Saturday, September 24, 2011

Η τέχνη στην πυρά



Εκαψαν έργο που είχε στηθεί στην πλατεία Κοτζιά
Η τέχνη στην πυρά
Το έργο της Τζένης Μαρκέτου με τα μετεωρολογικά μπαλόνια και τις βιντεοκάμερες πριν από την καταστροφή


Υπέροχα κόκκινα μπαλόνια υψώθηκαν χθες στον ουρανό πάνω από την πλατεία Κοτζιά, ένα έργο της εικαστικού Τζένης Μαρκέτου, αλλά όχι για πολύ. Βάνδαλοι επέδραμαν το βράδυ και τα έκαψαν, έτσι σήμερα μόνον οι σάκοι με την άμμο, που τα κρατούσαν στο έδαφος μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο απέμειναν στην πλατεία.


Τα  υπολείμματα του  έργου στην  πλατεία Κοτζιά μετά από την καταστροφή



«Red Eyed Sky Walkers»είναι ο τίτλος του έργου της Μαρκέτου, το οποίο ανήκει στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Αποτελείται από 99 μετεωρολογικά, κόκκινα μπαλόνια και μικρές ασύρματες βίντεο κάμερες τοποθετημένες ανάμεσά τους, οι οποίες πρόβαλλαν σε πραγματικό χρόνο τις εικόνες στο εσωτερικό ενός γειτονικού καφενείου.
Ηδη από την πρώτες ώρες του στησίματος του έργου και μόλις τα τεράστια μπαλόνια άρχισαν να φουσκώνουν και να υψώνονται στον ουρανό αλλάζοντας την όψη της πολυσύχναστης αυτής πλατείας, η υποδοχή του κοινού - περαστικοί, ξένοι επισκέπτες αλλά και εργαζόμενοι στην περιοχή - ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδεις. Επρόκειτο άλλωστε για μια χαρούμενη νότα μέσα στο γκρίζο τοπίο των ημερών, που προφανώς κάποιους ενόχλησε... 

«Ηταν ένα ποίημα που κράτησε λίγες ώρες»
, λένε οι άνθρωποι του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ενώ η διευθύντριά του κυρία Αννα Καφέτση δήλωσε: «Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους και για τη χώρα μας αλλά αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να μη το βάλουμε κάτω. Τέχνη και παιδεία είναι τα μόνα μας όπλα». Υπόσχεται πάντως ότι το Μουσείο θα συνεχίσει σ΄ αυτή την προσπάθεια.

No comments: