Friday, August 17, 2012

«Η Ρωσική Πρωτοπορία στο Φεστιβάλ Ολύμπου»

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ Ολύμπου με την έκθεση «Η Ρωσική Πρωτοπορία στο Φεστιβάλ Ολύμπου». Το ΚΜΣΤ παρουσιάζει την ιστορία της «συλλογής Κωστάκη». Η έκθεση (διάρκεια μέχρι τις 14 του Οκτώβρη), που προέκυψε μετά από σχετική πρόσκληση του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, φιλοξενείται στις αίθουσες του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου και πλαισιώνεται από εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και ημερίδα. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην ιστορικό Τέχνης και επιμελήτρια του ΚΜΣΤ, Αγγελική Χαριστού.
Παρουσιάζονται, σε χρονολογική σειρά, αντιπροσωπευτικά έργα της συλλογής σε πιστά αντίγραφα, καθώς και ψηφιακές εκτυπώσεις του φωτογραφικού υλικού του Αρχείου Κωστάκη, τμήμα του οποίου εκτίθεται για πρώτη φορά, ενώ ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος είναι αφιερωμένος στον συλλέκτη Γιώργο Κωστάκη.
Στην κεντρική αίθουσα «Κλειώ» του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών παρουσιάζεται η ιστορία και η εξέλιξη της Ρωσικής Πρωτοπορίας, με έργα από το 1900 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1920. Εργα που εκπροσωπούν τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κινήματα της εποχής, αλλά και σύγχρονες ανακατασκευές, από σχέδια της συλλογής, δημιουργίες του γλύπτη και υπεύθυνου τεχνικού του ΚΜΣΤ, Γιώργου Ευσταθουλίδη. Στην αίθουσα «Θάλεια», οι επισκέπτες μπορούν να δουν φωτογραφικά ντοκουμέντα και πορτρέτα των καλλιτεχνών της Ρωσικής Πρωτοπορίας, ενώ η αίθουσα «Ερατώ» είναι αφιερωμένη στον Γιώργο Κωστάκη και περιλαμβάνει φωτογραφίες του διαμερίσματός του στη Μόσχα, που στις δεκαετίες 1960 και 1970 αποτελούσε ένα «άτυπο» μουσείο μοντέρνας Τέχνης.

No comments: