέες του για την κοινωνική γλυπτική, τη σχέση πολιτικής και τέχνης και κυρίως τη σημασία του ελεύθερου δημόσιου διαλόγου.
Το ίδιο βράδυ, ξεκινά το ''Θερινό Σινεμά'' στο Άλσος Παγκρατίου με 6 έργα βιντεοτέχνης από τη συλλογή του ΕΜΣΤ από διεθνείς και Έλληνες δημιουργούς από το χώρο της γλυπτικής, της φωτογραφίας, αλλά και της θεατρικής και κινηματογραφικής σκηνοθεσίας, όπως οι Ρεμπέκα Χορν, Ρόμπερτ Όυιλσον, Σοφί Καλ, Γιώργος Δρίβας κ.ά.
Στις 12 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Ομονοίας θα παρουσιαστεί το ιστορικό έργο ''Εις Δόξαν'' του Βλάση Κανιάρη. Πρόκειται για ένα κοινωνικά κριτικό και πολιτικό έργο, αποτελούμενο από σακιά τσιμέντου, που στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο και περιβάλλονται από μια σειρά από ελληνικές σημαίες.
Στις 15 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται ο ''Ηχητικός Περίπατος'', στο Άλσος Ακαδημίας Πλάτωνος, με 7 ηχητικά έργα σε 7 δέντρα του πάρκου, κάτω από τους ίσκιους των οποίων οι περιπατητές θα μπορούν να καθίσουν και να ακούσουν ήχους και μουσικές από σημαντικούς εκπροσώπους των εννοιολογικών και μετα-εννοιολογικών τάσεων της ηχητικής τέχνης, όπως οι Στίβεν Φελντ, Στιβ Ρόντεν, Λούκας Φος, Μπομπ Γκλουκ, Μπιλ Φοντάνα, Τρέβορ Γουίσαρτ και Νιλς Βίγκελαντ.
Την ίδια μέρα το έργο Art of Sleep των Young-Hae Chang Heavy Industries, θα προβάλλεται στην πλατεία Εξαρχείων. Το έργο, υπό τη μορφή flash animation, ξεδιπλώνεται ως ειρωνικός στοχασμός για το τι είναι τέχνη, τα όρια και τις δυνατότητες της απέναντι σ' έναν κόσμο σε κρίση.
Το έργο '' Όργανα γυμναστικής'' του Αλέξανδρου Ψυχούλη θα παρουσιάζεται, από τις 15 Σεπτεμβρίου, στη συμβολή των οδών Αιόλου και Κολοκοτρώνη, διεγείροντας τη φαντασία του θεατή. Ο καλλιτέχνης μας προτρέπει να κοιτάξουμε ψηλά και μας ταξιδεύει σε έναν άλλο τόπο, άπιαστο, μακρινό, που μπορούμε να αντικρίσουμε μόνο με το βλέμμα μας.
Στις 19 Σεπτεμβρίου η συμμετοχική εγκατάσταση ''Red Eyed Sky Walkers'' της Τζένης Μαρκέτου θα εγκατασταθεί στην πλατεία Κοτζιά. Το έργο αποτελείται από 99 μετεωρολογικά κόκκινα μπαλόνια και μικροσκοπικές ασύρματες βίντεο κάμερες, και πραγματεύεται, με παιχνιδιάρικη διάσταση, το θέμα της παρακολούθησης και της κατασκοπείας.
Η καλλιτέχνις προσκαλεί τον περαστικό να μπει σε διάλογο με το έργο. Στις 24 Σεπτεμβρίου, στο Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο έργο από τη σειρά νέων παραγωγών, η εγκατάσταση ενός «θεάτρου-πατητηριού» από την ομάδα των Φοίβη Γιαννίση, Ζήση Κοτιώνη και Μαρία Παπαδημητρίου και θα οργανωθεί δράση πατήματος του σταφυλιού με την συμμετοχή των κατοίκων.