Sunday, July 15, 2007

Harmenszoon van Rijn Rembrandt (1606-1669)

Ρέμπραντ, ο ζωγράφος του φωτός και της σκιάς!
Ο μέγας Ολλανδός γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1606 και πέθανε στις 4 Οκτωβρίου 1669. Εκείνο το έργο που τον καθιέρωσε ήταν το "Μάθημα ανατομίας του καθηγητή Τουλπ" (1632), το θέμα του οποίου ήταν πράγματι ασυνήθιστο για την εποχή εκείνη. Από τότε άρχισε ουσιαστικά ο Ρέμπραντ να είναι περιζήτητος και οι παραγγελίες να διαδέχονται η μια την άλλη.
Νυμφεύθηκε μια πλούσια γυναίκα και η οικονομική άνεση που εξασφάλισε, του επέτρεψε να αφοσιωθεί στην τέχνη του και επιπλέον επιδόθηκε στη συλλογή έργων τέχνης - έγινε συλλέκτης. Εξάλλου, είχε αρκετούς μαθητές που μάθαιναν κοντά, φυσικά επ' αμοιβή και μεταξύ αυτών υπήρξαν ορισμένοι που διέπρεψαν. Η ευτυχισμένη ζωή για τον Ρέμπραντ δεν κράτησε πολλά χρόνια, αφού έχασε τα τρία του παιδιά, τη μητέρα του και τέλος την ίδια του τη γυναίκα. Αυτά ήταν φοβερά χτυπήματα για τον καλλιτέχνη που δεν κατάφερε να τα αντιμετωπίσει με δύναμη. Έμεινε με τον μικρό γιο του Τίτο.
Επιδίωξε να συζήσει με μια νεότερή του, τη Χέντρικε Στόφελς, παρά τις αντιρρήσεις και τις αντιδράσεις της εκκλησίας. Μαζί της απέκτησε μια κόρη. Όμως η μοίρα τον κυνηγούσε, αφού τον υποχρέωσε να δει το θάνατο της Χέντρικε και του γιου του. Απογοητευμένος, διαλυμένος, κυνηγημένος από τους δανειστές, έκανε φοβερή προσπάθεια να επιβιώσει. Οι παραγγελίες είχαν λιγοστέψει, αλλά συνέχισε να ζωγραφίζει. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο Ρέμπραντ ζωγράφισε περί τα 500 έργα ζωγραφικής, τριακόσια χαρακτικά και 1600 σχέδια.

Λεζάντα: "Η απαγωγή της Ευρώπης" (1632). Ένα εξαιρετικό έργο του Ρέμπραντ που αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της "χρυσής εποχής" της μπαρόκ ζωγραφικής

1 comment:

Antoine said...

Ο Ρέμπραντ αναμφισβήτητα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών, ωστόσο, χωρίς να γνωρίζω το λόγο, εμένα προσωπικά η ζωγραφική του δε με καθηλώνει, όπως κάνει η αντίστοιχη του Καραβάτζιο.

Επίσης, έχω να σ' ενημερώσω ότι έχω κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον ιμπρεσιονισμό. Νομίζω ότι θα το βρεις αξιόλογο.