Friday, March 3, 2017

Αιθιοπία, εκεί που σταματά ο χρόνος Παναγιώτη Οικονομίδη | Booze

Στον εκθεσιακό χώρο του Booze παρουσιάζεται μια σειρά φωτογραφιών του Παναγιώτη Οικονομίδη από διάφορες φυλές της κοιλάδας του Όμο Αιθιοπίας οι οποίες ζουν σε πρωτόγονες συνθήκες καθώς ο τρόπος ζωής τους παραμένει σχεδόν ανέπαφος, εδώ και αιώνες. Δημιουργούν ένα ελκυστικό ανθρωπολογικό μωσαϊκό, ιδιαίτερα ενδιαφέρον για αυτούς που ασχολούνται επιστημονικά με την κοινωνική ανθρωπολογία, τη λαογραφία και τις παραδόσεις.

Πολλοί ντόπιοι εξακολουθούν να κυκλοφορούν γυμνοί ή ημίγυμνοι, ενώ χαρακτηριστικό γνώρισμα της κάθε φυλής, αποτελούν τα ιδιαίτερα στοιχεία καλλωπισμού ή βαφής που διακρίνονται στα λεπτά σώματά τους.
Έτσι στην φυλή των Μούρσι την παράσταση κλέβουν οι γυναίκες μιας και στο κάτω χείλος τους και στους λοβούς των αφτιών τους φέρουν ένα φαρδύ δίσκο από πηλό. Όταν είναι παιδιά αφαιρούν τους κάτω κοπτήρες των δοντιών τους και πίσω από το κάτω χείλος τοποθετούν ως καλούπι, ένα τασάκι. Με το πέρασμα των χρόνων αυτός ο δίσκος ανανεώνεται και γίνεται μεγαλύτερος φτάνοντας μερικές φορές σε διάμετρο τα 20 εκ. και σε βάρος τα 200γρ.

No comments: