Ο Νορβηγός ζωγράφος Edvard Munch (12 Δεκεμβρίου 1863 – 23 Ιανουαρίου 1944), θεωρείται σημαντικός πρόδρομος του εξπρεσιονισμού. Το πιό γνωστό ζωγραφικό έργο του, Η Κραυγή [The Scream, 1893], είναι ένα από τα κομμάτια σε μια σειρά με τον τίτλο The Frieze of Life, όπου ο Munch ερεύνησε τα θέματα της ζωής, της αγάπης, του φόβου, του θανάτου, και της μελαγχολίας, και με αρκετά από τα έργα του, ζωγράφισε διάφορες εκδοχές. Παρόμοια έργα ζωγραφικής περιλαμβάνουν την απελπισία και την ανησυχία. Μπορεί η Κραυγή να αποτυπώνει το φόβο από μια επίθεση του υπαρξιακού τρόμου... Είναι πάντως ένα έργο που εύστοχα θα μπορούσε να αποτυπώσει και την αγωνία ή τον τρόμο του σημερινού ανθρώπου μπροστά στους κινδύνους που απειλούν την ίδια την ύπαρξή του αλλά και το μέλλον του πλανήτη!
Edvard Munch, self-portrait, lithograph, 1895; in the Albertina, Vienna
Τα θέματα αυτά για τη ζωή επαναλαμβάνονται σε όλη τα έργα του Munch, στα έργα ζωγραφικής όπως το The Sick Child (1886, πορτρέτο της αποθανούσας αδελφής του Sophie), το Love and Pain (1893-94).
Ο Munch απεικόνισε τις γυναίκες είτε ως ευπαθείς, αθώους πάσχοντες (δείτε την εφηβεία και την αγάπη και τον πόνο) είτε ως αιτία μεγάλων συναισθημάτων, της ζηλοτυπίας και της απελπισίας (δείτε το χωρισμό, τη ζηλοτυπία και τις τέφρες). Μερικοί λένε ότι αυτά τα έργα ζωγραφικής απεικονίζουν τις σεξουαλικές ανησυχίες του καλλιτέχνη, αν και θα μπορούσε επίσης να υποστηριχτεί ότι είναι μια καλύτερη αντιπροσώπευση της ταραχώδους σχέσης του με την ίδια την αγάπη.
2 comments:
Θεωρώ τη συγκεκριμένη εκδοχή της Madonna ως ένα από τα σπουδαιότερα ζωγραφικά έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί ποτέ. Η λαχνεία, το πάθος, η χαύνωση της ηδονής αποτυπώνονται τόσο αριστουργηματικά τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα της γυναίκας.
Συμπτωματικά, τη Madonna την είχα τοποθετήσει στον κύβο που κοσμεί το blog μας στην αρχή της εβδομάδας.
Antoine, είσαια άπιαστος! Καλά, βρε παιδί μου, πότε τα πρόλαβες όλα αυτά; Σε θαυμάζω και πραγματικά εκτιμώ την προσπάθεια που κάνεις να γνωρίσεις όσο γίνεται περισσότερο την τέχνη που αγαπάς.
Post a Comment