Wednesday, April 2, 2008

Οι «ορφανοί» πίνακες που κρύβουν τη δική τους ιστορία

Βρέθηκαν στα χέρια ναζιστών και τώρα εκτίθενται στην Ιερουσαλήμ για να μας θυμίσουν το σκοτεινό παρελθόν τους

Φωτογραφία
Οι «Λουόμενες» του Γουστάβ Κουρμπέ (1858). Τον πίνακα αγόρασε το 1940 ο υπουργός Εξωτερικών του Γ΄ Ράιχ Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ

ΠΑΡΙΣΙ Πενήντα τρεις πίνακες που εκλάπησαν στη Γαλλία κατά την περίοδο 1940-1945 από τους ναζιστές συγκεντρώθηκαν και εκτίθενται στην Ιερουσαλήμ, στο Μουσείο του Ισραήλ. Στα τέλη του προσεχούς Ιουνίου (24/6) τα έργα θα επιστρέψουν στο Παρίσι για να εγκαινιαστεί η έκθεση «Σε ποιον ανήκαν αυτά τα έργα τέχνης;» στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας του Ιουδαϊσμού.
Πίσω από κάθε έργο τέχνης των Ντελακρουά, Ενγκρ, Μανέ, Μονέ, Ματίς, Κουρμπέ, Ερνστ, Βουέ, Ουντρί, Βαν Λου κρύβεται και μια μικρή ή μεγάλη ιστορία. Οπως συμβαίνει με το έργο «Ρaysage, mur rose» («Τοπίο, τοίχος ροζ») του Ανρί Ματίς: το έργο φιλοτεχνήθηκε το 1898 και ξαναβρέθηκε στη Γερμανία το 1948, ανάμεσα στα πράγματα ενός αξιωματικού των Ες-Ες, τρία χρόνια μετά την αυτοκτονία του- κρεμάστηκε το 1945 στο κελί του. Πρόκειται για τον Κουρτ Γκερστάιν, ο οποίος είχε αναλάβει να «καθαρίσει» τα στρατόπεδα συγκέντρωσης με το θανατηφόρο αέριο Ζικλόν-Β. Ο πίνακας, αφού συντηρήθηκε, ανήκει πλέον στο Κέντρο Πομπιντού.

No comments: