Monday, October 17, 2016

Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης – Ένα άλλο Τριάντα στη ζωγραφική στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Την έκθεση Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης – «Ένα άλλο Τριάντα στη ζωγραφική», φιλοξενεί από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2016, η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο του Μεταξουργείου. Την έκθεση επιμελείται ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων & Συλλογών του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.Επιστημονικός συνεργάτης είναι ο Αντώνης Κωτίδης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα από τις συλλογές της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, της Δημοτική Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, της Δημοτική Πινακοθήκη Βόλου και ιδιωτικές συλλογές.
Όπως αναφέρει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, επιμελητής της έκθεσης: «Ο Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης είναι μια ιδιαίτερα χαρακτηριστική μορφή στην ιστορία της τέχνης και γενικότερα στη πνευματική ζωή της Ελλάδας του 20ου αιώνα. Τόσο σαν ζωγράφος όσο και σαν άνθρωπος έζησε και έδρασε με απόλυτη αυτονομία σε σχέση με οποιουδήποτε είδους επίσημο ή ιδιωτικό κύκλωμα, κοινωνικό, επαγγελματικό, πολιτικό, ακόμα και γεωγραφικό. Έφυγε στο Μόναχο και στη συνέχεια στο Παρίσι και παρ’ όλα αυτά δεν διεκδίκησε ούτε τη μία ούτε την άλλη ταυτότητα, αν και βαθύτατα εκσυγχρονιστής και πνευματικός άνθρωπος. Γεννήθηκε στη Σμύρνη (το 1881), έχασε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του με τη μικρασιατική καταστροφή, αλλά ποτέ του δεν διεκδίκησε την ταυτότητα του μικρασιάτη. Ιδρυτικό μέλος της ομάδας Τέχνη (1917), τόσο σαν εκσυγχρονιστής και μοντέρνος ζωγράφος, όσο και σαν δημοκρατικός και εκσυγχρονιστής πολίτης δεν διεκδίκησε ποτέ του κανένα προνόμιο για τα καλλιτεχνικά και πολιτικά του πιστεύω. Μοιράστηκε το ατελιέ του με τον Μαλέα και ήταν στενός φίλος του Νικόλαου Λύτρα και του Περικλή Βυζάντιου.
Έζησε 73 χρόνια με τους φίλους του, τους συμπολίτες του, τους συναδέλφους του, τους γείτονές του και τους λίγους μαθητές του, αποφεύγοντας συστηματικά κάθε επισημότητα, κάθε είδους τίτλο και θεσμική αναγνώριση. Ιδιαίτερα μορφωμένος, υπήρξε στενός φίλος με ουσιαστικούς ανθρώπους των γραμμάτων και του πνεύματος του καιρού του. Όλα τα παραπάνω είναι εμφανή στο ζωγραφικό του έργο, όπου με την ίδια ελευθερία, ανεξαρτησία και γενναιοδωρία παρατηρεί την καθημερινή πραγματικότητα και συμμετέχει ενεργά στη ζωή χωρίς να αφαιθεί ούτε στιγμή στην ευκολία της ηθογραφίας, της περιγραφής, της ωραιοποίησης ή της θεματικοποίησης των ατόμων και των πραγμάτων που τον περιβάλλουν.
Ξεκινάμε τον προγραμματισμό της Πινακοθήκης του Δήμου για την περίοδο  2016 – 2017 με την πρώτη έκθεση του Τριανταφυλλίδη και το πνεύμα ενός άλλου Τριάντα στη ζωγραφική (Αντώνης Κωτίδης, «Τριανταφυλλίδης, Ένα άλλο Τριάντα στη ζωγραφική», Univercity Studio Press, 2002), θεωρώντας πως η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης ιδρύθηκε το 1914 με στόχο να υποστηρίξει το πνεύμα της Secession και το σύνολο των καλλιτεχνών της ομάδας Τέχνης, των οποίων ο Τριανταφυλλίδης ήταν οργανικό μέλος. Η απόφαση αυτή εκφράζει τη διάθεση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης να της αποδώσει όσο περισσότερο γίνεται, την ιστορική και πνευματική ταυτότητα της Πινακοθήκης και της συλλογής του Δήμου μέσα στην καλλιτεχνική και κοινωνική μας ιστορία. Με την πρώτη αυτή έκθεση τιμά τον πιο θεληματικά άσημο από τους σημαίνοντες και τον πιο σημαίνοντα από όσους ακριβώς μια Ελλάδα της επισημότητας, του κομφορμισμού και των παρασημοφορήσεων αγνόησε συστηματικά. Είναι αξιοπερίεργο παρόλα αυτά, πώς έργα του Τριανταφυλλίδη όπως και του Μπουζιάνη τιμούν με τρόπο εντυπωσιακό οι μεγαλύτερες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές του τόπου. Ο Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης μπορεί να μην έκανε παιδιά και να έχασε την πολυαγαπημένη του γυναίκα, αλλά δημιούργησε σιγά σιγά γύρω του ένα κύκλο ανθρώπων, καλλιτεχνών, φιλότεχνων και πολιτών, που συνιστούν το θεμέλιο της αστικής συνείδησης για μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη, πιο γενναιόδωρη και αισιόδοξη. Με τον Τριανταφυλλίδη η τέχνη αποκτά όλο το κοινωνικό της περιεχόμενο, αποδυόμενη κάθε ηθογραφία, φλυαρία, σχόλιο, κουτσομπολιό ή διακόσμηση.
Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων: Χρήστος Τεντόμας
Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων & Επιμελητής έκθεσης: Ντένης Ζαχαρόπουλος
  • Διευθύντρια Πολιτισμού: Λόλα Βελόνα
  • Έφορος Πινακοθήκης: Κάλλη Πετροχείλου
  • Συντονισμός έκθεσης: Ελένη Κωτσαρά
  • Υπεύθυνη επικοινωνίας: Βιβή Χαρίτου
  • Σχεδιασμός εντύπων: Σαλώμη Παπαδοπούλου
  • Μεταφράσεις κειμένων: Stacy Ventoura
************************************************
  • Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων-Κτίριο Μεταξουργείου: Γερμανικού & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Αθήνα 10436
  • Στάση Μετρό: Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5202420
  • Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 15:00
  • Είσοδος ελεύθερη
  • Ημερομηνία: Παρ, 14/10/2016 – 10:00 – Παρ, 16/12/2016 – 20:00

No comments: