Tuesday, April 22, 2008

Ο ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΥΡΙΔΑΣ» ΣΤΟ ΦΑΚΟ ΤΟΥ BBC

p_VanGong.jpg (60465 bytes)

«Η τέχνη του Βαν Γκογκ σε ελληνική θυρίδα» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του BBC σχετικά με «εκδοχή» του διάσημου έργου «Πορτρέτο του γιατρού Γκασέ», που ανήκει στη συγγραφέα κυρία Ντορέτα Πέππα. «Θέλησε να δείξει στον κόσμο τον πίνακα», αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα Μάλκολμ Μπράμπαντ και προσθέτει ότι «υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για την αγορά του».

Ο Βαν Γκογκ της «ελληνικής θυρίδας» στο φακό του BBC

Πρόσφατα η κυρία Πέππα παρουσίασε και το σημειωματάριο με σκίτσα του Ολλανδού ζωγράφου, το οποίο, όπως και ο πίνακας, ανήκε στον πατέρα της. Οπως η ίδια έχει πει, όταν οι ναζί αποχωρούσαν από την Ελλάδα με προορισμό τη Γερμανία αντιστασιακοί -ανάμεσά τους και ο πατέρας της- επιτέθηκαν σε τρένο στο οποίο βρέθηκαν τα έργα.

Στο ρεπορτάζ του BBC φιλοξενούνται δηλώσεις του τεχνοκριτικού κ. Αθανασίου Σελιά, ο οποίος υποστηρίζει ότι πρόκειται για «αυθεντικό πίνακα του ζωγράφου». O κ. Μπράμπαντ τονίζει στο ρεπορτάζ του ότι «το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Αμστερνταμ αρνήθηκε να σχολιάσει τον πίνακα», ενώ το BBC σημειώνει πως «το έργο είχαν κλέψει οι ναζί από εβραϊκή οικογένεια της Γαλλίας».

Ο Βρετανός ανταποκριτής λέει, επίσης, πως έδειξε φωτογραφία του πίνακα σε τρεις ειδικούς στη Βρετανία και τις ΗΠΑ: «Δεν μπορούσαν να πουν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται για αυθεντικό πίνακα αν δεν τον εξετάσουν από κοντά»... [Ελεύθερος Τύπος, 21/4/2008]

No comments: