Monday, September 5, 2011

Ερευνούν την αυθεντικότητα του κλεμμένου πίνακα


  • Μουσείο Γάνδης: «Πιστό αντίγραφο από τους μαθητές του Ρούμπενς»
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
  • TA NEA: Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου 2011
Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με το έργο του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, το οποίο βρέθηκε στην κατοχή 40χρονης τηλεπαρουσιάστριας την ώρα που εκείνη προσπαθούσε να τον πουλήσει.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι εντοπίστηκε το έργο υπό τον τίτλο «Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου» που είχε κλαπεί το 2001 από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Γάνδης, εκπρόσωπος του μουσείου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον εντοπισμό του, υποστήριξε όμως ότι το έργο δεν είναι δημιουργία του μεγάλου φλαμανδού ζωγράφου, αλλά αντίγραφο που είχαν φιλοτεχνήσει οι μαθητές του.
«Πρόκειται για ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το ύφος του Ρούμπενς αφομοιώθηκε από τους μαθητές του», συνέχισε η εκπρόσωπος του μουσείου, που ισχυρίζεται πως το πρωτότυπο έργο βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή.
Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του ΥΠΠΟΤ και της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής εντοπίστηκε ο πίνακας) που ανακοίνωσε πως «το κλαπέν πολιτιστικό αγαθό πιστοποιήθηκε βάσει στοιχείων που φέρει το ίδιο το έργο κατόπιν συνεργασίας μεταξύ βελγικών και ελληνικών αρχών».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», πριν ακόμη συλληφθεί η 40χρονη και ο 65χρονος συνεργός της (αρχαιοπώλης), οι Αρχές είχαν στα χέρια τους στοιχεία του πίνακα (διακριτικά, αριθμούς και σφραγίδες) τα οποία και ανέφεραν στη βελγική αστυνομία. Οι βέλγοι αστυνομικοί επιβεβαίωσαν πως ο πίνακας που βρισκόταν στην Ελλάδα ήταν εκείνος που είχε κλαπεί τον Ιούνιο του 2001 από το μουσείο της Γάνδης.
Ομως το βελγικό μουσείο υποστηρίζει πως η αξία του έργου είναι πολύ μικρότερη από εκείνη που αρχικά πιστευόταν, καθώς δεν πρόκειται για αυθεντικό έργο του Ρούμπενς. Το εκτιμούν δε περί τις 200.000 ευρώ. Στην επίσημη σελίδα του FBI δεν γίνεται ωστόσο λόγος για αντίγραφο, κάτι που αναφέρεται όμως σε ανεπίσημες ιστοσελίδες που καταγράφουν κλοπές έργων τέχνης. Ο,τι κι αν ισχύει πάντως, το βελγικό μουσείο διά της εκπροσώπου του φέρεται να είπε πως «ελπίζουμε ότι το έργο θα μπορέσει να εκτεθεί το συντομότερο δυνατό στο μουσείο».

Ιχνη ιταλικής μαφίας. Στο μεταξύ, οι έρευνες των ελληνικών αστυνομικών αρχών σε συνεργασία με την Ιντερπόλ στρέφονται προς την Ιταλία, καθώς η 40χρονη υποστήριξε πως τον επίμαχο πίνακα της χάρισε ιταλός φίλος της το 2003. Αν και τα στοιχεία που έχει δώσει η 40χρονη στους αστυνομικούς θεωρούνται πλαστά, οι Αρχές πιστεύουν πως υπάρχει εμπλοκή της ιταλικής μαφίας και εκτιμούν πως η συγκεκριμένη υπόθεση θα τους οδηγήσει στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος που διακινεί κλεμμένα έργα τέχνης και συνδέεται με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

No comments: