Tuesday, May 1, 2007

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΗΣ "AICA ΕΛΛΑΣ"


[Λεζάντα: Η απόλυτη ορατότητα με τυφλώνει, εγκατάσταση της Ρένας Παπασπύρου.]
Ενα καινούργιο βραβείο έρχεται να γίνει μέσο επιβράβευσης αλλά και ανάδειξης και εξέλιξης της σύγχρονης εικαστικής σκηνής μας. Ο λόγος για την Ενωση Κριτικών Τέχνης AICA ΕΛΛΑΣ (Association Internationale des Critiques d'Art - Ελληνικό Τμήμα) που θεσπίζει την απονομή χρηματικού Βραβείου και διακρίσεων σε Ελληνες καλλιτέχνες, με γνώμονα την προωθημένη συνεισφορά του έργου τους στην καλλιτεχνική παραγωγή των δύο προηγούμενων χρόνων σε ατομική ή αναδρομική έκθεση στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Η θέσπιση του βραβείου εγκαινιάζεται από το έτος 2007 και θα απονέμεται κάθε δύο χρόνια. Το Βραβείο AICA ΕΛΛΑΣ, που αντιστοιχεί στο ποσόν των 7.000€, χορηγείται από το Ιδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου για το έτος 2007.

Κίνητρο γι αυτή την πρωτοβουλία είναι το πλατύ αίτημα να ενθαρρυνθεί η κριτική εκτίμηση της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής, ανοίγοντας ένα χώρο ζωντανής ανταπόκρισης και διαλόγου μεταξύ των καλλιτεχνών και των ενεργών μελών του αμιγώς πνευματικού χώρου της τέχνης. Ουσιαστικός σκοπός του Βραβείου είναι η διάδοση και προβολή της ποιοτικής εικόνας της σύγχρονης εικαστικής σκηνής της Ελλάδας προς ένα ευρύτερο κοινό εντός και εκτός της χώρας μας.

Η Ενωση Κριτικών Τέχνης, εγκαινιάζοντας τη θέσπιση του Βραβείου AICA ΕΛΛΑΣ το 2007, απονέμει Βραβείο εκτός συναγωνισμού στον Γιάννη Κουνέλλη, για την ενεργό και καίρια συμβολή του στη σύγχρονη πνευματική ζωή και στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας και του διεθνούς χώρου, και ως αναγνώριση της ιδιαίτερης σημασίας του έργου του, όπως κατατέθηκε στην ατομική του έκθεση, στο Θέατρο Αττις, το 2005, προβάλλοντας την τέχνη ως κριτική στάση ζωής στο σύγχρονο πολιτισμό.

Το Βραβείο και οι Επαινοι AICA ΕΛΛΑΣ διαρθρώνονται ως εξής:

Η απόλυτη ορατότητα με τυφλώνει, εγκατάσταση της Ρένας Παπασπύρου.
* Βραβείο AICA ΕΛΛΑΣ σε καλλιτέχνη ανεξαρτήτου γενιάς για την παρουσίαση, κατά τα τελευταία δύο χρόνια, συγκροτημένου έργου, το οποίο συνεισφέρει με ιδιαίτερο τρόπο στην προωθημένη εικαστική αναζήτηση της σύγχρονης τέχνης

* Επαινοι AICA ΕΛΛΑΣ σε καλλιτέχνες, ανεξαρτήτου γενιάς, που με την παρουσίαση του έργου τους, κατά τα τελευταία δύο χρόνια, έδωσαν ένα στίγμα στοχαστικής προσέγγισης και εκφραστικής ιδιαιτερότητας διά μέσου των σύγχρονων εικαστικών γλωσσών

* Επαινος σε νέο καλλιτέχνη για την ποιότητα χειρισμού της εικαστικής γλώσσας και την προσωπική ενδοσκόπηση

H εκδήλωση απονομής του Βραβείου της Ενωσης Κριτικών Τέχνης AICA ΕΛΛΑΣ, θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς), την Τετάρτη 2 Μαΐου, 2007, στις 8.00μ.μ.

Οι προτάσεις για τους υποψήφιους καλλιτέχνες του Βραβείου υποβάλλονται από τα μέλη της AICA ΕΛΛΑΣ, ενώ η κριτική επιτροπή αποτελείται από τα μέλη του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου.

Κριτική Επιτροπή Βραβείου 2007 - Το Δ.Σ. 2006-2009: Εφη Στρούζα (Πρόεδρος), Μαρία Μαραγκού (Γεν. Γραμματέας), Μίλτος Φραγκόπουλος (Ταμίας), Εμμανουήλ Μαυρομμάτης (Μέλος), Σταύρος Τσιγκόγλου (Μέλος) Σχετικά στη Ναυτεμπορική, και στην Ελευθεροτυπία ("Και ελληνικό... Τέρνερ" της Φωτεινής Μπάρκα)

No comments: