Tuesday, April 15, 2008

Ενας πλαστός Γαλάνης, κορυφή του παγόβουνου

«Στον αέρα» δημοπρασίες – Απροστάτευτοι οι συλλέκτες

Σύμφωνα με τον κατάλογο της δημοπρασίας Greek Sale 20 Μαΐου των Bonhams, το έργο του Δημήτρη Γαλάνη «Η κυρία στα λευκά» εντοπίστηκε στη Γερμανία και φιλοτεχνήθηκε την περίοδο 1909-1913. Ωστόσο το ίδιο έργο, με την υπογραφή του Meredith Frampton, ζωγραφισμένο το 1928, εκτίθεται μονίμως στην Πινακοθήκη Tate του Λονδίνου.

Koρυφή ενός παγόβουνου ύποπτων έργων, που κυκλοφορούν στα Greek Sales των διεθνών οίκων δημοπρασιών, είναι το αποκαλυφθέν έργο με την υπογραφή του Δημήτρη Γαλάνη επιζωγραφισμένη σε τρεις (!) εκδοχές. Οι αγοραστές και οι συλλέκτες παρακολουθούν έκπληκτοι και φυσικά παραμένουν απροστάτευτοι.

Το φερόμενο ως έργο του Γαλάνη «Η κυρία στα λευκά», που θα δημοπρατηθεί στις 20 Μαΐου 2008 στο Λονδίνο από τον οίκο Βonhams, παρουσιάζει εκπληκτική ομοιότητα με το έργο «Marguerite Kelsey» του Βρετανού Meredith Frampton, ζωγραφισμένο το 1928, το οποίο εκτίθεται στη μόνιμη συλλογή της πινακοθήκης Tate Modern. Πανομοιότυπη εκδοχή του πίνακα δημοπρατήθηκε όμως και στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου από τον οίκο Nagel της Στουτγκάρδης στη Γερμανία αντί 6.000 ευρώ. Ο ίδιος πίνακας με διαφορετική, προφανώς πλαστή, υπογραφή του Γαλάνη είχε προταθεί για αγορά σε Ελληνα έμπορο έργων τέχνης προ καιρού.

Η «Καθημερινή» δημοσιεύει σήμερα φωτογραφίες από τους πίνακες και τις διαφορετικές υπογραφές που αποδίδονται στον Δημήτρη Γαλάνη, καθώς και τον πίνακα που ανήκει στη συλλογή της Tate Modern: Ενας, δύο, τρεις «γνήσιοι» Γαλάνηδες...

No comments: