«Gustav Klimt: The Magic of Line». Φέτος εορτάζεται η 150ή επέτειος της γέννησης του Γκούσταβ Κλιμτ (1862-1918) και η έκθεση αυτή είναι ένα από τα πολλά αφιερώματα στον Βιεννέζο καλλιτέχνη που έχουν διοργανωθεί στην Αυστρία και άλλες χώρες. Επικεντρώνεται στα έργα του σε χαρτί, παρουσιάζοντας περίπου 100 έργα, μέσω των οποίων ιχνηλατείται η εξέλιξη του Κλιμτ από τον πρώιμο ακαδημαϊκό ρεαλισμό και τα ιστορικά θέματα της περιόδου 1880-1890, μέχρι τα τολμηρά αριστουργήματα που τον έκαναν διάσημο και του εξασφάλισαν περίοπτη θέση στη νεωτερική τέχνη του 20ού αιώνα. Τα έργα παρουσιάζονται σε χρονολογική διάταξη και περιλαμβάνουν πορτρέτα, γυμνά, αλληγορίες, σε μεγάλη ποικιλία στυλ και τεχνικών: σχέδια με κιμωλία και μολύβι, υδατογραφίες και έργα ζωγραφισμένα με ρευστό χρυσό (μία από τις αγαπημένες του τεχνικές). Εως τις 23 Σεπτεμβρίου.
Sunday, August 26, 2012
Aφιέρωμα στον Εντβαρντ Μουνκ
«Edvard Munch: The Modern Eye». Aφιέρωμα στον Εντβαρντ Μουνκ (1863-1944) που αναδεικνύει τη σύνδεση του Νορβηγού ζωγράφου με τον μοντερνισμό, παρουσιάζοντας έργα του από τον 20ό αιώνα. Ο ζωγράφος της περίφημης «Κραυγής» συχνά κατατάσσεται στους συμβολιστές του 19ου αιώνα, ωστόσο η έκθεση δείχνει πώς συνδέθηκε με τη νεωτερικότητα και πώς επηρεάστηκε από τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής (φωτογραφία, κινηματογράφος). Αντλησε έμπνευση από την καθημερινή ζωή έξω από το ατελιέ του, όπως φαίνεται σε έργα που απεικονίζουν σκηνές δρόμου, αλλά και περιστατικά που περιγράφονταν στις εφημερίδες, ενώ συχνά αξιοποιούσε τις νέες τεχνικές των οπτικών εφέ για να δημιουργήσει την εντύπωση που επιθυμούσε. Η έκθεση παρουσιάζει 80 έργα του, ανάμεσά τους 60 ελαιογραφίες (εδώ ο πίνακας «Ο ήλιος», 1916), έργα σε χαρτί, φωτογραφίες και μία ταινία. Εως τις 14 Οκτωβρίου.
Το πρώτο μονογραφικό αφιέρωμα στον Καπούρ
«Anish Kapoor». Γεννημένος στην Ινδία και εγκατεστημένος στο Λονδίνο από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Ανίς Καπούρ (γενν. 1954) έχει επιδιώξει να συνδέσει την τέχνη με τη μηχανική, τη γλυπτική με την αρχιτεκτονική, δημιουργώντας εντυπωσιακά έργα σαν το κανόνι που εκτοξεύει ρευστό κόκκινο κερί, καθρέφτες που παραμορφώνουν ό, τι αντανακλούν, μνημειώδεις λοφίσκους από χρωματιστό τσιμέντο (φωτ.). Οι εκθέσεις του, από το Λονδίνο μέχρι τη Βομβάη, τη γενέτειρά του, προσελκύουν πάντα μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Οπως έχει πει ο ίδιος, τα έργα του χαρακτηρίζονται από δυαδικότητες: στερεότητα και ρευστότητα, παρουσία και απουσία, απτό και ακαθόριστο, φως και σκοτάδι. Η έκθεση, το πρώτο μονογραφικό αφιέρωμα στον Καπούρ που διοργανώνεται στην ανατολική Ευρώπη, περιλαμβάνει μια ανθολογία από τα πιο εμβληματικά έργα του μαζί με ένα νέο μνημειακό γλυπτό από ατσάλι που κατασκευάστηκε ειδικά για το Κέντρο Τέχνης Πίντσουκ. Εως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Αφιέρωμα στον Τζεφ Κουνς
«Jeff Koons». Αναδρομικό αφιέρωμα στον Τζεφ Κουνς (γενν. 1955), τον Αμερικανό καλλιτέχνη ο οποίος εδώ και δεκαετίες επιχειρεί να συνδυάσει την «υψηλή» και την «μπανάλ» τέχνη με τρόπους που έχουν προκαλέσει σκληρές αμφισβητήσεις, εξασφαλίζοντάς του παράλληλα περίοπτη θέση στο καλλιτεχνικό προσκήνιο (εδώ οι «Winter Bears», 1988). Η έκθεση εστιάζεται σε τρεις από τις σημαντικότερες σειρές έργων του, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα κύρια στάδια στην εξέλιξή του. Η σειρά «The New» περιλαμβάνει πρώιμα έργα («ready-made» σκεύη καθαρισμού που συμβολίζουν το καινούργιο και το αγνό), η «Banality» τα γλυπτά από πορσελάνη ή ξύλο που θυμίζουν κιτς διακοσμητικά αντικείμενα (ανάμεσά τους και τα «σκανδαλιστικά» γλυπτά με πρωταγωνίστρια την Τσιτσιολίνα, πρώην σύζυγο του Κουνς), ενώ η σειρά «Celebration», με έργα των τελευταίων είκοσι χρόνων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, γλυπτά από ατσάλι και ζωηρόχρωμους πίνακες μεγάλου μεγέθους όπου ο Κουνς εκθειάζει την παιδικότητα και την προσιτή σε όλους απόλαυση της ομορφιάς. Εως τις 9 Σεπτεμβρίου.
Ο Πικάσο σε φωτοπορτρέτα...
Ο Πάμπλο Πικάσο δεν απέφευγε τον φωτογραφικό φακό, αντίθετα τον χρησιμοποιούσε για να κτίσει τη δημόσια εικόνα του. Αφηνε διάσημους φωτογράφους, όπως ο Ρίτσαρντ Αβεντον (εδώ ένα πορτρέτο του Πικάσο, του 1958), ο Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν, ο Μπρασάι, ο Σέσιλ Μπίτον, ο Μαν Ρέι και πολλοί άλλοι λιγότερο γνωστοί, να τον απαθανατίζουν σε προσεκτικά σκηνοθετημένες πόζες που αντανακλούσαν τόσο την εκρηκτική, ευμετάβλητη προσωπικότητα του Ισπανού ζωγράφου που σφράγισε το καλλιτεχνικό τοπίο του 20ού αιώνα, όσο και το ταλέντο του φωτογράφων. Στις περίπου 250 φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, ο Πικάσο εμφανίζεται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους της ζωής του, μόνος ή μαζί με πρόσωπα με τα οποία συνδέθηκε, σε κλειστούς χώρους, ατελιέ, ή με φόντο τόπους που του ήταν οικείοι, όπως η Μαδρίτη, το Παρίσι και η νότια Γαλλία. Εως τις 21 Οκτωβρίου.
Η επικαιρότητα της αρχιτεκτονικής
Ενα αφιέρωμα στα μουσεία στο ιστορικό περιοδικό «Αρχιτεκτονικά Θέματα»
- Του Ανδρέα Γιακουμακάτου*Η Καθημερινή, 26/8/2012
Αρχιτεκτονικά Θέματα, τόμος 46/2012, σελ. 192 - 45 ευρώ
Το εντυπωσιακό αφιέρωμα στα μουσεία είναι ένα από τα θέματα που φιλοξενεί φέτος το περιοδικό «Αρχιτεκτονικά Θέματα». Εργα όπως το Νέο Μουσείο στο Βερολίνο του David Chipperfield, το MAXXI στη Ρώμη της Zaha Hadid, το μουσείο τέχνης Chichu στη Naoshima του Tadao Ando και πολλά άλλα, επιλεγμένα από τη Βανέσσα Τσακαλίδου, αντιπροσωπεύουν τις καλύτερες επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Σε μια περίοδο όπου τα περιοδικά αρχιτεκτονικής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, υφίστανται τη σφοδρή πίεση που προέρχεται από την κρίση του επαγγέλματος, τα «Αρχιτεκτονικά Θέματα» συνεχίζουν μια επιθετική πολιτική εμπλουτισμού της ύλης και εξαιρετικής επιμέλειας στην παραγωγή των τευχών. Τα τελευταία χρόνια το περιοδικό έχει δώσει έμφαση σε μια ισορροπημένη παρουσίαση της διεθνούς και της ελληνικής πραγματικότητας, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στην ανάγκη ενημέρωσης για ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό, χωρίς να εγκαταλείπει τον ιστορικό του χαρακτήρα κριτικού και επιλεκτικού «αρχείου» της ελληνικής αρχιτεκτονικής που ξεκίνησε το μακρινό πια 1967.
Πτώση αξιών στην αγορά Τέχνης. Οι νεόκοποι συλλέκτες εγκατέλειψαν τον χώρο
Πτώση της αξίας των έργων τέχνης κατά 30%, μείωση των πωλήσεων, σκληρά παζάρια και σταδιακή εξαφάνιση των συλλεκτών μικρότερου βεληνεκούς: αυτή είναι η δεινή πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς έργων τέχνης, που άνθησε κατά τα χρόνια της αφθονίας και του εύκολου χρήματος και κατέρρευσε στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Το όνομα του Γιάννη Τσαρούχη (έργο του στη φωτογραφία) συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα λιγοστά ονόματα Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι παραμένουν «σταθερές αξίες» και τον καιρό της κρίσης, αποκαλύπτουν στην «Κ» γκαλερίστες και εκτιμητές. Σε πορτ-μπαγκάζ αυτοκινήτων, χωρίς τιμολόγια ή επίσημες ανακοινώσεις, διακινούνται πλέον τα εκτιμώμενα ως καλά «κομμάτια», ενώ τώρα οι έμποροι έργων τέχνης έχουν αρχίσει να αναζητούν αγοραστές στο εξωτερικό. Περίπου το 90% των νεόκοπων συλλεκτών, που κατά τους χρόνους της ευμάρειας αγόραζαν έργα ως επενδύσεις χρήματος, έχουν πλέον εγκαταλείψει τον χώρο της Τέχνης, όμως οι παλαιότερες συλλογές δείχνουν να αντέχουν ακόμα.
Friday, August 24, 2012
Εικόνες Μεσογειακού μεγαλείου: από το Αιγαίο έως τη Ραβέννα
Έκθεση σπάνιου φωτογραφικού υλικού των αρχών του 20ου αιώνα από το αρχείο του Ιταλού αρχαιολόγου Giuseppe Gerola (1877-1938), με τίτλο «Giuseppe Gerola: Αρχαιολογικές διαδρομές από το Αιγαίο στη Ραβέννα» διοργανώνει το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνιας.
Thursday, August 23, 2012
Νορβηγία: Χάθηκε χαρακτικό του Ρέμπραντ που στάλθηκε...με το ταχυδρομείο
Harmensz van Rijn Rembrandt (1606 - 1669)
Μια νορβηγική γκαλερί έχασε ένα χαρακτικό έργο του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου Ρέμπραντ, αξίας 8.600 δολαρίων, το οποίο είχε αποστείλει ταχυδρομικώς προκειμένου να γλιτώσει τα χρήματα της ασφάλισης και της αποστολής του με ειδικές ταχυμεταφορές, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της. Η γκαλερί Σόλι Μπρουγκ, στο Γκρεάκερ - 80 χλμ νοτίως του Όσλο- αγόρασε ένα αντίγραφο του χαρακτικού Ρέμπραντ «Λίβεν Βίλεμς, φαν Κόπενολ, δεξιοτέχνης γραφέας», που φιλοτεχνήθηκε περί το 1658, από έναν Βρετανό έμπορο τέχνης, μόνο που το έργο ουδέποτε έφθασε στα χέρια των αγοραστών διότι απλώς τα νορβηγικά ταχυδρομεία το έχασαν!
|
Friday, August 17, 2012
Η Βρετανία απαγορεύει την εξαγωγή πίνακα του Πικάσο μέχρι τον Δεκέμβριο
- Το Λονδίνο απαγορεύει ως τον Δεκέμβριο την εξαγωγή στο εξωτερικό του έργου του Πικάσο «το παιδί με το περιστέρι».
Το βρετανικό Υπουργείο Πολιτισμού απαγόρευσε την εξαγωγή μέχρι τον Δεκέμβριο του έργου του Πάμπλο Πικάσο «Το παιδί με το περιστέρι», που πουλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Christie's σε έναν αγοραστή στο εξωτερικό, με την ελπίδα να συγκεντρώσει κεφάλαια για να το κρατήσει στις κρατικές συλλογές. «Το παιδί με το περιστέρι» ένα νεανικό έργο του Πικάσο από την μπλε περίοδο του καλλιτέχνη (1901-1904), βρίσκεται από την αρχή του αιώνα στην Βρετανία, η οποία το δανείζει τακτικά σε μεγάλα μουσεία για να εκτεθεί. Πουλήθηκε από τον οίκο Christie's για λογαριασμό της οικογένειας Αμπερκόνουεϊ, από την Ουαλία, η οποία το κατέχει από το 1947.
«Μνήμες» με ζωγραφική και γλυπτική
- ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ Μεγάλη έκθεση με έργα Ελλήνων δημιουργών εγκαινιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της πόλης
Ενα μεγάλο εικαστικό γεγονός θα λάβει χώρα στην πόλη της Φλώρινας. Πρόκειται για την έκθεση «Μνήμες και Πραγματικότητα», που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της πόλης και περιλαμβάνει σπουδαία ονόματα της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της χαρακτικής. Στην εικαστική ομαδική έκθεση συμμετέχουν με έργα τους Ελληνες δημιουργοί, ανάμεσά τους ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο Γιώργος Κατσάγγελος, ο Χρόνης Μπότσογλου, ο Ξενής Σαχίνης, ο Μανόλης Γιανναδάκης, ο Γιάννης Ζιώγας, ο Βασίλης Παπατσαρούχας, η Πένυ Μονογιού, ο Μιχάλης Αρφαράς, ο Γιώργος Χαρβαλιάς και ο Νίκος Χουλιάρας.
«Η Ρωσική Πρωτοπορία στο Φεστιβάλ Ολύμπου»
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ Ολύμπου με την έκθεση «Η Ρωσική Πρωτοπορία στο Φεστιβάλ Ολύμπου». Το ΚΜΣΤ παρουσιάζει την ιστορία της «συλλογής Κωστάκη». Η έκθεση (διάρκεια μέχρι τις 14 του Οκτώβρη), που προέκυψε μετά από σχετική πρόσκληση του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, φιλοξενείται στις αίθουσες του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου και πλαισιώνεται από εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και ημερίδα. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην ιστορικό Τέχνης και επιμελήτρια του ΚΜΣΤ, Αγγελική Χαριστού.
2ο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής
Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής - Εκτυπώσεων διοργανώνουν (1-28/10), σε διάφορα σημεία της Αθήνας, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού- Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ενωση Ελλήνων Χαρακτών, με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Αθλητισμού και υπό την αιγίδα της ελληνικής επιτροπής της UNESCO.
Το φεστιβάλ εστιάζει όχι μόνο στο σήμερα της ελληνικής χαρακτικής μέσα από προτάσεις και ποικίλες δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη χαρακτική τέχνη, αλλά και παρακολουθεί την εξέλιξή της, διεθνώς. Πρόκειται για μια συνάντηση πολιτιστικών φορέων με έμφαση στη χαρακτική και τις εκτυπώσεις με νέες και καινοτόμες δημιουργίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να δημιουργηθεί ένας διεθνής εικαστικός διάλογος περί των προβληματισμών και αναζητήσεων της σύγχρονης χαρακτικής, σε αισθητικό και σε τεχνικό επίπεδο.
Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις, παρουσιάσεις, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και ανοικτά εργαστήρια καλλιτεχνών. Θα παρουσιαστούν πάνω από 500 έργα διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Sunday, August 12, 2012
Ποπ αρτ στην Τεχεράνη
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Τεχεράνης διαθέτει μία από τις πλουσιότερες συλλογές στον κόσμο, έναν καλλιτεχνικό θησαυρό που περιλαμβάνει έργα μιας πλειάδας καλλιτεχνών, από τον Βαν Γκογκ και τον Πικάσο μέχρι τον Πόλοκ και τον Φράνσις Μπέικον. Τα έργα αποκτήθηκαν πριν από την ισλαμική επανάσταση, κυρίως κατά τη δεκαετία του '70, και έμειναν για χρόνια κρυμμένα στις αποθήκες του μουσείου, καθώς το νέο καθεστώς έκρινε ότι στην πλειονότητά τους αντιβαίνουν στην ισλαμική ηθική και δεν πρέπει να εκτίθενται δημόσια. Ορισμένα έργα, προσεκτικά επιλεγμένα, εκτέθηκαν το 2005, επί προεδρίας του μεταρρυθμιστή Μοχάμεντ Χαταμί. Φέτος, όμως, οι υπεύθυνοι του μουσείου κατόρθωσαν να διοργανώσουν μια εξαιρετικά σημαντική έκθεση που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον: ένα μεγάλο αφιέρωμα στην ποπ αρτ, με έργα Αντι Γουόρχολ (εδώ ένα πορτρέτο του Μάο), Ρόι Λιχτενστάιν, Ντέιβιντ Χόκνεϊ, Ρίτσαρντ Χάμιλτον, Τζάσπερ Τζόουνς και πολλών άλλων.
«Century of the Child: Growing by Design, 1900-2000»
Museum of Modern Art, www.moma.org
Η ιδέα ότι η παιδική ηλικία είναι κρίσιμη για την εξέλιξη της ανθρώπινης προσωπικότητας και ότι πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στην ανατροφή, την ευημερία και τα δικαιώματα των παιδιών, αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στη διάρκεια του 20ού αιώνα και έγινε κεντρικό θέμα για σημαντικούς διανοητές διαφορετικών πεδίων, από την ψυχολογία και την κοινωνιολογία μέχρι την τέχνη και το ντιζάιν. Ανάμεσά τους η Ελεν Κέι, η Σουηδή πρωτοπόρος του νεωτερικού ντιζάιν και κοινωνική θεωρητικός, η οποία το 1900 εξέδωσε το βιβλίο «Αιώνας του παιδιού», προαναγγέλλοντας μια εποχή έντονης εστίασης στον τρόπο που η κοινωνία μεταχειρίζεται τα παιδιά. Αντλώντας έμπνευση από την Κέι, η έκθεση εξετάζει, μέσα από τη σκοπιά του ντιζάιν, ατομικές και συλλογικές προτάσεις και προβληματισμούς για τον υλικό κόσμο του παιδιού, από ουτοπικά οράματα μιας ιδανικής παιδικής ηλικίας μέχρι τη σκοτεινή πραγματικότητα της εκμετάλλευσης των παιδιών και της μοίρας τους στη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων.
«Αραβικό εξπρές: Σύγχρονη τέχνη από τον αραβικό κόσμο»
Mori Art Museum, www.mori.art.museum/
Η σύγχρονη αραβική τέχνη, με τις πολλές και διαφορετικές όψεις της, είναι πλέον μια αναγνωρισμένη δύναμη στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή. Εχοντας ως αφετηρία παραδόσεις, θρησκευτικές πεποιθήσεις, αισθητικές αντιλήψεις και κοινωνικές συνθήκες που διαφέρουν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή, οι 30 περίπου καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται με έργα τους (πίνακες, γλυπτά, φωτογραφίες, βίντεο και εγκαταστάσεις) στην έκθεση αντανακλούν την καθημερινή ζωή και την πολυσύνθετη πολιτιστική πραγματικότητα στις αραβικές χώρες. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι οι Παλαιστίνιες Εμιλι Γιασίρ και Ρούλα Χαλαουανί, οι Ιρακινοί Αντέλ Αμπιντίν και Χαλίμ αλ Καρίμ (οι οποίοι εξέθεσαν έργα τους στο ιρακινό περίπτερο στην τελευταία Μπιενάλε της Βενετίας) και ο Λιβανέζος φωτογράφος Ακραμ Ζαατάρι (εδώ η «Σαϊντα, 6 Ιουνίου 1982», σύνθεση φωτογραφιών που τράβηξε τη μέρα της εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο). Εως τις 28 Οκτωβρίου.
Το καλοκαίρι των ζωγράφων
- Τρεις καλλιτέχνες, ο Αλέκος Φασιανός, ο Γιώργος Σταθόπουλος και ο νεότερος Απόστολος Χαντζαράς, συνομιλούν στον Λυκαβηττό με την ευκαιρία της κοινής τους έκθεσης στη Σαντορίνη
- Μαστροπαύλος Νίκος Γ. ΤΟ ΒΗΜΑ: 12/8/2012
Ενα από τα έργα του Γιώργου Σταθόπουλου που θα εκτεθούν στην Οία της Σαντορίνης.
Το καλοκαίρι ευνοεί τις παρέες. Και αυτή η παρέα στη «Βεράντα», απέναντι στο τελεφερίκ του Λυκαβηττού, είχε έντονη καλοκαιρινή διάθεση. Την αποτελούσαν οι καθιερωμένοι ζωγράφοι Αλέκος Φασιανός και Γιώργος Σταθόπουλος, ο «μικρός» της παρέας Απόστολος Χαντζαράς, η ιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη, η Λητώ Πιτυρή της καινούργιας αίθουσας τέχνης «Κρατήρας» στην Οία της Σαντορίνης. Συνήθως οι δημιουργοί δεν μιλούν στις παρέες τους για την τέχνη τους. «Οταν είμαστε μεταξύ μας», λέει ο Αλέκος Φασιανός, «δεν μιλάμε για ζωγραφική. Λέμε διάφορα, καθημερινά. Μα και αυτό είναι σημαντικό, γιατί λύνει προβλήματα. Κάποιους κατακρίνουμε, άλλους διαπομπεύουμε, άλλους κοροϊδεύουμε και χαιρόμαστε με αυτά».
Tuesday, August 7, 2012
Πέθανε ο Αυστραλός κριτικός τέχνης Ρόμπερτ Χιουζ
Ο Αυστραλός κριτικός τέχνης, ιστορικός και συγγραφέας Ρόμπερτ Χιουζ, πέθανε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 74 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια, ανακοίνωσαν οι συγγενείς του στην Αυστραλία. Ο Χιουζ ζούσε στη Νέα Υόρκη από το 1970, όταν έγινε κριτικός τέχνης για το περιοδικό Time. Μερικά χρόνια αργότερα ετοίμασε για το BBC το ντοκιμαντέρ The Shock of the New με αντικείμενο την τέχνη από την εποχή των ιμπρεσιονιστών στα μέσα του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας. Το 1987 δημοσίευσε το Hughes Fatal Shore, μια δημιουργική ιστορία για την Αυστραλία ως βρετανική αποικία καταδίκων.
Sunday, August 5, 2012
«Roy Lichtenstein: A Retrospective»
- The Art Institute of Chicago
- www. artic. edu
Οι σκηνές από καρτούν υπήρξαν πηγή έμπνευσης για τον Ρόι Λιχτενστάιν (1923-1997), ο οποίος συχνά απέδιδε εικόνες από κόμικς, μεγεθυμένες και ελαφρά παραλλαγμένες, στους πίνακές του. Παρωδώντας αλλά και αποτίοντας φόρο τιμής στη σύγχρονη λαϊκή κουλτούρα, ο Αμερικανός καλλιτέχνης τράβηξε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην εμπορική και τη λόγια καλλιτεχνική έκφραση. Κορυφαίος εκπρόσωπος της αμερικανικής Ποπ Αρτ, στην οποία τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα προϊόντα της σύγχρονης τεχνολογίας -οικεία αντικείμενα βιομηχανικής παραγωγής- αναδείχθηκαν σε πρωταγωνιστές στην καλλιτεχνική θεματολογία, ο Λιχτενστάιν εξακολούθησε να «επεξεργάζεται» εικόνες από το σύμπαν της μαζικής κουλτούρας στα έργα του σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας.
Εντουαρντ Χόπερ στη Μαδρίτη
Ο Αμερικανός ζωγράφος Εντουαρντ Χόπερ (1882-1967) ακολούθησε ένα δρόμο μακριά από τα νεωτερικά ρεύματα της εποχής του, ιδίως την αφαίρεση, κυρίαρχη επί μακρόν στο εικαστικό τοπίο. Η αντίθεση αυτή προσέδωσε τον χαρακτήρα του καλλιτεχνικού φαινομένου στη ζωγραφική του, που ήταν ρεαλιστική και απόλυτα μοντέρνα συγχρόνως. Σε έργα που εξακολουθούν σήμερα να γοητεύουν, ο Χόπερ έδωσε διεισδυτικές εικόνες του αμερικανικού αστικού τοπίου, ιχνηλατώντας τη μοναξιά και την αποξένωση μέσα στην πολύβουη καθημερινότητα των πόλεων. Στη Μαδρίτη, η έκθεση «Χόπερ» στο μουσείο Τύσεν-Μπορνεμίσα (έως 16/9) ανατρέχει στην καλλιτεχνική του πορεία παρουσιάζοντας 73 έργα
Αναδρομή στο έργο της Yayoi Kusama
- Whitney Museum of American Art
- www. whitney. org
«Yayoi Kusama». Από την αγροτική Ιαπωνία στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στο προσκήνιο της σύγχρονης καλλιτεχνικής ζωής του Τόκιο, η Γιαγιόι Κουσάμα έχει διανύσει μια μακρόχρονη διαδρομή. Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της τεχνοτροπίας της είναι οι κουκκίδες, μια εμμονή που έχει την προέλευσή της στα παιδικά της χρόνια. Τις τοποθετεί παντού - στον καμβά, σε υφάσματα και άλλα αντικείμενα, πάνω σε ανθρώπους και στον εαυτό της. Αναγνωρισμένη πλέον ως μια από τις κορυφαίες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της πατρίδας της, η 82χρονη ζωγράφος μένει, με δική της επιλογή, σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα, κοντά στο ατελιέ όπου εξακολουθεί να εργάζεται. Η έκθεση κάνει μια μεγάλη
«David Hockney: A Bigger Picture»
- Museo Guggenheim Bilbao
- www. guggenheim. org/bilbao
Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, ένας από τους σημαντικότερους ζώντες καλλιτέχνες της Βρετανίας, έγινε ευρύτερα γνωστός τη δεκαετία του ’60, όταν ζωγράφισε τοπία της Καλιφόρνιας όπου έμενε τότε, ιδιαίτερα τα έργα με κεντρικό θέμα τις πισίνες, όπως το «A Bigger Splash». Η έκθεση στο Μπιλμπάο, η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί στη Royal Academy του Λονδίνου, εστιάζει στην πρόσφατη δουλειά του. Από το 2005 ο Χόκνεϊ έχει εγκατασταθεί στο Γιορκσάιρ, στην επαρχία της βόρειας Αγγλίας όπου μεγάλωσε, και από τότε ζωγραφίζει έργα εμπνευσμένα από το τοπίο της περιοχής. Στην έκθεση περιλαμβάνονται μια σειρά ζωηρόχρωμων πινάκων, εντυπωσιακά μεγάλων διαστάσεων, που ο Χόκνεϊ εξέθεσε φέτος για πρώτη φορά, ενώ παρουσιάζονται επίσης παλαιότεροι πίνακές του που αναδεικνύουν τη μακρόχρονη
Διάλογος της Mona Hatoum με διαφορετικά κινήματα της μοντέρνας τέχνης
- Fundacio Juan Miro
- www. fundaciomiro-bcn. org
«Mona Hatoum: Projection». Γεννημένη στη Βηρυττό, το 1952, κόρη Παλαιστίνιων προσφύγων, η Μόνα Χατούμ ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο, αναγνωρισμένη ως μία από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της γενιάς της. Ενα βασικό χαρακτηριστικό του έργου της είναι οι γεωπολιτικές αναφορές, που αντανακλούν προσωπικές της εμπειρίες και αξίες, καθώς και θέματα οικουμενικού ενδιαφέροντος, όπως τα μεταναστευτικά ρεύματα και οι πολεμικές συγκρούσεις. Στη Βαρκελώνη (όπου πέρυσι η Χατούμ τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Joan Miro) παρουσιάζονται περίπου 40 έργα της των τελευταίων είκοσι ετών -εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτά, φωτογραφίες- με ισχυρότερη την παρουσία της πρόσφατης δουλειάς της.
Subscribe to:
Posts (Atom)