Sunday, October 23, 2016

Εριέττα Βορδώνη: «Aboutfelicity» (Περί ευδαιμονίας)

ΝΕΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ


Έκθεση ζωγραφικής
Εριέττα Βορδώνη 
«Aboutfelicity»
(Περί ευδαιμονίας)


Εγκαίνια 3 Νοεμβρίου  2016
Διάρκεια έκθεσης 3 Νοεμβρίου έως   3  Δεκεμβρίου  2016

Σε μια εποχή μεταβατική, όπου αξίες και αρχές βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και όλα τείνουν να επαναπροσδιοριστούν, η καταξιωμένη ζωγράφος και γλύπτρια Εριέττα Βορδώνη αντιδρώντας στην έλλειψη συναισθήματος και αρχών μας υπενθυμίζει την έννοια του ευδαίμονα βίου κατά τον Επίκουρο, μέσα από τη νέα της έκθεση με τίτλο «Aboutfelicity» (Περί ευδαιμονίας), που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στις 20:00 στη Γκαλερί Ευριπίδη.
Η Ευδαιμονία για την Εριέττα Βορδώνη είναι το αποτέλεσμα μιας έντονης εσωτερικής αναζήτησης, που πηγάζει από βαθύ και γνήσιο συναίσθημα και οδηγεί στον στοχασμό και την αυτογνωσία.  
Το συναίσθημα, η φαντασία και η ενέργεια που αποπνέει η ζωγραφική  της συνθέτουν ένα αρμονικό και συνάμα δυναμικό τρίπτυχο, που αποτυπώνεται στη νέα της δουλειά, και αποτελεί το επιστέγασμα μιας επιτυχημένης πορείας εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων με διεθνή αναγνώριση και διακρίσεις.
Στα έργα της  Εριέττας Βορδώνη διακρίνει κανείς  μια ανεξάντλητη σε ζωτικότητα πνοή. Ανασύρει από τον χρόνο πρόσωπα και αντικείμενα, και τα αναδεικνύει σε σύμβολα, όπως τη δυναμική φιγούρα ενός αλόγου ή την ξενοιασιά και την εφήμερη πορεία μιας πεταλούδας, ενώ μέσα από τον μαγικό της κήπο, μας παρακινεί να αφουγκραστούμε, εικαστικά, τον ρυθμό του Σύμπαντος και να διαισθανθούμε την ενέργεια που το ορίζει. Τροφοδοτεί βιώματα εικόνων και συναισθημάτων με όχημα τις τρισδιάστατες εικόνες της, που φαίνεται να  «δραπετεύουν» στο χώρο για να «αναπνεύσουν».
Όπως επισημαίνει η Δρ. Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν Ιστορικός Τέχνης - Τεχνοκριτικός, στο κείμενό της, που προλογίζει τον κατάλογο της έκθεσης:
«Μικρόκοσμος κατ΄ εικόνα και ομοίωση με την ενέργεια που διέπει το σύμπαν τα έργα της Βορδώνη κατορθώνουν μες από την άμεση υλική υπόστασή τους να μας εξοικειώσουν με την άυλη υπόσταση του σύμπαντος. Υπόσταση ταυτισμένη με  την έννοια της  υπέρτατης αρμονίας, συνώνυμης της υπέρτατης ευδαιμονίας. Πράγματι, η ζωγράφος  με την πρόσφατη δουλειά της- των τριών τελευταίων χρόνων- έχει κατορθώσει να οδηγήσει το ταλέντο της στις επάλξεις, κυρίως δε, να αξιοποιήσει μες από αυτό την επαλήθευση του ορισμού του Πλάτωνα για την αυθεντική δημιουργία. Ότι, δηλαδή, δεν πρέπει να αποτελεί μια μίμηση αλλά να εκφράζει μίαν Ιδέα».
Eγκαίνια  Έκθεσης :  Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 20.00.
Διάρκεια  Έκθεσης : 3 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2016.
Γκαλερί Ευριπίδη: Ηρακλείτου 10 και Σκουφά Κολωνάκι , 106 73
τηλ: 210 3615909, fax: 210 3600620
Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας:
Τρίτη –Πέμπτη- Παρασκευή: 10.00  - 20.30
Τετάρτη -Σάββατο: 10.00 -18.00.

Κυριακή και Δευτέρα: Κλειστά


Γεννήθηκε στην Αθήνα. Με καθηγητή τον Μόραλη αποφοίτησε με βραβείο από την Α.Σ.Κ.Τ και συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία από την ΄Εcole Nationale Supérieure des Beaux-Artsστο Παρίσι, υπό την διδασκαλία του Κρεμονίνι και του Σεζάρ, ενώ το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού της έχει παραχωρήσει atelier εφ’ όρου ζωής.
Το 1997 απέσπασε το μεγάλο βραβείο ζωγραφικής στο Μοntrouge στο Παρίσι.
Έχει πραγματοποιήσει 29 ατομικές και πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις.
Έργατης έχουν εκτεθεί στο μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νίκαιας, του Βordeaux και του St. Etienne στη Γαλλία, στο Queens Museum, και στο Νational Art Club της Νέας Υόρκης, στο Βeren Museum of Artand Science, Paramus στο ΝewJersey, στοΕθνικόΜουσείοτηςΣεούλ.
Επίσης, στο Ρalazzo delle Expositione στη Ρώμη, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης “Otto” στο Μιλάνο, στο Trevi Flash Art Museum του Trevi, στο Strouk Museum στη Βηρυτό, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης “Moca” της Σαγκάης, στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη, στο Μουσείο Μπενάκη στην Τεχνόπολη στην Αθήνα, στην Πινακοθήκη Πιερίδη στην Αθηναΐδα.

Έργα της ανήκουν στην Εθνική Πινακοθήκη και σε άλλες σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

H τελευταία της έκθεση με τίτλο «Αboutfelicity» (Περί ευδαιμονίας) φιλοξενείται στη Γκαλερί Ευριπίδη.

No comments: