Friday, May 29, 2015

Βραβείο ΔΕΣΤΕ, όταν η ανησυχία διασταυρώνεται με το παιχνίδι

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28.05.2015
 Η καλλιτέχνις Μαρία Χασάπη, υποψήφια για το βραβείο ΔΕΣΤΕ, ξεχωρίζει για τις αληθοφανείς της φιγούρες.
Η καλλιτέχνις Μαρία Χασάπη, υποψήφια για το βραβείο ΔΕΣΤΕ, ξεχωρίζει για τις αληθοφανείς της φιγούρες.

«Ωχ! Ελπίζω να είναι έργο αυτό...» ήταν το χιουμοριστικό σχόλιο της προέδρου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Σάντρας Μαρινοπούλου μπροστά σε μια κούκλα φυσικού μεγέθους πεσμένη μπρούμυτα στο πάτωμα, ντυμένη με σπορ ρούχα. Μέχρι να αντιληφθεί κανείς ότι δεν πρόκειται για μια κοπέλα που έχασε την ισορροπία της, περνάνε λίγα λεπτά. Η φιγούρα είναι ένα μέρος του έργου της Μαρίας Χασάπη, υποψήφιας για το φετινό βραβείο ΔΕΣΤΕ μαζί με άλλους πέντε υποψηφίους.

  • Συνεργασία
Οι δημιουργίες τους εκτίθενται από χθες στο Μέγαρο Σταθάτου, χάρις στη συνεργασία ανάμεσα στο Ιδρυμα της Νέας Ιωνίας και το ΜΚΤ. Το βραβείο ΔΕΣΤΕ από το 1999 είναι ο μακροβιότερος θεσμός στην ελληνική εικαστική σκηνή, που διοργανώνεται ανά διετία και δίνει ένα χρηματικό έπαθλο σε έναν Ελληνα ή Κύπριο καλλιτέχνη, ο οποίος διακρίνεται για την ποιότητα και την πρωτοτυπία του έργου του. Στην ουσία, είναι μια καταγραφή της εγχώριας παραγωγής, της θεματικής και των ανησυχιών που έχει η ανερχόμενη γενιά των Ελλήνων καλλιτεχνών.

Πίσω στο Μουσείο: Αφού περάσει κανείς το ανδρείκελο, βλέπει ένα πολύ ευαίσθητο έργο του Κύπριου Σωκράτη Σωκράτους που αποτελείται από κλαδάκια και φύλλα, σπαρμένα σε κύκλο. Ο καλλιτέχνης είναι μάγος στο να χειρίζεται τον χώρο και να κάνει αναφορές στο περιβάλλον είτε πρόκειται για τη φύση είτε για την πολιτική.

Στο ισόγειο βρίσκεται και το έργο του Γιάννη Παπαδόπουλου, στο οποίο η εικαστική δημιουργία συναντά τον επιστημονικό στοχασμό των μαθηματικών.

Στον επάνω όροφο συναντά κανείς τη δουλειά του Αγγελου Πλέσσα, ο οποίος έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια στη δημόσια σφαίρα που σχηματίζεται χάρις στο Διαδίκτυο. Ομως διατηρεί και τη χειρωνακτική offline διάσταση της τέχνης, φτιάχνοντας μια φιλόξενη πλατφόρμα για τις δράσεις του εντός του μουσείου.

Με τη γραφή, τις λέξεις και τη γλώσσα ως πρώτη ύλη ασχολείται η Ναταλί Γιαξή, όπως θα διαπιστώσετε παρατηρώντας τη δουλειά της μέσα από τάμπλετ.

Ο Πέτρος Μώρης ισορροπεί επίσης ανάμεσα στην εννοιολογική τέχνη και τις πιο παραδοσιακές μεθόδους, στο παρελθόν και το μέλλον, με ενδιαφέροντα έργα που φανερώνουν πως ξέρει την τεχνική του ψηφιδωτού.

Τον Σεπτέμβριο

Η τελετή της απονομής του βραβείου έχει οριστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου και ο νικητής θα λάβει 10.000 ευρώ. Τον προκρίνει μια επιτροπή που αποτελείται από διεθνείς προσωπικότητες της τέχνης, μια διαδικασία που βοηθά πολύ τους καλλιτέχνες να αποκτήσουν εξωστρέφεια. Το αφιέρωμα θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου.

No comments: