Tuesday, December 4, 2007

ΚΑΝΤΙΝΣΚΙ, ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ

Photograph:Vasily Kandinsky.

Vasily Kandinsky

Ο Ρώσος ζωγράφος Vasily Vasilyevich Kandinsky, θεωρείται ένας από τους πρώτους δημιουργούς της καθαρής αφαίρεσης στη σύγχρονη ζωγραφική. Μεγάλος καλλιτέχνης. Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1866, στη Μόσχα, και πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου 1944, στο Neuilly-sur-Seine, της Γαλλίας. Για μένα, προσωπικά, έχει μια μεγάλη σημασία, αφού κάποτε, όντας μαθητής λυκείου και βλέποντας την πρόοδο του μικρότερου αδελφού μου στη ζωγραφική, θέλησα κι εγώ να κάνω ένα βήμα. Βρίσκω ένα έργο του Καντίνσκι κι έπιασα να το αντιγράψω. Με την καθοδήγηση (ως προς το ανακάτωμα των χρωμάτων), λοιπόν, του αδελφού μου, του Άγγελου, ζωγράφισα ένα έργο που δεν έχει καμιά σχέση με κανένα έργο του Καντίσκι, αλλά κάπως τον θυμίζει. Το έχω ακόμη, σε μια απλή κορνίζα, το βλέπω και η σκέψη γυρίζει στα νιάτα…

Photograph:Improvisation 30 (Cannons), oil on canvas by Wassily (Vasily) Kandinsky, 1913; in the Art Institute of Chicago. 109.2 ´ 109.9 cm.

Improvisation 30 (Cannons), oil on canvas by Wassily (Vasily) Kandinsky, 1913; in the Art Institute of Chicago. 109.2 ´ 109.9 cm.

Για να δείτε περισσότερα έργα, ΕΔΩ, ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

1 comment:

Antoine said...

Είχα πάρει πρόσφατα το λεύκωμα της Taschen για τον Καντίνσκι, αλλά δε με ενθουσίασε ιδαιίτερα. Το περίμενα πιο πλούσιο.

Το λεύκωμα για τον Εγγονόπουλο το είχα βρει σε βιβλιοπωλείο, το ξεφύλλισα και μετά είδα την ανάρτησή σου για την έκθεση. Θα πρέπει να είναι αρκετά αξιόλογη, αφού παρουσιάζονται 150 έργα του καλλιτέχνη.