Thursday, April 17, 2008

«Σύγχρονη Τέχνη και Δημόσιος Χώρος»

Αρχισε χτες (17/4) το Συνέδριο «Σύγχρονη Τέχνη και Δημόσιος Χώρος», στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι, που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας


Τι ορίζεται ως «σύγχρονη τέχνη»; Πρόκειται για ένα χρονικό προσδιορισμό, ή είναι ένας όρος που αναφέρεται σε μια ομάδα έργων με κοινά χαρακτηριστικά; Ποια τα πεδία ανάπτυξης και οι εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης; Ποια η σχέση της με το δημόσιο χώρο;... Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα τα οποία τίθενται προς συζήτηση και διερεύνηση στο τετραήμερο συνέδριο «Σύγχρονη Τέχνη και Δημόσιος Χώρος», που ξεκίνησε χτες τις εργασίες του στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων. Μία ακόμα σημαντική διοργάνωση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), η οποία πραγματοποιείται με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και συγκεντρώνει εικαστικούς καλλιτέχνες, ιστορικούς της τέχνης, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, καθηγητές πανεπιστημίων και άλλους.

Προλογίζοντας η πρόεδρος του ΕΕΤΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Εύα Μελά, στάθηκε στο σκοπό της διοργάνωσης, «να ανοίξει ένας πραγματικός διάλογος για τα προβλήματα της τέχνης, το χαρακτήρα της, τους παράγοντες που τη διαμορφώνουν», τονίζοντας την πάγια θέση του ΕΕΤΕ και τη διεκδίκησή του «να γίνονται δημόσιοι καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί που θα δίνουν το δικαίωμα σε κάθε καλλιτέχνη στην άμιλλα». Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο γενικός γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, Ν. Στεφάνου.

No comments: