- ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Μ. ΧΑΡΟΥ ΣΤΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ
Μια έκθεση ανάλαφρη, χαρούμενη, με σοβαρές, όμως, αφορμές για σκέψη, αλλά χωρίς σοβαροφανείς προθέσεις είναι η έκθεση «Αισώπου Μύθοι» του ζωγράφου Μανώλη Χάρου, που εγκαινιάστηκε χθες στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1).
Ο ζωγράφος έδωσε πνοή και έφερε με απροσδόκητο τρόπο στον εκθεσιακό χώρο τις γνώριμες αισώπειες φιγούρες που έχουν υιοθετήσει χαρακτηριστικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Ο Μανώλης Χάρος αξιοποίησε ποικίλα μέσα και όχι μόνο τη ζωγραφική. Για παράδειγμα, στην είσοδο του εκθεσιακού χώρου σε υποδέχεται ένα τρισδιάστατο χαρτονένιο βόδι με πορτοκαλιά ράχη, που, καθώς σκύβει να πιει νερό στην πράσινη λίμνη, πιάνει κουβέντα με έναν καταπράσινο βάτραχο. Εδώ βρίσκονται μερικοί από τους πιο διάσημους αισώπειους ήρωες: η αλεπού που «βαφτίζει» αγουρίδες τα ώριμα σταφύλια που δεν φτάνει, κοράκια, ποντίκια του χωραφιού και της πόλης, λελέκια, κουνούπια και φεγγάρια.
Ποπ αισθητική
Η επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Αθανασίου αναγνωρίζει στα έργα του Μανώλη Χάρου τον αυθορμητισμό, τη δημιουργική υπερβολή και την ανάλαφρη διάθεση της ποπ αισθητικής και κάνει λόγο για τα ποικίλα αισθητικά μηνύματα που φέρνουν τα έργα του. Ο καλλιτέχνης χαρακτήρισε την έκθεση αποτύπωμα της δεκάχρονης και πλέον ενασχόλησής του με τους Μύθους του Αισώπου.
Η έρευνα έγινε στις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου, από τη Γαλλία ώς την Αμερική, και στην περίφημη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πρίνστον. Η εμπειρία του ήταν αποκαλυπτική, διαπιστώνοντας ότι οι Μύθοι του Αισώπου αποτελούν ένα τεράτιο πολιτιστικό κεφάλαιο και ακρογωνιαίο λίθο του πολιτισμού και της ηθικής του δυτικού κόσμου. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θέλησε να εικονογραφήσει τους μύθους αλλά να τους διηγηθεί, υπαινικτικά, με το δικό του τρόπο. Δεν είναι όμως πάντα εφικτό να μη θυμηθείς κάποιο μύθο βλέποντας την έκθεση. Οταν παρατηρείς το κεφάλι ενός τεράστιου βοδιού στον τοίχο έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό η γνωστή ιστορία με το κουνούπι που κάθεται στο κέρατό του και τραγουδά: «Μήπως σε ενοχλώ;». Για να πάρει την απάντηση από το βόδι: «Ούτε όταν ήρθες σε κατάλαβα ούτε όταν θα φύγεις θα με νοιάζει».
Η έκθεση περιλαμβάνει συνολικά 25 δισδιάστατα εικαστικά έργα, κολάζ, σχέδια, ψηφιακά επεξεργασμένες εικόνες και κατασκευές τριών διαστάσεων, καθώς και ντοκουμέντα και ιστορικές αναπαραστάσεις από παλιότερες εικονογραφήσεις των Μύθων του Αισώπου.
- Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011
* Διάρκεια έκθεσης έως 16 Οκτωβρίου.
No comments:
Post a Comment