Saturday, July 14, 2012

«Ταξιδιώτης φωτογράφος»


Αίγυπτος (1949). Ο Ζαν Κοκτώ φωτογραφημένος από τον Δ. Παπαδήμο


«Ταξιδιώτης 
φωτογράφος» τιτλοφορείται η αναδρομική έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Παπαδήμου, που παρουσιάζει (έως 27/7, είσοδος ελεύθερη) το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Ολγας 108). Η έκθεση δίνει μια εικόνα του έργου του Παπαδήμου από τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής του με τη φωτογραφία, στην Αίγυπτο, μέχρι και το 1980. Με 200 και πλέον φωτογραφίες, που καλύπτουν τέσσερις δεκαετίες και γεωγραφικά τη λεκάνη της Μεσογείου, με έμφαση στην Αίγυπτο και την Ελλάδα. Τοπία και άνθρωποι από την έρημο, τον Νείλο, το Σινά, την Γκάνα, την Κύπρο, την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Ιδιαίτερη ενότητα συνιστούν τα πορτρέτα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και συγγραφέων (Μίνου Αργυράκη, Γιάννη Τσαρούχη, Ναταλίας Μελά, Ελλης Λαμπέτη, Γιώργου Σεφέρη, Λόρενς Ντάρελ, Ζαν Κοκτώ και πολλών άλλων).
Ο Παπαδήμος γεννήθηκε στο Κάιρο το 1918. Με τη φωτογραφία πειραματίστηκε από έφηβος. Στο διάστημα 1946 - 1956, ο Παπαδήμος ταξίδεψε στην Αίγυπτο, στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και κατέγραψε τον άνθρωπο και τα έργα του. Από τη συνεργασία του με Βρετανούς, κυρίως, συγγραφείς προέκυψαν εκθέσεις και εικονογραφημένα ταξιδιωτικά βιβλία. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, ως φωτογράφος ή βοηθός παραγωγής.
Υπήρξε συνεργάτης των περιοδικών «Εικόνες», «Ηώς» και «Ταχυδρόμος», του ΕΟΤ και του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Το 1974 εξέδωσε το λεύκωμα «Η Ελλάδα που Φεύγει» (εκδόσεις «Ολκός»).

No comments: