Sunday, May 6, 2007

ΒΡΑΒΕΙΟ "AICA ΗELLAS" ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΝΑΥΡΙΔΗ


[Νίκος Ναυρίδης, Looking for a place (=Γυρεύοντας τόπο), 1999. Βιντεοεγκατάσταση, 4 DVD, 4 DVD players, 4 προβολείς βίντεο, 4 ενισχυτές ήχου, 4 ζεύγη ηχείων, μηχανισμός συντονισμού με την υποστήριξη ενός υπολογιστή, έγχρωμη, ήχος. Διάρκεια: 17΄24΄΄]
Είχα γράψει γι' αυτά τα βραβεία και ξέχασα να μιλήσω για τη συνέχεια. Έτσι, λοιπόν, ο Νίκος Ναυρίδης, που έχει διακριθεί και σε διεθνείς εμφανίσεις για την πολυεπίπεδη προσέγγιση των θεμάτων του, ειδικά εκείνο του όγκου, του κενού και του γεμάτου, της αναπνοής και εκπνοής, κέρδισε το Βραβείο AICA Hellas της Ενωσης Κριτικών Τέχνης, για το έργο του "18: Beckett - Breath 2005". Το βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ, χορηγία του Ιδρύματος Κωστοπούλου, απονεμήθηκε για πρώτη φορά, σε εκδήλωση, στο Μουσείο Μπενάκη, της οδού Πειραιώς.
Δεν μπόρεσε, όμως, να παραστεί και να παραλάβει το εκτός συναγωνισμού βραβείο του "για την ενεργό και καίρια συμβολή του στη σύγχρονη πνευματική ζωή και στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας και του διεθνούς χώρου", ο Γιάννης Κουνέλλης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά με επιστολή του.
Τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν στη Λήδα Παπακωνσταντίνου για την έκθεσή της στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος) στη Θεσσαλονίκη το 2006, στη Ρένα Παπασπύρου για την έκθεση της το 2006 στην Αθήνα με τίτλο "Η απόλυτη ορατότητα με τυφλώνει" και στον Νίκο Χαραλαμπίδη για το έργο "Social Gym #336" που παρουσίασε το 2006 στην 27η Μπιενάλε του Σάο Πάουλο.

Τέλος, απονεμήθηκε διάκριση νέου καλλιτέχνη στον Παναγιώτη Λουκά, για την ατομική του έκθεση "Nihilistic Decoration", που παρουσίασε το 2005 στο Αμβούργο.

No comments: